Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:33, 14. 9. 2019.

| Društvo

Tribina NKD: Da bi glasači bili birači neophodna promena izbornog sistema

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
Tribina NKD
Diskusija održana u okviru Festivala demokratije; Foto: NKD

Da aktuelni proporcionalni izborni sistem u Srbiji sa zatvorenom listom i petoprocentnim pragom pretvara građane u glasače, a ne u birače, istakao je profesor Fakulteta političkih nauka Milan Jovanović na diskusiji koju je organizovala Nacionalna koalicija za decentralizaciju. Iz NKD-a su ponudili šest alternativnih izbornih sistema.

U aktuelnom izbornom sistemu, istakao je profesor Jovanović, biramo stranke, ali ne i pojedince.

Da nema komunikacije između građana i poslanika potvrdio je i njegov kolega Dušan Vučićević koji kaže da je naš izborni sistem "hiperreprezentativan ali se kroz kripto-koalicije obesmišljava prag od 5 %".

Kroz koalicije se oni za koje građani nikada ne bi glasali šlepaju uz velike partije. Da li ćete ući u parlament zavisi od toga u kakvom ste odnosu sa vrhom partije – istakao je Vučićević.

Profesorka Pravnog fakulteta u Nišu Maja Nastić kao osnovnu primedbu navodi to što Zakon o izboru narodnih poslanika nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije. Kao pozitivnu stranu aktuelnog izbornog sistema navodi predstavljenost žena i nacionalnih manjina u parlamentu.

Sagledavajući aktuelnu društvenu i političku situaciju, profesor Dejan Vučetić takođe sa Pravnog fakulteta u Nišu konstatuje da je partokratija nagrizla sve institucije.

Centralizacija je, kako navode, takođe manjkavost izbornog sistema, jer Parlament čini čak 100 poslanika iz Beograda i Novog Sada (od 250), iako u ova dva grada živi tek 25 % birača.

Model sa jednom izbornom jedinicom sprovodi metropolizaciju jer jedinice lokalne samouprave nisu adekvatno predstavljene u skupštini. Male, nerazvijene opštine nemaju poslanike, nemaju preko koga da se obrate, da utiču na vladu, na politike - kazao je profesor Jovanović.

Na tribini su predstavili i šest alternativnih izbornih modela, koje možete pronaći na sajtu NKD-a, a izrađeni su kroz inicijativu Biram koga biram.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nis ima strucne, postene i nove ljude.

    10:59 // 15. 9. 2019.

    Tako je vecito se krili iza partokratije.Prvo SPS, G17+, sada SNS. Ovde na lokalu nije moglo da se zivi od Mileta brke, Banane i sada od Zvez i Bula.

  • Драган Шабац

    19:07 // 14. 9. 2019.

    Поштовани професори и првници, прво: да поништите Ваше дипломе, јер као правници треба да знате да није могуће мењати изборна правила у изборној години (365 дана), друго: где сте били када је доношен овај изборни закон (после 5. Октобра), тада Вам је ваљда ваљао.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: