Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:36, 25. 5. 2011.

| Društvo

Trgovište svi zaboravili

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti

TRGOVIŠTE - Od 13 mostova koji su je porušeni tokomo bujičnih poplava u Trgovištu maja prošle godine, izgrađen je samo jedan most i to zahvaljujući uspešnom privredniku iz Surdulice.

Kažu u Trgovištu da su se ponadali da će država biti uz njih, ali se ispostavilo da su Trgovištem samo paradirali političari i davali lažna obećanja?!

Trgovište je opština na krajnjem jugu Srbije koja godinama unazad nosi epitet jedne od najsiromašnijih i najnerazvijenijih. Posle prošlogodišnjih poplava meštani Trgovišta pokušavaju da nađu trajno rešenje u zaštiti od poplava.

Da se poplave mogu ponoviti, stanovnike Trgovišta podsetile su kiše u decembru prošle godine, kada je voda odnela nekoliko privremeno montiranih mostova.

Prvi čovek opštine smatra da se trajno rešenje može naći u kompletnom uređenje korita reke Pčinje. Ovaj veliki i skup poduhvat za ovu siromašnu opštinu bi mogao biti trajno rešenje, ali za ovaj posao opšina čiji je godišnji budžet 80 miliona dinara, nema para.

- Nakon buičnih poplava izgrađen je odbrambeni bedem koji sprečava da reka Pčinja ugrozi najuže gradsko jezgro i sve kuće nizvodno uz njene obale, ali čitava naselja u dužini od četiri kilometara uz Pčinju i dalje su ugrožena. Naš godišnji budžet je 80 miliona dinara, što nije ni približno dovoljno za radove na kompletnom uređenju korita. Svaka obilnija padavina unosi nemir među stanovništvom – objašnjava Darko Tomić, predsednik opštine Trgovište.

O tome šta je zaista za ovo vreme na ime pomoći stiglo u Trgovište bilo je mnogo reči, ali je predsednik opštine napravio kraći rezime, kako bi se stalo na put manipulacijama na ovu temu.

- Kada se sve sakupi, dobili smo stotinak miliona dinara pomoći. Država nam je sagradila branu, koja ima ulogu da spreči da klizište Besno buče, koje se konstantno urušava zatrpa Trgovište. Ministarstvo za NIP nam obećalo tri mosta za sledeću godinu, jedan smo dobili od Novice Tončeva, predsednika opštine Surdulica. Preduzeće “Srbijavode” je popravilo razrušeni bedem pored reke, sredili smo i neke seoske puteve i to je sve. Naravno stigla je i garderoba, ćebad i neke stvari koje su bile nužne u prvo vreme – priča Darko Tomić.

Čini se premalo za epilog strašnih poplava, u kojima se dvoje ljudi udavilo, 13 mostova je porušeno, 500 kilometara seoskih puteva izbrisano.

U brojkama opština Trgovište je za sanaciju štete dobila 55 miliona dinara i još 30 miliona u građevinskom materijalu i robi, u čemu su prednjačila preduzeća i ustanove iz Vojvodine, kao i grad Beograd, a prema zvaničnim procenama poplave su nanele štetu od oko tri miliona evra.

Na potezu su ministri koji su obećavali. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: