Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:03, 13. 5. 2020.

| Društvo

Trijažne sestre u vrtićima u Vlasotincu i Leskovcu imaju koronu, jedna došla na posao zaražena

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
vrtić Vlasotince
Došla na posao u vlasotinački vrtić bez negativnog testa na koronu; foto: D. M.

Virus korona ušao je u vrtiće koji su tek otvoreni, u Leskovcu i Vlasotincu gde je prethodnih dana najviše novoobolelih, ali nadležni tvrde da su zaražene samo dve trijažne sestre. Jedna od njih bila je i na poslu u ponedeljak, na prijemu mališana Predškolske ustanove "Milka Dimanić" u Vlasotincu, ali direktorka Snežana Filipović kaže da je radila svega 15 minuta pod punom zaštitnom opremom, te da nema mesta panici.

Nadležni su najavljivali masovno testiranje svih zaposlenih u vritićima pre otvaranja, kao i da će raditi samo oni čiji test na koronu bude negativan.

Ipak, u ponedeljak 11. maja je na poslu bila sa virusom korona trijažna sestra u jednom od obdaništa Predškolske ustanove "Milka Dimanić" u Vlasotincu, maloj opštini na jugu koja je pred kraj epidemije bila žarište.

Zašto je došla na posao ako nije imala negativan test na koronu, direktorka Snežana Filipović odgovara:

Mi smo testirani 9. maja i poslali smo spisak radnika koji rade od ponedeljka. U ponedeljak ujutru u 7 i 15h su mi javljeni rezultati. Samo je ona bila pozitivna bez ikakvih simptoma i odmah vraćena kući. Na sebi je imala svu opremu i vizir. Dežurna vaspitačica je merila deci temperaturu na ulazu, a sestra je samo uzela dokumentaciju. U tom trenutku je bilo samo jedno dete - kaže direktorka.

Roditelji su reagovali preko društvenih mreža zabrinuti što je otkriveno da je trijažna sestra koja je bila na prijemu obolela od virusa.

Ipak, direktorka uverava da nema mesta panici, jer je ona bila pod punom zaštitnom opremom, radila je svega 15 minuta i bila u blizini samo jednog deteta.

Bila je u kontaktu i sa kolegama koji su pripremali vrtiće, ali Stefanovićeva kaže da su negativni svi zaposleni koji su testirani 9. maja, njih 42. Očekuju rezultate i za ostale radnike i direktorka uverava da oni nisu na poslu i da će početi da rade tek kada dobiju negativan test.

vrtić Tvrde da nema razloga za brigu; foto: B. Stamenković Pozitivna je na virus korona i trijažna sestra zaposlena u Predškolskoj ustanovi “Vukica Mitrović” u Leskovcu, gradu koji je od nedavno žarište virusa, pre svega zbog radnika Jure koji su najverovatnije zaraženi u prevozu.

Direktorka Jasmina Anđelković Đorđević tvrdi da sestra kojoj je virus potvrđen nije bila u kontaktu sa decom koja su krenula u ponedeljak u vrtiće.

U vreme kada je potvđeno da ima virus nije bilo dece u vrtiću, to je bilo prošle nedelje, nije imala kontakte sa decom. Nema više ni jedan pozitivni, testirani smo svi koji smo bili sa njom u nekom kontaktu i svi smo negativni. 150 je testirano i samo je ona pozitivna, ali joj je to potvrđeno u nedelji kada se nije radilo sa decom - tvrdi direktorka.

Da roditelji koji rade i moraju decu da ostave na čuvanje u neki od vrtića ipak ne treba da strahuju - uveravaju nadležni i tvrde da su sve mere zaštite preduzete.

Direktorka vlasotinačkih vrtića kaže da su svi objekti dezinfikovani, da se deci i roditeljima meri temperatura na ulazu, svi zaposleni imaju zaštitnu opremu, a da su deca odvojena sa vaspitačicama i da se hrani svako u svojoj sobi, dok su na spavanju kreveti udaljeni dva metra.

Sve mere i preporuke od Ministarstva prosvete za početak rada vrtića su ispoštovane - dodaje direktorka.

O tome da li je bilo propusta u ove dve ustanove, posebno u Vlasotincu gde je i pre nagativnog testa zaposlena u vrtiću došla na posao, ministar prosvete nije precizirao, već je rekao da je mali broj dece krenuo u obdaništa i da su procedure oko testiranja, izolacije, pa i zatvaranja vrtića ukoliko je potrebno, potpuno jasne.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ytongy

    14:46 // 13. 5. 2020.

    Stavite ove opsrine u karantin uz masovno testiranje...i naravno posaljite Nedimovica bolji je os svakog strucnjaja. Posaljite u kontrols policiju i komunalce iz drugih gradova jer lokalni ne rade kako treba

  • Цар је го и води нас директно у пропаст

    14:31 // 13. 5. 2020.

    Помор у најави,режија Великог Респиратора и климоглаваца назадне секте неспособњаковића.Е,ал сто ојра "поклањају",па сви пссст...

  • Bb

    13:48 // 13. 5. 2020.

    Da li je samo meni problem to što je direktorka naložila svima da se pojave prvog dana na poslu i počnu da rade sa decom, a rezultate testa nemaju?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: