Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:22, 15. 11. 2023.

| Društvo

Trke kroz istoriju Niša i učenje solidarnosti obeležilo izviđačku akciju "Voždovi dani"

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
izviđači vožd (2)
Posle pauze još jedni uspešni "Voždovi dani"; foto: Odred izviđača "Vožd Karađorđe"

Nakon četvorogodišnje "kovid-pauze" ponovo je u Nišu održana tradicionalna izviđačka akcija "Voždovi dani", 32. po redu, a bila je posvećena "tragovima slavnih predaka" i počela obeležavanjem Dana primirja proteklog vikenda. Izviđači iz 15 odreda ističu da su ovaj kraći jesenji raspust iskoristili za druženje, upoznavanje, takmičenje i humanost.

Niški Odred izviđača "Vožd Karađorđe" je ponovo ugostio izviđače na "Voždovim danima" posle duže pauze, a kažu da je ovog puta u akciji učestvovalo 165 devojčica i dečaka, od 11 do 19 godina, iz Niša, Novog Sada, Kovačice, Beograda, Jagodine i Zaječara, koji su bili podeljeni u 25 ekipa i 3 dana se družili, takmičili i bili humani. izviđači vožd (1) Posle pauze još jedni uspešni "Voždovi dani"; foto: Odred izviđača "Vožd Karađorđe"

Pod sloganom ''Tragovima slavnih predaka’’, okupljeni izviđači su obeležili Dan primirja na njima svojstven način. "Ogrnute plaštom" igara i takmičenja – naravno, da bi bile privlačnije i dovoljno uzbudljive tinejdžerskom temperamentu, sve aktivnosti su imale vrlo naglašen obrazovno-vaspitan i humanitarni karakter, sa ciljem da kod učesnika dalje razvijaju postojeće ili stvore potpuno nove veštine, znanja, stavove i pozitivne modele ponašanja - ističu.

Potom su "trčali kroz istoriju", pa kažu da su se uprkos suvom i hladnom danu ulice, trgovi i parkovi u Nišu zašarenili od izviđačkih marama. Zadatak je bio što pre preći zadatu stazu, a duž nje pronaći zadate kontrolne tačke, odnosno delovi koji su vezani za događaje i ličnosti iz Prvog svetskog rata i na njima urade postavljene zadatke. DSC_0173 Posle pauze još jedni uspešni "Voždovi dani"; foto: Odred izviđača "Vožd Karađorđe"

Tako su se, kod Oficirskog doma, Kuće Popića (današnji Radio Niš), Banovine, Engleskog doma, bista Vojvode Petra Bojovića i Nadežde Petrović, spomen-ploče Generalu Tranijeu, kod spomenika Kralja Aleksandra i spomenika Olsobodiocima Niša, kod Vojničkog groblja na Delijskom Visu i Piramide u Vojnoj bolnici, na raskršćima ulica Vojvode Mišića i Vojvode Tankosića, Vojvode Tankosića i Vojvode Stepe, Vojvode Putnika i Dimitrija Tucovića, ekipe nadmetale u tradicionalnim izviđačkim znanjima i veštinama kao što su: slanje poruke signalnim zastavicama, slanje poruke svetlosnim signalima morzeovom abecedom, brzo vezivanje čvorova, procena veličina od oka, merenje veličina bez sprava, kviz zapažanja, pamćenja i znanja - navode iz Odreda.

Savladavali su potom i "vodene prepreke", odnosno prikazali umeće štafetnog plivanja, primenjenog ronjenja i veslanja na čairskom bazenu.

Ističu i da je njihov moto "Zajedno stvaramo bolji svet", a princip izviđačkog pokreta da svaka igra, druženje, takmičenje, aktivnost i zabava moraju imati i svoj vaspitno-obrazovni segment, pa kažu da su zato sve ekipe i odred-domaćin učestvovali u programu ''službe zajednici''. Time su hteli da podignu svest i kulturu dece i mladih o sopstvenoj odgovornosti, razumevanju i solidarnosti prema zajednici kojoj pripadaju, bez obzira da li je to izviđačka organizacija, lokalna sredina ili šira društvena zajednica. izviđači vožd Posle pauze još jedni uspešni "Voždovi dani"; foto: Odred izviđača "Vožd Karađorđe"

Pravo za učešće na ''Voždovim danima'' svaki učesnik je stekao ispunjavanjem tzv. predzadatka solidarnosti, u ovogodišnjem slučaju – prilogom u nekom od artikala trajne i konzervirane hrane. Prikupljeno je 50-ak kilograma trajnih prehrambenih artikala koji će, povodom novogodišnjih i božićnih praznika, biti prosleđeni nekoj od socijalno ugroženih grupacija u lokalnoj zajednici - ističu u saopštenju.

Zatvaranje akcije obeležile su dodele nagrada, pehara i medalja, a kažu da je trofej za upornost, namenjen grupi koja je prevalila najduži put da bi došla na akciju, osvojio je izviđački odred "Miroslav – Mika Antić" iz Novog Sada, a njima je pripao i trofej humanosti - za najveću količinu donirane hrane.

Najveći broj učesnika imao je niški Odred "Josif Pančić" koji je za to nagrađen, 11-godišnjak Radmilo Stefanović je dobitnik nagrade "najmlađi učesnik", a proslavljen je i jedan rođendan, pa je i 13-godišnja Nađa Stefanović dobila poklon.

U zvaničnom takmičarskom programu, u kategoriji mlađih izviđača i mlađih planinki (uzrast 11-15 god.), I mesto je osvojila ekipa ’’Boltek’’, iz Kovačice (OI’’Janošik’’), drugoplasirana je ’’Super špijunke i braća Kret’’, iz Beograda (OI ’’Mihajlovac’’), a treći su ’’Gavarit Maskva’’, iz Zaječara (OI’’Đorđe Simeonović’’). U starijoj kategoriji (uzrast 15-19 god.), prve su ’’Čairske ajkule’’, iz niškog odreda ’’Mija Stanimirović, drugoplasirana je ekipa ’’Bratstvo i jedinstvo’’ iz Zaječara (OI’’Đorđe Simeonović’’), a treći su ’’Čoda’’ iz Kovačice (OI’’Janošik’’). U generalnom plasmanu, sa najviše osvojenih bodova, u zbiru obe starosne kategorije, veliki prelazni pehar je osvojio Odred izviđača ’’Mija Stanimirović’’, iz Niša. Drugoplasirani je OI ’’Đorđe Simeonović’’, iz Zaječara a pehar za treće mesto je osvojio OI ’’Janošik’’, iz Kovačice.

"Voždovi dani" završeni su, ističu, uz taktove i stihove državne himne iz preko 150 grla, a potom je spuštena zastava do naredne akcije koju planiraju sledeće godine i kojom žele da nastave da decu i mlade pripremaju da zakoračaju u svet i život odraslih stvarajući bolji svet.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    19:41 // 15. 11. 2023.

    ...до подизања шатора и логорске просторије...а ту су и јефтина,а атрактивна летовања у извиђачким камповима,са дивним дружењем ... одлично храном...

  • Гага

    19:38 // 15. 11. 2023.

    Сви млади људи,од 3.-4. раз.основне школе треба да се учлане у најближи извиђачко одзед;стећи ће корисна знања и вештине...од оријентације у природи..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: