Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 29. 12. 2020.

| Društvo

Tri požara u stanu bez struje, komšije apeluju na nadležne da pomognu

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
požar soliter crkva svetog luke
Posledice poslednjeg požara vidljive sa ulice; foto: JV/N.M;

Zbog poslednjeg požara koji se desio u soliteru kod crkve Svetog Luke u Nišu, stanari kažu da su se obraćali nadležnima kako bi pomogli čoveku čiji je stan, prema njihovim rečima, do sad 3. puta goreo. Pojašnjavaju da komšija nema struju i da zato pali sveće, te da bi se pomoglo i njima, kada bi se njemu dala pomoć, jer stanari ne bi strepeli od novih požara. Iz niškog Centra za socijalni rad kažu da su im se obratili građani sa jednom takvom prijavom, ali da su ih uputili na Komunalnu policiju.

Poslednji požar koji se dogodio početkom decembra u soliteru u ulici Kralja Stefana Prvovenčanog zabrinuo je stanare te zgrade, a njihovog komšiju čiji se stan zapalio ostavio je bez prozora.

Sedeli smo kada smo osetili neki dim. Odmah smo znali šta bi i gde bi moglo da bude. Sišli smo, pozvali vatrogasce i policiju i pomogli da se požar ugasi - prerpičavaju stanari.

Požar U svim požarima u zgradi preko puta crkve Svetog Luke nije bilo povređenih; foto: Matija GačićIz MUP-a potvrđuju da su njima do sad bila prijavljena 2 požara u zgradi preko puta crkve Svetog Luke - 19. avgusta 2007. i 4. decembra 2020. godine i da u njima nije bilo povređenih niti evakuisanih. Stanari dodaju da je pored ovih bio još jedan požar u istom stanu, koji su oni sami ugasili.

Pretpostavljaju i da do vatre u stanu njihovog komšije dolazi zbog sveća koje pali, jer kažu da nema struju.

Strahuju da bi, ukoliko mu se ne pomoglne, mogao da se desi još neki požar u njihovoj zgradi i da bi on mogao da prođe sa ozbiljnijim posledicama. Zato očekuju pomoć za komšiju, a samim tim i njima, jer dodaju da svaki požar u njegovom stanu ugrožava stanare cele zgrade koja je stara preko 50 godina.

Obraćali smo se Centru za socijalni rad i gradonačelnici, ali rešenja za naš problem nema. Iz Centra dođu, obave uviđaj i odu. Koliko znamo komšija još nije dobio nikakvu pomoć - svedoče stanari.

Da su nedavno imali jednu prijavu stanara gde se upravo tako nešto dogodilo, kaže direktor Centra za socijalni rad u Nišu Zoran Jović, kao i da su ih zbog tog problema uputili na Komunalnu policiju.

Centar bi ubuduće trebalo da bude bezbedniji Iz Centra kažu da svako ko ne može da se stara o sebi može da ostvari pomoć; foto: Fejsbuk Centar za socijalni radNe precizira da li je reč o slučaju stanara zgrade kod crkve Svetog Luke, ali pojašnjava da svako ko ne može da brine o sebi i o kome nema ko da brine, može da ostvari pravo na više vrsta socijalne pomoći.

Ukoliko neko ne može fizički da brine o sebi, a nema ko da o njemu brine, postavlja se stalni staratelj u liku službenika centra za rad ili smeštaj u određenu ustanovu socijalne zaštite - dodaje Jović.

Građani koji ne mogu da se staraju o sebi, mogu da ostvare i pravo na tuđu negu i novčana socijalna pomoć i da apliciraju za narodnu kuhinju, a uz to Grad finansira i umanjenje računa za komunalije, pojašnjava direktor Centra za socijalni i rad.

Status samog stanara za institucije je nepoznanica. Novinari ga nisu zatekli u stanu. U samoj zgradi i sa ulice vidljive su posledice požara, a stanari kažu da on tu i dalje živi jer nema gde, kao i da sami ne znaju šta je najbolje rešenje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Miljan

    00:53 // 30. 12. 2020.

    Komsije da ga tuze za naknadu stete pa ce izvrsitelji da mu prodaju stan i da ga isele

    • Mile Torzija

      09:21 // 2. 1. 2021.

      Trajkovicu ti li si?!

  • Petar

    17:44 // 29. 12. 2020.

    Ta zgrada ima preko 50 stanova. Odvojite svi po 300 dinara mesečno za komšiju i rešićete deo problema. Ako čekate na institucije ima svi da izginete ko štetni...

  • Milan

    15:34 // 29. 12. 2020.

    Nadlezni cekaju da bude smrtni ishod pa ce onda nesto preduzeti. Tada ce biti neko nadlezan, a sada socijalna sluzba prebacuje nadleznost na komunalnu policiju, komunalna prebacuje na socijalnu sluzbu i tako u nedogled. Covek nema prozore, a kisa i sneg se tek ocekuju. Ne zna se da li vecu materijalnu stetu imaju vlasnici stanova iznad ili ispod ovog.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: