Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:13, 24. 8. 2015.

| Društvo

Traže istu cenu prevoza za sve srednjoškolce

Autor:I. MilosavljevićIzvor:Južne vesti
prevoz
Ista cena mesečne karte za sve srednjoškolce - utopija ili realnost?; foto: JGP Niš

Zbog toga što se niške srednje škole nalaze u različitim zonama prevoza, a đaci dolaze iz svih krajeva grada i okolnih sela, omladinski klub Nove Srbije u Nišu zatražio je jednaku cenu mesečne karte za sve srednjoškolce.

Kako tvrde u ovoj stranci, stanovnici ruralnih područja ovakvom gradskom odlukom doživljavaju nepravdu.

Ovo je diskriminacija ljudi van grada. Želimo istu cenu prevoza za sve. Izvršili smo ekonomsku analizu i sigurni smo da to neće biti veliki gubitak Direkcije za javni prevoz - kaže Nikola Rajčić iz Nove Srbije.

Zahtev gradu je podnet i primljen je, ali zasada, kako kaže resorni većnik Mihajlo Zdravković, od toga nema ništa.

Mi konstantno pratimo situaciju u gradskom saobraćajnom preduzeću. Nakon avgusta razmatraćemo zahteve građana o određenim povlasticama - naglašava Zdravković.

Zdravković dodaje da pritisci za izmenu odluka dolaze i od penzionera, đaka i studenata, ali do septembra, tvrdi većnik, nikakvih promena neće biti.


Skuplja karta zbog jedne stanice

Do najvećeg problema dolazi kada učenici koji žive na teritoriji koju pokriva prva zona idu u Ekonomsku školu koja se nalazi u drugoj. Zbog jedne stanice oni su primorani da kupuju mesečnu kartu za drugu zonu, koja je skoro 500 dinara skuplja, ili kartu za jednu vožnju i pored toga što već imaju mesečnu.

Vladimir Popović, asistent na Departmanu za saobraćaj Visoke tehničke škole u Nišu, tvrdi da zahtev mladih Nove Srbije ima smisla zbog finansija, ali da je promena teško izvodljiva zbog pravila o zoniranju grada.

Problem je u pravilima. Granice zona u gradu se određuju nakon stanice sa najvećom izmenom putnika poput Trošarine. Tada se postavlja nova zona i tako u svakoj situaciji. Zato je Ekonomska škola nova zona. Trošarina je jedna od najprometnijih stanica u gradu - objašnjava Popović.

Podsetimo, poslednja promena kada je reč o izdavanju i ceni karata za gradski prevoz u Nišu usvojena je krajem februara. Tada je odlučeno da svi osnovci imaju besplatne karte, dok su penzionerima ukinute povlastice, pa im cena mesečne karte zavisi od visine penzije.

​Južne vesti će objavljivati tekstove novinara “Balkanske omladinske redakcije” koju čine mladi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Sve njihove multimedijalne forme sa fokusom na teme koje se tiču mladih možete naći na zajedničkoj platformi “Omladinska redakcija”.

Sadržaj koji će biti rezultat prvog angažovanja 60 mladih novinara iz regiona mogu da objave i drugi mediji, uz prethodno kontaktiranje predstavnika organizacije IDEA SEE ([email protected]).

Sve ovo omogućava projekat “Balkanska omladinska redakcija” koji, u partnerstvu sa “Južnim vestima” u Srbiji, radijom UGD FM u Makedoniji i “ONAuBIH” u Bosni i Hercegovini, organizuje IDEA SEE, a podržava “Open Society Foundation”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    09:11 // 25. 8. 2015.

    Bar čelnici ove lokalne vlasti znaju šta znači putovati sa sela i zaseoka u grad na školovanje. Ako neko treba da ima razumevanje za ovaj predlog onda bi to trebali oni da imaju ali teško da će se to ostvariti jer se isti svim silama trude da sebe predstave gospodom stideći se svog porekla što samo govori o njima ! Da budemo jasni, nikog ne želim da vređam a na svoje seljačko poreklo sam ponosna !

  • ***

    07:01 // 25. 8. 2015.

    Svim skolarcima dati sve tri zone !

  • nenad 2008

    21:37 // 24. 8. 2015.

    Benz.pumpa "Medijana", defakto predstavlja kraj grada prema Banji i nije trebalo cepidlačiti za jednu stanicu, sve jedno što je Trošarina frekventna. Ali, nekome se moglo... Okretnicu na Trošarini izmestiti, /zbog lošeg rešenja a i bezbedonosnih razloga/, kod ekonomske šk. a od dobijenog prostora, napraviti memorijalni park u sastavu spomenika "Ć.Kula".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: