Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:39, 13. 5. 2023.

| Društvo

Tri praseta i vuk slave 25 godina na daskama niškog Pozorišta lutaka

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
Tri praseta 1 (1) (1)
Važan jubilej; foto: Pozorište lutaka

Pozorišni život predstave "Tri praseta" Zorana Lozančića, jedne od najtraženijih predstava Pozorišta lutaka Niš, počeo je 1998. godine i od tada s nesmanjenim uspehom živi na reperotaru ovog teatra. Taj važan jubilej Lutkarsko pozoriše obeležiće na svojoj sceni u nedelju, 14. maja, u 11:30.

Prošle su dve i po decenije od premijere predstave "Tri praseta“ koja veliča drugarstvo, ljubav i zajedništvo kao najvažnije životne vrednosti. Tri praseta 2 (1) Jedna od najtraženijih predstava; foto: Pozorište lutaka

Predstava se prvi put našla na sceni Pozorišta lutaka 1982. godine u režiji Borislava Mrkšića, a 1998. godine stvoren je rimejk koji je i danas na repertoaru u režiji Zorana Lozančića.

Lozančićeva "Tri praseta“ doživela su ogroman uspeh kako kod publike u Nišu, tako i kod festivalske publike i stručnih žirija. Pored šest festivalskih nagrada, 25-godišnje trajanje i činjenica da interesovanje za "Tri praseta“ ne jenjava i da je i danas jedna od najomiljenijih predstava niške publike potvrđuju izuzetan umetnički domet ove predstave. Mucko, Bucko, Gucko i Vuk plene pažnju malenih i velikih gledalaca već "četvrt veka“. Priča aktuelna danas kao i nekada pruža utisak da će predstava biti sve bolja i bolja, jer vrednost i pouke teksta bivaju sve značajnije - navode iz Pozorišta.

U monografiji Pozorišta lutaka "Čarobnjaci iz Niša“, autor Slobodan Krstić napisao je - Nakon ponovnog stavljanja na repertoar ove Andersenove bajke, mnogi su bili skloni verovanju da će rimejk predstave, koja se više od deceniju igra u ovoj kući, biti na dobrom standardnom nivou i ništa više. Svi koji su tako mislili, grdno su se prevarili, jer je Zoran Lozančić publici priuštio vrhunsko zadovoljstvo.

"Tri paseta“ su, u stvari, visoko estetizovana predstava, pre svega zahvaljujući jasnom, preciznom, nekonvencionalnom rediteljskom rukopisu, ali isto tako, i zbog sjajne scenografije, prekrasnih lutaka, kostima, mudrih i raspevanih songova i muzike, koja nije potpora, već neizostavni deo predstave - rekao je Krstić.

Za predstavu koja je odolela vremenu i za koju se danas, 25 godina kasnije traži “karta više” scenografiju je radio Nenad Živadinović, lutke Boris Čerškov, a kostime Aleksandar Pavičević.

Muziku za divne songove o Mucku, Gucku i Bucku komponovao je Borivoje Mladenović, a tekstove za njih napisao Božidar Milivojević.

U fenomen predstave "Tri praseta“ stala su imena glumaca koji su je sačuvali predivnom kolektivnom i prijateljskom igrom: Svetlana Mihajlović, Tatjana Milenković, Ivan Đorđević, Slobodan Miljković, Živkica Rakić i Dejan Gocić.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: