Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:00, 4. 12. 2017.

| Društvo

Treći dan štrajka u “Gorici”, još nema reakcije nadležnih

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Gorica
Radnici najavili treći štrajk, nastavljaju dok im se ne ispune svi zahtevi; foto: Radnik "Gorice"

Trećina zaposlenih radnika JKP Gorica najavljuje da će ponovo obustaviti rad na sat vremena na Novom groblju u Nišu, a protest će nastaviti sve dok im se ne ispune zahtevi. Od 14 do 15 sati oni ponovo neće raditi, a nadležni i pred treći dan štrajka ne reaguju, dok njihov direktor Igor Novaković kaže da mu nije jasno zašto ponovo protestuju.

Od četvrtka 29. novembra radnici koji su u jednom od reprezentativnih sindikata Gorice su u jednosatnom štrajku, a osim što kažu da će tako biti dok im se ne ispune zahtevi, planiraju da protest “presele” ispred Gradske kuće.

Niko nam se još nije obratio, mi nastavljamo sa protestima. I ako nam budu isplatili zaradu koju duguju mi nastavljamo sve dok nam ne ispune sve što tražimo - ističe Rade Rašović iz ASNS.

Predstavnik radnika koji štrajkuju Rašović dodaje i da se Sindikat obratio i predsedniku Aleksandru Vučiću jer, kako kaže, “Grad Niš kao osnivač pokriva teška krivična dela koja su učinjena u JKP Gorica od strane pojedinaca iz menandžmenta”.


Nadležni u Gradu ćute, a direktor "Gorice" tvrdi da je štrajk politički

Direktor Gorice Igor Novaković kazao je da mu uopšte nije jasno zašto radnici štrajkuju, jer su primili drugi deo plate za oktobar, a trebalo bi, prema njegovim rečima, da danas prime i ostatak duga.

Malverzacije u preduzeću koje radnici pominju nije želeo da komentariše, jer kaže da to kontrolišu nadležni organi. Ipak, niko iz gradkse vlasti pa ni većnik Igor Vojinović koji je zadužen za komunalni sektor, ne želi da govori o finansijskim promlemima koje i dalje ima ovo javno preduzeće. On već nekoliko dana ne odgovara na pitanja novinara koja su mu poslata mejlom, ali ni na telefonske pozive i poruke.

Budžetska inspekcija je predala svoj izveštaj Tužilaštvu, oni su dali nalog za postupanje privrednom kriminalu. Oni su bili i tražili su izjašnjenje po određenim pitanjima, mi ćemo pisano izjašnjenje dati i Tužilaštvo će odlučiti o tome da li je to kriminal ili nije - pojašnjava Novaković.

Direktor Gorice kaže i da radnici koji govore o malverzacijama nisu inspektori, tužioci ni policajci. Novaković ističe i da građani ne treba da brinu, jer ne štrajkuju svi radnici već samo 45 njih koji su u jednom od 3 reprezentativna sindikata, od 129 stalno zaposlenih.

Ovo je čisto politički štrajk od strane jedne grupe ljudi, ali ja neću da prejudiciram odluku Tužilaštva, dobićete njihov izveštaj - zaključuje Novaković.

Podsetimo, radnici Gorice protestovali su pre 2 meseca, jer im je kasnila plata, a nakon razgovora sa većnikom obustavili su štrajk i u međuvremenu su im isplaćene zarade. Međutim, nedavno su ponovo počeli sa protestima, ali sada ne traže samo redovne plate, već i da se preispita rad menandžmenta preduzeća, jer tvrde da je bilo mnogobrojnih malverzacija, da je rukovodstvo sebi isplaćivalo veće plate nego što je propisano, kao i da se mnoge pogrebne usluge ne naplaćuju.

Inače, JKP Gorica je pored svih dugovanja, nedavno pozajmila od Mediane 10 miliona dinara, a zakupili su i kapelu Kliničkog centra od koje planiraju da zarade i tako vrate dugove. Osim toga, tužili su vlasnike parcela na kojima su ljudi sahranjuju, jer smatraju da su lokalna groblja nelegalna.

Problemi u ovom preduzeću stari su više godina, a Gorica je zbog toga 2015. izgubila sektore zelenila i javne rasvete, a i deo radnika je prešao u Medianu i Parking servis - preduzeća koja su preuzela ove poslove.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Limunko

    22:15 // 4. 12. 2017.

    Dati Novakovicu propalo preduzece da pokaze svoje sposobnosti, a ne javno preduzece koje se moze voditi i s pola mozga, a on je i to uspeo da upropasti. Da li ce svanuti dan kada ce eselon propalih politicara biti smenjen brigadom sposobnih, kojima zaokruzivanje glave i stomaka nece biti osnovni cilj.

  • Aperkat

    18:14 // 4. 12. 2017.

    Za direktora-zamajavaca,pitanje:Postovani,mozda ste postevljeni za direktora EPS-a,a da to niste ni znali?
    Prema mojim saznjanjima,sutra je protest komunalaca,ispred kabineta Gradonacelnika,puna podrska i radnicima Gorice!

  • milorad

    17:33 // 4. 12. 2017.

    "Nije mi jasno". Vi ste direktor i treba da vam je jasno. Da znate, sve jedno bili oni u pravu ili ne, zašto štrajkuju. Da radnike ne potcenjujete. Ne pravite ludim. Ne vređate. Da sami rešavate probleme. Za to vas je/ između ostalog/ Grad postavio. A, ne da se pozivate na Tužilaštvo. Oni ne znaju za Tužilaštvo. Znaju za Boga. I uspeće.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: