Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:17, 9. 7. 2019.

| Društvo

Trivan: Ministarstvo ekologije nije nadležno da zaustavi radove u Rakiti

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti, Danas.rs
Trivan smatra da oni nisu zaduženi da zaustave radove
Trivan smatra da oni nisu zaduženi da zaustave radove; foto: Lj. F.

Zbog čega nije zaustavljena gradnja cevovoda za mini-hidroelektranu u selu Rakita, iako je Ministarstvo zaštite životne sredine donelo rešenje o prekidu radova, nije pitanje za njegovo ministarstvo, već za druge državne organe, rekao je ministar Goran Trivan, a prenosi Danas.

Uprkos zabrani radova, invesitor je prošle nedelje nastavio sa radovima, ukopavanjem i spajanjem cevovoda, zbog čega je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo kriviču prijavu nadležnom tužilaštvu.

Ministar Trivan ipak kaže da Ministarstvo nema ovlašćenja da zaustavi radove, jer oni ne sprovode odluke.

To morate da pitate one koji su nadležni da sprovedu te odluke, a to su inspekcije, sve ostale, osim ekološke. Ona je dala nalog šta da se radi, mi nismo ti koji zaustavljamo ili izmeštamo građevinske radove, zna se ko to radi - rekao je Trivan.

Ipak, kako prenosi list Danas, on nije naveo koji su to tačno organi, ali je rekao da je problem i do lokalnih samouprava, navodeći slučaj Opštine Babušnica.

Mi ne bismo imali problem u nekim opštinama, recimo u Rakiti, da opština nije donela odluke koje je donela. Odgovornost je na opštini, a onda, hajde vi iz ministarstva rešavajte problem koji neko drugi napravi - rekao je ministar.

Predsednica Opštine Babušnica Slađana Nikolić kaže da nije pročitala Trivanovu izjavu, ali kaže da je problem Rakite nasleđen, jer ona nije učestvovala kada su se donosile te odluke.

Te odluke su donešene 2015. godine, ja tada nisam bila na čelu opštine. To su sve nasleđeni problemi, ja nisam učestvovala u tome - kaže Nikolićeva.

Po njenim rečima, opštinska uprava je poslednjih meseci imala puno provera o donetim o ranije donetim odlukama.

Sada poštujemo zakone i propise, ne možemo da preinačimo odluke Vlade i države. Imali smo hiljade i hiljade provera, ali ne možemo da budemo država u državi - kaže Nikolićeva.


Ministar: Poštujemo volju naroda

Na nedavno održanoj sednici Skupštine opštine Vlasotince, odbornici su doneli odluku da se zabrani dalja gradanja MHE na teritoriji ove opštine, a ministar Trivan je rekao da potpuno podržava tu odluku.

Opštine jesu ovlašćene da donose odluke na svojoj teritoriji. Odluka opštine je inspirisana voljom građana, a šta je drugo smisao opštine ako nije to? Tu priča počinje i završava se - rekao je Trivan.

Ministar dodaje da je u planu menjanje Zakon o zaštiti životne sredine, kojim će se onemogućiti izgradnja mini-hidroelektrana u zaštićenim dobrima. Ipak, to se ne odnosi na Rakitu i Vlasinu koje nisu u zaštićenom području, ali se odnosi na Park prirode Stara planina.

Podsetimo, napeta situacija u Rakiti nastavljena je 4. jula, kada je došlo do incidenta između Desimira Stojanova i privatnog obezbeđenja, a policija je u tom danu 3 puta intervenisala.

Meštanin i predsednik Saveta mesne zajednice Desimira Stojanovatvrdi da ga je, zbog toga što je fotografisao nelegalne radove na postavljanju cevovoda, pretuklo privatno obezbeđenje Ovo je samo nastavak napete situacije u Rakiti, jer se krajem maja Stojanov popeo na potporni zid uz obalu Rakitske reke i pretio da će skočiti sa njega u reku.

Početkom juna jedan od meštanin je uhapšen zbog pretnje radnicima obezbeđenja, aprila ove godine dogodila se eksplozija na bageru, a krajem oktobra prošle godine u blizini gradilišta pronađena je ručna bomba. Početkom godine izgorela je kamp prikolica koja je služila kao magacin.

Drugostepeni organ Ministarstva za zaštitu životne sredine odbilo je žalbu investitora na svoje rešenje i zabrana radova je još na snazi.

Prilikom obilaska radova na postavljanju cevovoda za MHE, republički inspektori Dragana Šelmić i Milan Štetić utvrdili su da je od 300 do 350 metara cevovoda postavljeno u okviru prirodnog korita za velike vode i naložili su prestanak radova i vađenje postavljenih cevi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Polu covek polu poljoprivrednik

    10:37 // 10. 7. 2019.

    Papir trpi sve. Priroda ne.

  • Polu covek polu poljoprivrednik

    10:36 // 10. 7. 2019.

    Papir trpi sve. Priroda ne.

  • Sladjana

    13:06 // 9. 7. 2019.

    A za funkciju su nadležni? Oni se niko ne meša u svoj posao!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: