Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:16, 15. 7. 2020.

| Društvo

Tri profesora Medicinskog fakulteta u Nišu zaražena koronom, više kolega u izolaciji

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Medicinski fakultet
Dekanica tvrdi da su sve mere zaštite preduzete na vreme; foto: V. Keser

Na Medicinskom fakultetu u Nišu trenutno je troje profesora zaraženo virusom korona, kaže dekanica Dobrila Stanković Đorđević, a kolege koje su bile u kontaktu sa njima sa tri katedre su u izolaciji, ali za sada nemaju simptome. Dekanica takođe napominje da su sve mere zaštite preduzete i da se virus nije proširio na studente.

Da li su se profesori zarazili na fakultetu nije poznato, ali dekanica tvrdi da su, čim su se javili sa simptomima virusa korona, i oni njihovi kontakti poslati u samoizolaciju.

Tako je šef katedre za farmaciju kod kuće, kao i svi profesori sa biohemije i patofiziologije, a dekanica kaže da ispitni rok i pored manjka profesora protiče bez problema.

Na jednoj katedri imamo jednu profesorku koja je inficirana i koja je bila sa većinom u kontaktu iz te katedre, ali to je mala katedra sa manje od 10 ljudi i većina je u izolaciji, ali niko od njih nema nikakve simptome i za sada niko nije inficiran. Šef katedre farmacije je bio u kontaktu sa tom profesorkom, pa je i on u izolaciji. I imamo još jednu katedru gde su dve profesorke pozitivne, ali pošto je to mala katedra i pošto su svi bili u kontaktu onda su svi u izolaciji i to je sve na Medicinskom fakultetu - kaže dekanica.

Pre mesec dana je i jedna studentkinja sa Medicinskog fakulteta imala virus, dodaje dekanica, ali se, bar za sada, od profesora virus nije proširio. Kaže da su sve mere zaštite na vreme preduzete.

Na primedbe studenata da su na ispitima neke sale prepune i da se uključuje klima, te da to nije bezbedno, dekanica kaže da na fakultetu primenjuju najstrože mere.

Mi smo još ranije primenili meru koja je do danas bila na snazi samo za Beograd, a to je 20 studenata u jednom prostoru. Krizni štab Niša je odredio da to bude 50, ali smo mi pooštrili i poštovali da bude najviše 20 kada polažu test. Na usmenom samo profesor i dva studenta mogu da uđu, svi ostali čekaju napolju - pojašnjava.

Nakon današnje odluke da se ograniči okupljanje u zatvorenom na do 10 ljudi, dekanica kaže da već pripremaju raspored polaganja ispita i od petka će studenti biti u još manjim grupama. Takođe kaže da je dezinfekcija svih prostorija svakodnevna, a da se na ulazu svima meri temperatura i da niko ne može da uđe bez maske.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    17:19 // 16. 7. 2020.

    Ajmo JOS! Tri je malo.

  • Student farmacije

    00:46 // 16. 7. 2020.

    Super za kolege koje su "ubole" dan kada se vrši dezinfekcija i merenje temperature na ulazu, ja sam bila četiri puta i od toga mi je samo jednom merena temperatura, o dezinfekciji da ne govorim. Što se ispita tiče, naši su uglavnom pismeni ispiti, kod profesora koji drže po 2 i više predmeta, pa im u jednom terminu izadje u proseku 40-80 studenata, koje smeste u jednu salu.

  • Bruka za fakultet

    00:23 // 16. 7. 2020.

    Ovo da su ranije uveli mere je laž
    Jedna profesorka je održala ispit za svoja 3 predmeta u 1 sali bilo je prepuno i još je uključila klimu.
    Studenti nose maske i dezinfikuju ruke na ulazu fakulteta ali da im mere temperaturu izgleda da zaduženi za to ne rade za svaki ispit.
    Veliki broj profesora je u samoizolaciji a posle će reći da su studenti krivi
    Ne ugrožavajte studente kako vas nije sramo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: