Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:02, 12. 6. 2018.

| Društvo

Traže smenu direktorke Očne klinike, Radovanović im poručuje da je samoupravljanje ukinuto

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
klinicki centar
Njihov zahtev se nije ni razmatrao u upravi Kliničkog centra; foto: JV

Pre dva meseca je 17 od 24 lekara tražilo smenu direktorke Klinike za oftalmologiju Maje Petrović, zbog mobinga i kršenja kodeksa. Ona na pozive novinara ne odgovara, a generalni direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović poručuje zaposlenima da je “5. oktobar 2000. godine prošao i da je samoupravljanje ukinuto”.

Većina zaposlenih na Očnoj klinici tvrdi da trpi mobing od direktorke Maje Petrović, a kako su naveli u peticiji koju je potpisalo 17 od 24 zaposlenih, ona ne poštuje pravilnik Kliničkog centra o kodeksu ponašanja.

Lekari kažu i da sa direktorkom imaju “stručno neslaganje sa principima dijagnostičkih i terapijskih procedura”, ali i da su poslednjih meseci “počele da pljušte pretnje, uvrede, psovke i suspenzije sa posla”. peticija Peticija koju je potpisao 17 od 24 zaposlenih na Očnoj klinici; foto: JV

Jedan lekar je suspendovan sa posla na tri meseca bez plate. Protiv većeg broja zaposlenih pokrenuti su razni postupci, preti se političkim kontaktima supruga, ali i otkazima. Ovakvo stanje na Očnoj klinici pokrenulo je redovno obraćanje zaposlenih generalnom direktoru KC sa brojnim primerima mobinga koje svakodnevno trpe od direktorke, ali i odlaske na bolovanje - tvrde zaposleni.

Pošto nije bilo reakcija na usmene prijave, oni su još sredinom aprila potpisali peticiju kojom traže smenu direktorke. Kažu da svoj potpis nije dalo samo 3 načelnika, koje je postavila sama direktorka, kao i “lekari koji su u rodbinskoj vezi i koji uživaju sve privilegije”.

Nakon peticije, svi lekari su saslušavani pojedinačno u kancelariji direktorke, gde im je predočena kazna za neposlušnost, uz zastrašivanje prilikom davanja uzjave, “jer se zna ko stoji iza nje” - navode lekari.

Iako su peticiju predali generalnom direktoru Zoranu Radovanoviću još pre dva meseca, zaposleni kažu da on i dalje ćuti, dok direktorka “nastavlja sa represijom”. Pojedini ističu da će zbog toga morati da traže pravdu na sudu i tuže direktorku za mobing.

Novinari Južnih vesti nisu uspeli da dobiju komentar od direktorke Maje Petrović, jer nedeljama ne odgovara na pozive i poruke.


Radovanović: Samoupravljanje je ukinuto

Direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović dosad nije reagovao na pritužbe zaposlenih na Očnoj klinici, a to pojašnjava time da je “prošao 5. oktobar 2000. godine, kada je samoupravljanje ukinuto”.

Ja bih zamolio tih 17 lekara, skoro svi rade u privatnim ordinacijama, voleo bih da su ti lekari meni napisali predlog za poboljšanje rada državne klinike u sklopu Kliničkog centra, a pošto je samoupravljanje prošlo, ja kao direktor određujem ko će biti direktor organizacione jedinice - kaže Radovanović.

Na pitanje da li je uopšte razmatrano ono što su tražili njegovi zaposleni i da li je kontrolisan rad direktorke, Radovanović ističe da su “5. oktobra ljudi glasali za Evropu” i da on snosi odgovornost za svoje postupke.

Kaže i da najveći broj lekara koji se žali na direktorku Očne klinike radi u dve regionalno najveće privatne ordinacije, kao i da je postavljanje Petrovićeve za direktorku “dobra stvar za Niš”.

Pošto nisam imao druge mogućnosti za postavljanje lekara koji ili su u rodbinskoj vezi sa vlasnicima klinika ili rade u privatnim klinikama, postavljanjem žene koja ne radi nigde, zamenika direktora koji ne radi nigde, ja mislim da sam izašao u susret svim naporima Južnih vesti da se borimo da građani ne plaćaju preglede privatno - pojašnjava Radovanović.

Naveo je i da je Očna klinika jedina u Srbiji koja nema liste čekanja za operacije katarakte, zato što su sve “lažno napravljene liste čekanja revidirane”, da sav materijal za operaciju postoji na Klinici, te pacijenti mogu da se operišu u roku od 7 dana. Zbog svega toga, kako kaže, ova klinika nikad bolje nije funkcionisala.

Podsetimo, Petrovićeva je postavljena za v. d. direktorku krajem 2017. godine, a kako je Raodvanović tada objasnio ona se samo "zarotirala" sa pozicijama sa doktorkom Katarinom Smiljković Radovanović, koja je tada postala njena zamenica.


Predsednik UO: Stav Kliničkog centra je da se stane na put korupciji

Suprug direktorke Maje Petrović i predsednik Upravnog odbora KC Niš Milan Petrović navodi da oni nisu dobili nikakav dopis i peticiju zaposlenih. Kaže i da to nije u njihovoj nadležnosti, jer direktor Radovanović "proverava uslove rada", ali prema njegovim saznanjima Očna klinika odlično funkcioniše, jer se ne čeka na operacije.

Ako je nezadovoljstvo jer sada mora da se poštuje rad, red i disciplina, što nema lista čekanja za kataraktu, onda ja ne znam, to mi izaziva sumnju da je to dopis nekih interesnih grupa koje pokušavaju da dođu do nekih benefita, koji je nažalost izgubljen zauzimanjem novog stava uprave Kliničkog centra da se stane na put korupciji i svim pokušajima odliva pacijenata u privatne klinike - navodi Petrović.

Poručuje pacijentima da na sajtu Kliničkog centra mogu da pošalju primedbu ako imaju problem sa uslugama, operacijama i zakazivanjem u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Podsetimo, iako postoji sumnja na sukob interesa, jer je supruga predsednika Upravnog odbora direktorka jedne od klinika, Radovanović je obećao da će smeniti Petrovićevu kada bude bio raspisan konkurs za izbor novog generalnog direktora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pero Perić

    18:44 // 16. 6. 2018.

    Ako rade u privatnim klinikama, neka oslobode mesto za nekog drugog u državnoj, ili neka se odluče.

  • Pacijent

    02:06 // 16. 6. 2018.

    Za plate i uslove koje imaju doktori dovoljno rade.Kakve su to pretnje da bi se sacuvale fotelje?Jel se ne plasite.Vazno da ste se ogrebali za sve tendere za novi KC koji i nema upotrebnu dozvolu i koji ne funkcionise i organizacija je nula. I tim doktorima se preti u novom KC jer se bune. Sustina su bili tenderi i fotelje. Kolko palcate predsednika UO?

  • Gospodo, saberite se.

    10:44 // 14. 6. 2018.

    Sada ide onaj deo kada treba reći, "Hvala na pažnji, doviđenja, svako dobro, srećno i živeli."

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: