Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 1. 7. 2019.

| Društvo

Tropske temperature na jugu, samo u Vranju povećan broj kolapsa zbog vrućine

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
vrućine
Lekari predlažu da se ne izlazi napolje bez vode; ilustracija; foto: JV/M. Z.

Iako je na jugu Srbije danas prosečna dnevna temperatura prelazila 35 stepeni, u Nišu, Leskovcu, Pirotu i Prokuplju su službe Hitne pomoći imale uobičajen broj intervencija na ulicama. Samo su Vranjanci imali više posla, jer su se u ovom kraju građani više javljali zbog kolabiranja usled velikih vrućina.

U Vranju su temperature danas oko 33 stepena, a zbog velikih vrućina služba hitne pomoći je danas imala primetno više posla nego prethodnih dana. Lekari kažu da je bilo više kolapsa tokom dana zbog tropskih temperatura. Do 14 sati pomoć lekara je zatražilo oko 30 % više pacijenata nego inače. guzva tvrđava Na jugu vrelo, ali osim u Vranju ekipe hitne pomoći nisu imale mnogo posla; foto: JV/M. T.

Načelnik ove službe dr Slađan Stanisavljević kaže da ne može da se generalizuje o kom starosnom dobu pacijenata se radi, jer nema pravila, ali da je izvesno da toplotni talas najteže podnose hronični bolesnici i stariji ljudi.

Apelujemo na građane da izbegavaju izlazak napolje u najtoplijem delu dana, a jednako je važno da organizam ne dehidrira, te se mora unositi dosta tečnosti - kažu u Vranju.


Vrelo i u drugim gradovima, ali hitne službe nisu imale više posla

U Nišu je danas još vrelije nego u Vranju i prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda termometri su merili i 37 stepeni. Ipak, u Hitnoj pomoći u Nišu kažu da do 15 sati nisu imali više intervencija nego prethodnih dana. 37 stepeni Temperature iznad 35 stepeni; ilustracija; foto: JV

Zasada je uobičajeno, nije bio veći broj intervencija. Izgleda da su se ljudi sklonili sa ulica i nije bilo vanredno i veći broj poziva na terenu nije bio. Ima sporadičnih i uobičajenih slučajeva za ovo vreme iz autobusa, prodavnica, ali nije bilo specifičnih slučajeva - dodaju u Hitnoj pomoći.

Prosečno tokom letnjih meseci na javnim mestima ekipa niške Hitne, kako kažu, interveniše između 10 i 20 puta dnevno.

Vrućina i temperatura iznad 30 stepeni nisu iznenadile danas ni Piroćance. U Hitnoj pomoći kažu da su danas imali uobičajenu gužvu, ali da nije bilo više poziva zbog vrućine.

Kolapsa na javnim mestima, uobičajene za letnji period, danas nije bilo - dodaju u pirotskoj Hitnoj pomoći.

33 stepena je danas i u Leskovcu, prema podacima BBC Weather, ali i u Hitnoj pomoći u ovom gradu kažu da nisu imali mnogo posla na ulicama tokom dana. Apeluju na građane da izbegavaju da se izlažu suncu od podneva do 17 sati, da piju dosta vode i pronađu druge načine da se rashlade.


Tropske temperature i narednih dana

Tropske temperature koje se kreću oko 35. podeoka su i u Prokuplju, a prethodnih dana ekipe Hitne pomoći su intervenisale nešto više nego obično. puž vrućina Hidratacija po vrućini najvažnija; foto: JV/V. K.

Prema podacima ove službe, u proseku imaju oko 80 intervencija, ali ne samo zbog vrućine, što je za dvadesetak više od uobičajnog. Kažu da uglavnom nagle promene vremena i temperaturne razlike smetaju hroničnim bolesnicima, asmatičarima, dijabetičarima i onima sa hipertenzijom.

Uglavnom im smeta nagla promena temperature, velika vlažnost u predhodnom periodu, ali i vrućine predhodnih dana. Zato ovim kategorijama građana ne preporučujemo tokom dana da bez preke potrebe napuštaju svoje domove, a ukoliko ipak odluče da izađu onda da sa sobom obavezno ponesu flašicu sa vodom - kažu u Domu zdravlja.

Nešto veći broj intervencija očekuje narednih dana, kada bi najavljene dnevne temperature trebalo da prelaze 35 stepeni celzijusa.

Prema prognozi RHMZ i narednih dana biće vrelo na jugu Srbije - najtoplije će biti u utorak 2. jula kada se očekuje 38 stepeni, a od srede do petka biće od 30 do 34 stepena. Biće povećan i UV indeks, a preporuke lekara su da građani ne borave na suncu u najtoplijem delu dana, ali i da koriste što veći zaštitni faktor i da ga nanose na svaka dva sata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    21:28 // 1. 7. 2019.

    Jedva se podnosi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: