Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:21, 22. 9. 2023.

| Društvo

Tri fakulteta u Nišu uvode besplatne higijenske uloške za studentkinje

Autor:Tamara Radovanović, Lana StanisavljevićIzvor:Južne vesti
filozofski fakultet
Pridružili se akciji "Ženske inicijative"; ilustracija; foto: JV

Filozofski, PMF i Mašinski fakultet u Nišu pridružili su se akciji “Ženske inicijative” i uvode besplatne higijenske uloške kako bi pomogli studentkinjama. Ulošci će se nalaziti u toaletima tih fakulteta i biti dostupni u svakom trenutku. Studentkinja koja je pokrenula akciju u ime Saveza studenata Filozofskog fakulteta Magdalena Kostić kaže da se nada da će ova ideja koju šire na fakultetima "biti inspiracija svim institucijama u zemlji da i one uvedu besplatne uloške".

Iz “Ženske inicijative” kažu da je to što se osam fakulteta u Srbiji pridružilo akciji pokazatelj da zajednica prepoznaje i pozitivno utiče na rešavanje problema “menstrualnog siromaštva”.

Ne smemo da zaboravimo da je uz pomoć “Ženske inicijative” prethodne dve i po godine obezbeđeno i ohrabreno preko 𝟏𝟓.𝟓𝟓𝟎 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐞𝐧𝐭𝐤𝐢𝐧𝐣𝐚 𝐢 𝟔𝟑𝟎 𝐬𝐫𝐞𝐝𝐧𝐣𝐨š𝐤𝐨𝐥𝐤𝐢 na četiri univerziteta i u dve srednje škole u Srbiji, gde se u 40 javnih toaleta obrazovnih institucija u svakom trenutku nalazi hitan higijenski uložak - navode iz “Ženske inicijative”

Zasada, poslednji koji se priključio akciji je niški Filozofski, a studentkinja koja je pokrenula akciju u ime Saveza studenata Magdalena Kostić kaže da je na ovom fakultetu 3.028 studentkinja, a u svakom ženskom toaletu postavljene su kutije sa ulošcima.

Kutije su vidljive i dostupne svakome. Pored njih se nalaze i plakati sa jednom lepom porukom podrške "Ženske inicijative". Taj gest je posebno lep, verujem da samo može dodatno ohrabriti čak i one devojke koje bi se možda postidele da uzmu uložak. Fakultet nas je podržao u ovome - kaže Kostić.

toalet, ulosci Ulošci dostupni u ženskim toaletima; foto: Marko Sotirović U našoj zemlji postoji nedovoljna svest o problemu menstrualnog siromaštva koje se odnosi na poteškoće sa kojima se žene susreću pri kupovini menstrualnih proizvoda, ističe Magdalena Kostić.

Zbog toga što finansijski ne mogu da obezbede kvalitetne uloške, žene i devojke nalaze jeftiniju alternativu, a neke čak zbog toga što ne mogu da imaju dovoljnu količinu, pribegavaju tome da na primer jedan uložak koriste mnogo duže nego što bi trebalo. Rešenje ovome jesu svakako besplatni ulošci. Inspirisani time što su devojke iz organizacije "Ženska inicijativa" iz Novog Sada na svom fakultetu pokrenule priču besplatnih uložaka i podizanja svesti o menstrualnom siromaštvu, odlučili smo da im se pridružimo i uvedemo besplatne uloške na našem fakultetu - dodaje studentkinja.

Ona se nada da će se ova ideja raširiti.

Posebno bih napomenula to da se nadam da će ova ideja koju širimo na fakultetima, biti inspiracija svim ostalim institucijama u zemlji da i one uvedu besplatne uloške. Ipak, svaka žena zaslužuje da se oseća sigurno i lepo dok je na poslu - dodaje Kostić.

Ono što je važno, dodaje Magdalena Kostić, studenti su ti koji treba da budu inspiracija jedni drugima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tampon

    12:34 // 24. 9. 2023.

    Ako su ulošci skupi zašto ne naprave peticiju sa se ukine pdv na uloške i ostale slične proizvode? Tu mogu da budu i pelene za decu i odrasle i još neki proizvodi tog tipa. Ovo sto rade je totalno nebulozno.

  • Мина

    16:24 // 23. 9. 2023.

    Зашто неки иронично и критизерски наступају за било шта добро.Ако су овакве мере и вид помоћи увеле много богатије европске земље, например Велика Британија, што и у Србији не би бар мало олакшали студенткињама, па макар то били и улошци.

  • 1234567890

    01:53 // 23. 9. 2023.

    Oduvek sam bio na strani intelektualaca , pametnih ljudi,etc. etc...Pa gde se prof dr sci 'vatate za tako prozaične "stvari", aman? Ljudi , profesori,prosvetari , edukatori,pedagozi...gde vam je CNS /Centralni Nervni Sistem/,ne dajte na sê već samo podasê!Mene me sramota zbog vas i od vas i bolje je i efikasnije da decu lošeg materijalnog stanja oslobodite plaćanja ispita...Ja nisam normalan a vi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: