Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:24, 11. 12. 2023.

| Društvo

Tri godine od najave počelo formiranje zdravstvenih centara na jugu

Autor:Jovana Stojanović, Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Bolnica Aleksinac
Uskoro umesto Bolnice i Doma zdravlja - Zdravstveni centar; foto: JV

Posle skoro tri godine otkako je Ministarstvo zdravlja najavilo da će neke opštine i gradovi na jugu imati zdravstvene centre - konačno je počelo spajanje opštih bolnica i domova zdravlja, ali nije poznato kojom dinamikom. Privremena uprava već je formirana u Aleksincu, u Prokuplju očekuju da vrlo brzo budu "pod istim krovom", a sve bi trebalo da bude završeno početkom sledeće godine, kada bi pacijenti trebalo da "osete" manje gužve.

Još 2019. godine je Zakon o zdravstvenoj zaštiti predvideo da umesto Doma zdravlja i Opšte bolnice u jednom gradu postoji Zdravstveni centar, a potom je početkom 2021. godine Vlada odlučila da takve jedinstvene ustanove na jugu dobiju Aleksinac, Pirot, Prokuplje, Leskovac, Vranje i Surdulica.

Pre nekoliko dana ministarka zdravlja je, kako su saopštili iz aleksinačkog Doma zdravlja, razrešila direktora ove ustanove Rodoljuba Živadinovića, kao i vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice Gorana Vidića sa te funkcije, a imenovala ga za v. d. direktora Zdravstvenog centra Aleksinac u formiranju.

Pošto Zdravstveni centar Aleksinac još uvek nije osnovan, a obe ustanove od danas nemaju direktore, Domom zdravlja Aleksinac i Opštom bolnicom do osnivanja ZC upravljaće dosadašnji pomoćnici direktora, Dragan Stamenković (DZ) i Sreten Vujošević (OB). Nakon osnivanja ZC, novi v. d. direktora ZC Aleksinac postaviće upravnike Doma zdravlja i Opšte bolnice, koje će tada biti delovi ZC, ali neće imati direktore, već upravnike, pošto će shodno zakonu postojati samo jedan direktor, a to je direktor Zdravstvenog centra - pojašnjavaju iz aleksinačkog Doma zdravlja.

Vidić objašnjava da sledi procedura spajanja ovih ustanova u jedinstven Zdravstveni centar, a između ostalog to znači registrovanje nove ustanove u APR-u, usvajanje Statuta koji treba da odobri Ministarstvo zdravlja, kao i druge tehničke stvari.

Naredba je stigla i obe ustanove rade na tome da se to završi što pre. Treba neko vreme za to, predviđeno je maksimalno 90 dana po zakonu, ja se nadam da ćemo mi to znatno ranije da završimo. Uprava će biti jedna, tehnička služba, administracija, vozni park, pedijatrija, ginekologija, sve što je bilo odvojeno sada će biti jedna celina i biće znatno lakše - zaključuje Vidić.

To će pacijentima takođe značiti da neće morati u Dom zdravlja po uput za odlazak do Bolnice, s obzirom na to da ove ustanove jesu udaljene i da će praktično samo na papiru biti "pod jednim krovom", ali bi pacijenti svakako trebalo da osete benefite.

Zašto je tri godine trebalo da formiranje zdravstvenih centara tek počne, Vidić kaže zbog kovida, koji je sve usporio, pa i ove planove Ministarstva zdravlja, odakle nisu odgovorili novinarima kakva je dinamika i kada očekuju da sve ustanove za koje je bilo najava na jugu budu spojene.

Ono što je Vidić pojasnio je da kada sve bude završeno privremene uprave koje sada formira Ministarstvo treba da raspišu konkurse za izbor direktora u punom mandatu.

Kada se registruje Zdravstveni centar mi smo dužni da raspišemo konkurs za izbor direktora i biće raspisan i koga Upravni odbor bude izabrao, a Ministarstvo potvrdi, taj će biti direktor u punom mandatu. Ovo je sada Zdravstveni centar u osnivanju. Da li ću se prijaviti ja ne znam, mnogo je rano da sad o tome razmišljam, a jesam se umorio, biće to još veći posao, ja jako puno operišem, a nisam mlađi, svakim danom sam stariji, tako da videću - ističe.


U Prokuplju takođe počelo spajanje

Opsta bolnica Prokuplje foto lj.m. Biće pod jednim krovom, sa jednom upravom; foto: Lj.M. Dom zdravlja i Opšta bolnica “dr Aleksa Savić” uskoro će se ponovo naći pod istim krovom i spojiće se u novi Zdravstveni centar, nakon 13 godina kako su te ustanove samostalno funkcionisale. U prokupačkoj Bolnici kažu da je papirološki sve završeno i da je pitanje dana kada će ce se nova ustanova registrovati u APR-u.

U toj ustanovi kažu da je bilo mnogo posla oko pripreme papira, da je na kraju sve predato i da se čeka da odluka bude objavljena u Službenom glasniku kako bi se nakon toga registrovala nova ustnova.

Po objavljivanju u Službenom glasniku imenuje se v.d. Zdravstvenog centra koji će nastaviti proces spajanja i registracije u APR Bolnice i Doma zdravlja u Zdravstveni centar. To više ne zavisi od nas koliko će sve trajati, ali očekujemo da se sve završi najduže za mesec dana - saznajemo u prokupačkoj Bolnici.

Inače, ove dve ustanve su već bile zajedno do 2011. godine, kada je odlučeno da se posebno formira Dom zdravlja, a posebno Bolnica.

U Prokuplju je u toku rekonstrukcija i dogradnja zgrade, u kojoj će kako je planirano kada se završi, biti smešten Zdravstveni centar, odnosno sadašnja Bolnica će biti preseljena, a Dom zdravlja je do početka rekonstrukcije već koristio tu zgradu.

U Opštoj bolnici u Leskovcu su ranije rekli da takođe očekuju da formalno počne spajanje sa Domom zdravlja, ali da je problem dug Stomatologije koji datira još od 2005. godine.

Bolnica nema dugovanja i to mora da se reši. Ne znam ni što smo se razdvajali, ali dobro. Mi inače jako dobro funkcionišemo zajedno, Bolnica i Dom zdravlja, kao da smo spojeni, samo smo dva pravna subjekta. Evo na primer kada su preventivni pregledi, spajamo se, dogovaramo, radimo zajedno, stvarno lepo sarađujemo. Problem je što država treba da vrati taj dug i da onda budemo Zdravstveni centar - pojasnio je ranije direktor Bolnice Nebojša Dimitrijević.

Dimitrijević je ranije objasnio da je cilj da spajanjem ovih ustanova sve bude efikasnije, a kada "papirološki" deo posla bude završen trebalo bi da bude jasno i da li će u okviru jedinstvenog Zdravstvenog centra Leskovac biti i domovi zdravlja Vlasotince, Crna Trava i Medveđa, kao što je bilo nekada ili oni ostaju posebne zdravstvene ustanove.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MIta

    16:08 // 11. 12. 2023.

    Spojite u Nišu Hitnu pomoć i Dom zdravlja. Učinite makar neko dobro za Niš. Ionako će većina pacijenata iz Prokuplja i Aleksinca opet za Niš

  • Brane

    14:13 // 11. 12. 2023.

    Predizborna obećanja nekoštaju ništa. Pred izbore može sve!!!

  • Гага

    13:35 // 11. 12. 2023.

    ...да би имали где да"удоме"своје"послушнике"из уништених привредних предузећа...уништили су одличан здр.систем,а ништа боље нису створили...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: