Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:56, 13. 2. 2024.

| Društvo

Trebinje, Temišvar i istočna Srbija - preporuka za praznično putovanje učenika Ugostiteljsko-turističke škole

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
trebinje-foto-em
Trebinje je grad pun šarma i ima predivnu prirodu oko sebe; foto: E. M.

Dva neradna dana zbog državnog praznika spojena sa vikendom prilika su da oni koji imaju mogućnost otputuju negde. Učenici niške Ugostiteljsko-turističke škole predlažu destinacije za to praznično putovanje - Temišvar, Trebinje ili obilazak istočne Srbije.

Učenica prvog razreda odeljenja 1/6 smera turističko-hotelijerski tehničar Maša Cvetković kaže da je Temišvar idealan izbor, kako zbog blizine, tako i zbog ponude koje ima.

Kada budete dolazili u Temišvar prvi put, pripremite se da vas ovaj grad potpuno šarmira. Temišvar je idealan grad za šetnje, jer tada u punom sjaju prikazuje svoju prelepu arhitekturu, parkove, prirodu i svetlucave ulice pod rasvetom. Ovaj grad nosi titulu evropskog grada kulture jer se ističe ne samo u Rumuniji, već i u celoj Evropi - kaže Maša.

Podseća da Temišvar često zovu i mali Beč jer se osećaju austrijski uticaji u svim aspektima kulture ovog grada. Top tri mesta koja se, kaže ova učenica, obavezno moraju posetiti u Temišvaru su Trg Pobede, Park ruža i reka Begej.

trebinje2-foto-em Stara čaršija u Trebinju se obavezno mora posetiti; foto: E. M.Sretenje i slobodni dani su odlična prilika da se otputuje u neki grad u regionu, kaže Milica Manić, učenica 1/6 turističkog smera. Njen predlog je Trebinje.

Trebinje je odlična destinacija za posetu iz Niša jer se može lako stići automobilom ili autobusom. Putovanje je relativno kratko i udobno, što ga čini idealnim za kraći izlet. Još jedna prednost je što je Trebinje udaljeno svega oko 27 km od mora. Ovaj grad u Bosni i Hercegovini je pun šarma i ima predivnu prirodu oko sebe - kaže Milica.

Napominje da Trebišnjica koja teče kroz ovaj grad nije samo obična reka - ona je ponornica, što znači da povremeno nestaje pod zemljom, stvarajući fascinantne pejzaže i oblike terena duž svog toka. Preporučuje i da se poseti Stara čaršija koja ima autentičnu atmosferu, a u njoj su i lokali gde se mogu probati lokalni specijaliteti.

rtanj Rtanj poznat po svojoj mističnoj lepoti i energiji; foto: J. C. M.Da praznično putovanje može biti i u Srbiji, ističe učenica četvrtog razreda Jana Jović, koja predlaže obilazak istočne Srbije. Napominje da tu ima puno lokaliteta koje treba posetiti, od manastira Tumane, preko Rajkove pećine, hidroelektrane Đerdap, Gamzigradske banje, lokaliteta Feliks Romulijana, do Golubačke tvrđave i planine Rtanj.

Golubačka tvrđava smeštena na obali Dunava ima bogatu istoriju i pruža spektakularan pogled na reku. Posetioci mogu istražiti kule, zidine i unutrašnje dvorište tvrđave dok se dive impresivnoj arhitekturi i okolini. U Rajkovoj pećini mogu istražiti prostrane dvorane i hodnike pećine dok uživaju u čarima podzemnog sveta, na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana mogu istražiti ruševine palate i hramova, dok se dive ostacima antičke arhitekture i umetnosti - ističe Jana Jović.

Ova ruta kroz istočnu Srbiju pruža nezaboravno iskustvo istraživanja prirodnih lepota, istorijskih spomenika i kulturne baštine - napominje učenica niške škole.

Kaže da je kruna rute u istočnoj Srbiji planina Rtanj, koja je poznata po svojoj mističnoj lepoti i energiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tigrovac

    18:17 // 13. 2. 2024.

    Sa 50 000 mogu da obidjem samo jeftini svetofor da kupim nesto da prezivim.

    • direktno iz Vojnegovac

      22:51 // 15. 2. 2024.

      u kazino pravo i dupliraj

  • Trebinje odličan izbor

    12:28 // 13. 2. 2024.

    divan gradić sa brojnim sadržajem. Vredi posetiti makar dva-tri dana da bi se sve obišlo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: