Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:10, 31. 1. 2023.

| Društvo

Trošarinci ne odustaju od obećanog renoviranja oronule samoposluge

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
samoposluga, delijski vis
Apoteka, samoposluga, pošta ili uplatno mesto potrebni su žiteljima ovog kraja; foto: Radne akcije Delijski vis Niš

Udruženje Radne akcije Delijski vis godinama se bori da nekadašnja samoposluga u tom naselju bude renovirana. Dobijali su kažu razna obećanja, ali je svaki investitor odustao pa se oni pitaju da li neko sabotira renoviranje. Gradonačelnica odgovara da investitori odustaju jer su prevelika ulaganja, i naglašava da Grad pomaže u skladu sa zakonom.

samoposluga, delijski vis Renoviranje obećano više puta; foto: Radne akcije Delijski vis Niš Inicijativu da se napušteni objekat u naselju Delijski vis renovira, i da u tom objektu bude otvorena apoteka, samoposluga, pošta ili uplatno mesto koji su potrebni žiteljima ovog kraja, udruženje Radne akcije Delijski vis pokrenulo je pre pet godina. Kako kažu, dobijali su razna obećanja, ali nijedno nije ispunjeno.

Oktobra 2020. godine, naše naselje posetio je bivši gradonačelnik i ispred mnogobrojnih sugrađana obećao renoviranje samoposluge već na proleće naredne godine, sa ispunjenjem svih zahteva građana o tome šta će biti u novoj “renoviranoj” samoposluzi. Naravno, od tog obećanja nije bilo ništa - kažu iz Udruženja.

Sledeću informaciju koju su dobili je da će objekat biti zakupljen od strane lanca trgovine - Primanova, odnosno Zlatni trag. Kažu da se Grad Niš obavezao da će ulaganja u taj objekat biti priznata i da će ona biti odbijena od zakupnine.

Sve ovo je trajalo deset meseci, da bi na kraju potencijalni investitor odustao jer nije mogao dobiti rešenje da će mu ulaganja biti priznata. Što znači da je uloženi novac u zakupninu izgubio - navode iz grupe.

renoviranje, delijski vis Objekat propada godinama; foto: Radne akcije Delijski vis Niš Kažu da se potom, novembra 2022. godine, Udruženju obratio još jedan lanac trgovine, Roda - Merkator, za koji kažu da je želeo da otkupi objekat i da u njemu otvori ono što je udruženje Radne akcije Delijski vis, u dogovoru sa sugrađanima, zahtevalo.

Na to su komentari gradskih čelnika bili da "niko ne garantuje da će tu biti otvoreno ono što se dogovori“ zanemarujući mogućnost da se uslovi prodaje ili zakupa objekta mogu definisati ugovorom. Takođe, nailazili smo na komentare kako prodaja ovog objekta nije „domaćinsko poslovanje“ i kako on ipak treba ostati u nadležnosti grada - ističu oni.

Zbog svih neispunjenih obećanja, volonteri se pitaju da li neko sabotira renoviranje objekta za koji kažu da im je preko potreban, i najavljuju da neće odustati od onoga što traže.

Da li nekome nije u interesu otvaranje još jedne prodavnice u naselju, iako bi tako nešto povećalo konkurenciju i građanima omogućilo veći pristup svakodnevnim namirnicama? Spremni smo da kao udruženje organizujemo mirni protest kako bismo prikazali svoju upornost i spremnost da ovaj problem rešimo - kažu iz Udruženja.

samoposluga, delijski vis Potrebna velika ulaganja: foto: Radne akcije Delijski vis Niš Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski potvrđuje da su za taj objekat imali više zainteresovanih lica za otvaranje samoposluge. Grad je potpisivao ugovore sa dva vlasnika trgovonskih lanaca, ali su oni od toga odustali zbog velikih ulaganja.

Očigledno kada privatnik uđe u objekat i sa projektantima bolje razmotri koliko je njemu potrebno ulaganja u određeni objekat, shvati da mu se to zapravo ne isplati. Taj objekat je dosta oronuo, star je. Mi po zakonu znamo šta možemo i po našim gradskim odlukama do 50% od ukupne vrednosti možemo da skidamo kroz zakupe, ali ne i da damo besplatno - kaže Sotirovski.

Ona je pozvala zainteresovane investitore da se informišu u Upravi za imovinu, i naglasila da će Grad kroz određeni broj godina, nadoknaditi sva ulaganja u taj objekat.

"Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    20:20 // 1. 2. 2023.

    A sta je falilo samoposluzi...sta god da bude,samo da onako ne propada!!!Zalosno!

  • Var tehnolog

    19:57 // 1. 2. 2023.

    @ Gaga- Za druga se pita na Pinku, ovo je ozbiljan, najbolji medij !

  • Ja licno

    16:25 // 1. 2. 2023.

    Prodaja objekta nije domaćinsko ponašanje? Hmmm. A prodaja lokala po pobedinoj od pre neku godinu jeste?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: