Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 27. 4. 2015.

| Društvo

Trem čeka prvomajske avanturiste da stignu Sokolovim putem

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
naslovna.jpg
Uzbudljiva "nebeska staza" vodi do Trema (foto: FB stranica "Sokolov put")

Trkom ili laganim hodom, prvog dana maja u 8 sati iz centra Niške Banje grupa od 147 trkača i 112 planinara iz zemlje, regiona, Mađarske, Švedske i Poljske, krenuće “Sokolovim putem” dugim 22 kilometra u osvajanje Trema - najvišeg vrha Suve planine.

Avanturisti, ljubitelji aktivnog odmora, planinarenja i prirode po drugi put su dobili priliku da pređu stazu u kategoriji “sky race” - planinske trke na velikim nadmorskim visinama.

Ova staza, kažu organizatori, vodi preko Koritnika, Crnog kamena, Mosora i Sokolovog kamena do Trema na 1.810 metara nadmorske visine.

slika4 Staza strma, a krajolik odmor za oči, kažu organizatori (foto: FB stranica "Sokolov put")

Dužina staze je 22 kilometra sa 2.169 metara uspona i Tremom kao najvišom tačkom. Ovo je jedna od najtežih jednodnevnih ruta u našoj zemlji, definitivno sa najjačim usponom, ali i sjajnim vidikovcima duž grebena Suve - kažu organizatori.

Staza će, kako navode, biti markirana klasičnim planinarskim markacijama i trakicama, a svaki punkt će imati oznaku sa kilometražom.

Prošle godine je na ovom usponu učestvovalo 205 trkača i planinara, dok je ove godine preko 50 učesnika više, i to iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Republike Srpske, Mađarske, Švedske i Poljske.

slika2 Putokazi do Trema već postavljeni (foto: FB stranica "Sokolov put")Da li će se među njima naći i neko ko će oboriti prošlogodišnji rekord Nenada Živkovića koji je pretrčao stazu za 2 sata i 46 minuta, ostaje da se vidi.

U svakom slučaju, najbrže trkače i planinare, prema najavama, očekuju vredne novčane nagrade, sportska oprema i vikend putovanja.


Dok jedni samo odmaraju, drugi aktivno odmaraju

Za razliku od ustaljenih načina provođenja prvomajskih praznika, organizatori će svojim učesnicima omogućiti da se 2. i 3. maja, nakon što se odmore od trke, upoznaju i sa okolinom Niša.

U ponudi će biti više programa koje će takmičari moći da izaberu: slobodno penjanje u Jelašničkoj klisuri, tandem let paraglajderom, rafitng Nišavom, kao i adrenalinska pešačka tura po Sićevačkoj klisuri i izlet u Cerjanskoj pećini - najavljuju organizatori.

Kako kažu, zbog svih pratećih aktivnosti, ovaj događaj će prevazići okvire trke i postati svojevrsna prezentacija i promocija mogućnosti koje okolina Niša nudi iz oblasti avanturističkog turizma.

Sve dodatne informacije zainteresovani mogu naći na sajtu organizatora "Skyrunning Serbia" i "Fejsbuk" stranici "Sokolov put", a detaljna satnica aktivnosti dostupna je i na sajtu Turističke organizacije Niša.

slika3-milan-simonovic Posle 1. maja neki će odmarati, a neki aktivno odmarati u obilasku okoline (foto: Milan Simonović, FB stranica "Sokolov put")

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • PEra

    16:16 // 27. 4. 2015.

    Super!
    Nadam se da su organizatori predvideli nacin da sakupe prazne flasice od vode od 250+ takmicara.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: