Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:42, 3. 3. 2011.

| Društvo

Tribina o nezaposlenosti u Leskovcu

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC – Nezaposlenost je najveći problem Leskovca, ali i čitavog juga Srbije i opravdano je veliko nezadovoljstvo ljudi, jer o zapošljavanju se odlučuje u “uskim krugovima” i po čisto partijskoj pripadnosti.

Ovo je samo jedna od niza ocena koje su se čule na tribini o nezaposlenosti u organizaciji nevladine organizacije Udruženi građani Leskovca. Izneti su brojni veoma ilustrativni primeri izigravanja konkursa, neefikasnosti rada suda, mobinga, ali i krajnje teškog položaja čitavih porodica u kojima godinama ne radi nijedan član.

Zbog sporog rešavanja problema nezaposlenosti, mnogi mladi ljudi, čak i najbolji stručnjaci, napuštaju Leskovac i odlaze u inostranstvo.

Za ilustraciju je naveden primer jednog studenta beogradskog Farmaceutskog fakulteta, koji je završio studije sa prosečnu ocenu deset, ali u Leskovcu nije mogao da nađe posao i otputovao je za Ameriku, gde se uspešno bavi istraživačkim radom i važi za izuzetnog stručnjaka.

Srđan Dimitrijević, poznait leskovački ekonomista, jedan od čelnika nevladine organizacije Udruženi građani Leskovca, ističe da je Leskovac po stepenu nezaposleno u najtežem položaju u poslednjih osamdeset godina!

- Na delu je degradacija uspešnosti i diploma, a mladi, nezaposleni stručnjaci su naša najveća, ali neiskorišćena šansa – ocenio je Srđan Dimitrijević.

U Jablaničkom okrugu, inače, posao traži 35.632 lica. U Leskovcu 20.531, Vlasotincu 5.925, Lebanu 5.159, Bojniku 2.501, Medveđi 1.319 i Crnoj Travi 197 osoba. U ovom delu Srbije bez posla je i 1.077 stručnjaka sa fakultetskim obrazovanjem, najviše u Leskovcu 849 i Vlasotincu 108, dok je u Lebanu van radnog odnosa 72 fakultetlija, koji čekaju prvu šansu i po nekoliko godina. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • strasno!!!

    19:44 // 4. 3. 2011.

    Neka citaju sve stranke, jer je sve ovo proizvod njihovog "rada"! Leskovac lagano umire, ali vlastodrsci, opozicija, svi politicari ne zele nista da urade. Sede po kancelarijama, muvaju, hohstaplerisu, za kafanskim stolom raspodeljuju radna mesta, trose pare gradjana bez kontrole. I nikoga za to nije briga. Svi se prodaju za saku dinara, zaboravljaju na ponos, na sve.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: