Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:23, 15. 4. 2021.

| Društvo

Tri mesta sa juga među 5 nedovoljno razvijenih opština u Srbiji koje dobijaju pomoć

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
Surdulica
Među opštinama koje spadaju u četvrtu kategoriju po razvijenosti i Surdulica, odakle je i sam ministar ; foto: N. P.

Razvoj, ekonomska pomoć, smanjivanje siromaštva, kao i poboljšanje socijalne situacije u nerazvijenim opštinama u Srbiji, među kojima su i tri opštine sa juga – Vladičin Han, Surdulica i Žitorađa, bile su teme današnjeg dijaloga za održivi razvoj na lokalnom nivou, koji je održan u Kabinetu ministra Novice Tončeva.

Pre tačno mesec dana Vlada Republike Srbije usvojila je Program razvoja nedovoljno razvijenih opština u Srbiji, a na današnjem dijalogu stanje u svojim opštinama prikazali su predstavnici Malog Zvornika, Golupca, Vladičinog Hana, Surdulice i Žitorađe, a te opštine su uključene u projekat Agenda 2030. dijalog Dijalog "Održivi razvoj- izazovi i mogućnosti na loklanom nivou"; foto: Kabinet ministra Tončeva

Kriterijum za odabir ovih pet opština, koje su uključene u projekat, jeste njihova pripadnost kategoriji devastiranih opština u kojima je vrednost bruto-domaćeg proizvoda po glavi stanovnika ispod vrednosti republičkog proseka – pišu iz Kabineta ministra u saopštenju.

Ekonomsko stanje opština na jugu zemlje pokazuju i statistički podaci, ali je na dijalogu “Održivi razvoj – izazovi i mogućnosti na lokalnom nivou” bilo reči i o poboljšanju takve situacije.

Na današnjem dijalogu razgovaralo se o mehanizmima pružanja adekvatne pomoći i podrške za rast i razvoj, smanjivanju siromaštva, poboljšanju socijalno - ekonomske situacije najnerazvijenijim opštinama u Srbiji i direktnom polapanju ovih aktivnosti sa ciljevima Agende 2030 –navode u saopštenju.

Ministar Novica Tončev, koji je pre skoro pet meseci dobio resor u Vladi, istakao je da će njegov Kabinet da pomogne i podrži nerazvijene opštine.

Činjenica je da je neujednačen ekonomski rast u Republici Srbiji poslednjih decenija doprineo produbljivanju već postojećih nejednakosti na lokalnom nivou i izdvajanju opština sa izrazito niskim stepenom razvijenost. Naš zadatak je da kroz ovaj projekat edukujemo opštine kako da usklade svoje planove sa ciljevima Agende 2030 i podstaknemo održiv ekonomski razvoj – rekao je Tončev.

Kako je ranije saopšteno, ciljevi Programa podrške unapređenja razvoja nedovoljno razvijenih opština za 2021. godinu su izrada dokumentacija, izgradnja i rekonstrukcija infrastrukturnih objekata, kao i povećanje životnog standarda sadašnjih generacija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: