Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:58, 18. 7. 2020.

| Društvo

Tri decenije čekali na okretnicu, a dobili zid koji će ih od nje odvajati

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Vladičin Han
Nadležni kažu da konfiguracija terena ne dozvoljava drugačije rešenje i da svi dobijaju ulicu i prilaz, ali ne po svačijoj želji; foto: N. P.

Umesto okretnice na koju porodica Pavlović u Vladičinom Hanu čeka punih 30 godina, bez normalnog prilaza kući, u slepoj ulici je, tvrdi Ljiljana Pavlović, započeta izgradnja još jedne slepe ulice širine 3,5 metara i ubuduće će im to biti prilaz kući, a od obećane okretnice će ih odvajati potporni zid.

Nezadovoljni su, kažu, i širinom sokaka u kome ne mogu da se mimoiđu dva automobila, time što je prilaz namenjen još jednoj kući, a najviše time što epilog priče znači početak nove izolacije, kao i prethodnih 30 godina. Sa druge strane, nadležni kažu da konfiguracija terena ne dozvoljava drugačije rešenje i da svi dobijaju ulicu i prilaz, ali ne po svačijoj želji.

Njen otac je, priča Ljiljana Pavlović, neznajući da nema prilaza, kupio plac u Ulici Sime Pogačarevića pre 30 godina od Opštine. Kada je hteo da odustane, nadležni su mu, tvrdi, pokazali dokumentaciju da je tu predviđena okretnica, kao što i zakon kaže da se svaka slepa ulica završava okretnicom i da će problem biti rešen, a oni su tri godine kasnije napravili kuću i uselili se.

Problem je, kaže, napravio komšija koji je na sred ulice sagradio kuću i zatvorio dve ulice. Da bi prišli svojoj, morali su da prolaze preko placa komšinice ispred njih ili preko ulice iznad njihove, preko placa koji su koristili da prevoze građevinski materijal ili ogrev.

Vladičin Han Od obećane okretnice će ih odvajati potporni zid. Nezadovoljni su, kažu, i širinom sokaka, time što je prilaz namenjen još jednoj kući; foto: Privatna arhiva Opština je, kaže ona, 2007. godine sredila papire, ali se sa izgradnjom nije krenulo sve do maja ove godine.

Počeli su radovi i tada smo saznali da u slepoj ulici do našeg dvorišta počinju da grade još jedan slepi sokak. Postojeća ulica od oko 5,5 metara proširena je za oko 6-7 metara, od koje ćemo mi biti odvojeni potpornim zidom visine od oko 2 metra. Na sve naše molbe i dopise čelnicima Opštine da je takvo rešenje nepovoljno po nas, da barem prošire ulicu, ostali su ravnodušni, jer mi smo dobili zakonski minimum 3,5 metra, pa ćemo pored onih proteklih 30 godina koje smo proveli kao građani drugog reda, to i ostati do kraja života - kaže Pavlovićeva.

Vladičin Han Traže od nadležnih da se projekat izmeni kako od okretnice koja se gradi ne bi bili odsečeni potpornim zidovima; foto: Privatna arhiva Njen otac je, kaže, u dogovoru sa komšijom pisao nadležnima i tražili su da se projekat izmeni kako od okretnice koja se gradi ne bi bili odsečeni potpornim zidovima.

Tražimo da ravnjanjem zemljišta pod kosinu, bez odvajanja naših placeva od okretnice potpornim zidovima, obezbede prilaz do placeva, jer smo i mi stanari te ulice. Jedino obrazlozenje "struke" je da konfiguracija terena ne dozvoljava drugačije rešenje. Ko zna konfiguraciju terena u Vladicinom Hanu, morao bi da očekuje da više od polovina ulica bude razrušena, jer su na mnogo većem usponu od naše. Komšiji kome je trebalo da bude zatvorena jedna od kapija, zbog one iste konfiguracije, uvažena je molba, koju smo zajedno pisali, ali ne i nama da se projekat koriguje i ulica barem proširi. Nama je dovoljan zakonski minimum, a imalo je prostora da se sokak proširi makar za pola metra ili više - priča Pavlovićeva.

Pre nekoliko dana Pavlovići su pred izvođačem radova izrazili nezadovoljstvo, izvođač je pozvao policiju, a zatim napustio gradilište i od tada su radovi stopirani i ne zna se u kom pravcu će se stvari odvijati.


Predsednik Opštine: Svi dobijaju ulicu i prilaz, ali ne po svačijoj želji

Predsednik Opštine Vladičin Han Goran Mladenović kaže za Južne vesti da je poenta da ulica zadovoljava potrebe svih stanovnika i da su sve komšije zadovoljne umesto Pavlovića, a i oni dobijaju ulicu i prilaz kao i ostatak komšiluka.

Tu 30 godina nema rešenja i meni je sad jasno zbog čega - zato što su narušeni međuljudski odnosi. Kada su počeli da se izvode radovi i komšije su počele da se bune. Na zahtev investitora su trebale da se vrše izmene na licu mesta, projektant je to uradio u skladu sa zadacima i svi su sada zadovoljni, osim njih i ne dozvoljavaju da se radovi nastave. Videćemo - kaže Mladenović.

Na pitanje novinara Južnih vesti o pomenutom komšiji kome je molba uvažena, a Pavlovićima nije, Mladenović kaže da je verovatno bila opravdana čim je uvažena.

Oni bi hteli da projektuju ulicu, a ne kako nalaže struka i kakvi su zahtevi njenih komšija. Ulica se pravi da zadovoljava potrebe svih i ona tom ulicom dobija put, s tim što ona hoće dvosmernu ulicu za jednu kuću. Svi dobijaju ulicu, ali ne po svačijoj želji - kaže Mladenović.

Dodaje da je 3,5 metara širine sasvim dovoljno za tu dužinu ulice, jer se čak i putevi do sela projektuju na 3,5 metara širine pa se ljudi snađu i mimoiđu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sreski spijun

    11:14 // 18. 7. 2020.

    ... napredno zlatno doba. U sledecoj predizbornoj kampanji, predsednik stranke Vam sa sigurnoscu obecava heliodrom do 2025. a Drobnjak obilaznicu sa izlazom na Autoput ... Za rasvetu, obratite se onom sto je rodjen u selu Manjak ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: