Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:21, 8. 9. 2016.

| Društvo

Tribina na Pravnom fakultetu o nagodbama funkcionera

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
pravda
Da li je pristup pravdi obaveza ili privilegija; foto: wikipedia

Zbog sve češćih informacija o visokim gradskim funkcionerima koji su "nagodbom" sa pravosudnim organima izbegli suđenje i moguće zatvorske kazne, Južne vesti, Osnovno javno tužilaštvo i Osnovni sud u Nišu organizuju diskusiju sa studentima prava i novinarstva.

Analizirajući veliki broj svojih tekstova iz prethodnih godina o krivičnim postupcima koje su policija i tužilaštva pokrenuli protiv javnih funkcionera, novinari Južnih vesti su u razgovorima sa stručnjacima zaključili da postoje procedure koje mogu da budu zloupotrebljene, pa samim tim predstavljaju veliki izazov za pravosudni sistem.

Naše analize pokazuju da je broj nagodbi sa javnim funkcionerima minoran u odnosu na one postignute sa "običnim" građanima. Ali činjenica da funkcioneri nagodbe postižu i kada su osumnjičeni za korupciju, a da se sve to radi van očiju javnosti, može da kompromituje jednu pravnu mogućnost koja je po proceni stručnjaka veoma korisna - kaže urednik Južnih vesti Predrag Blagojević.

Zbog toga Južne vesti u saradnji sa Udruženjem tužilaca Srbije planiraju da studentima pravnih fakulteta u Nišu, Beogradu i Novom Sadu, kao i medijima i civilnim sektorom u tim gradovima, predstave svoju analizu, a zatim u prisustvu tužilaca, sudija i predstavnika akademske zajednice otvore debatu o tome kako sprečiti zloupotrebe i omogućiti jednak pristup pravdi za sve građane.

Krajnji cilj je da kroz seriju skupova dođemo do zaključaka koji bi doveli do konkretnih predloga za izmenu ili dopunu postojeće regulative u vezi sa "nagodbama" - kaže Blagojević.

Prvi skup "Pristup pravdi - obaveza ili privilegija" biće održan u Nišu u petak, 9. septembra u 12 sati u sali broj 6 na prvom spratu Pravnog fakulteta u Nišu, a nemenjen je pre svega studentima prava i novinarstva.

Svoj dolazak potvrdili su Osnovni javni tužilac u Nišu Saša Đokić, predsednik Osnovnog suda u Nišu Goran Spasić i advokat Irena Đorđević.

Do kraja meseca će biti održani i skupovi u Beogradu i Novom Sadu, kao i još jedan u Nišu, namenjen medijima, građanskom sektoru i svim zainteresovanim građanima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Student pravnog

    15:09 // 9. 9. 2016.

    Kada bi u nasoj drzavi bilo ucenih doktora pravnih nauka, univerzitetskih profesora i pravih zakonopisaca, mislim da bi zivot skromnih studenata pravnog i zurnalistike bio malo rastereceniji. Nije fer da sve nepravde u ovoj drzavi treba da isprave studenti na javnim tribinama.

  • shaft

    18:44 // 8. 9. 2016.

    Manite diskusije,to je -pas laje vetar nosi-,menjajte sudsku praksu!

    • Dexter

      20:15 // 8. 9. 2016.

      Promena bilo čega, pa i sudske prakse, počinje diskusijom. Oduševljen sam ovom inicijativom Južnih vesti, jer je to sjajan recept za PRAVI građanski aktivizam. Ne može angažovanje javnosti na društvenim promenama da se svede samo na ulične proteste. Za promene se moramo boriti pre svega tako što ćemo u te promene uključiti što širi sloj trenutno pasivne inteligencije i kritičke javnosti.

  • Milisav

    16:47 // 8. 9. 2016.

    Pravo ne stanuje na ovoj adresi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: