Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:16, 12. 8. 2014.

| Društvo

Trupci za bezbedan ringišpil na Panteleju

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
pantelej-vasar-trupci.jpg
"Kamikaza" ojačana trupcima, foto: mixmaximum1

Iako je većina mašina za zabavu na vašaru u niškoj Pantelejskoj crkvi nivelisana samo komadima drveta, u ovom pravoslavnom hramu kažu da svi poseduju atest i da bezbednost posetilaca nije bila ugrožena.

Vašardžije već skupljaju svoje šatre, pakuju automobile i rastavljaju ringišpile, ali ono što Nišlijama u prethodna tri vašarska dana nije promaklo jesu trupci kojima je bila “potkajlovana” vašarska oprema.

vasar Komadi drveta za ravan "Autodrom"Skoro svaka mašina za zabavu, zbog neravnog terena, bila je “ojačana” trupcima, a negde su bili poređani i manji komadi drveta jedan na drugi. Kod posetilaca je to probudilo sumnju u bezbednost “lude vožnje”.

- Jako opasne vožnje nivelisane su samo trupcima i komadima drveta - napisao je jedan Nišlija koji je poslao i slike.

U Hramu Svetog Pantelejmona misle drugačije. Naglašavaju da bezbednost ni u jednom trenutku nije bila ugrožena. Otac Jovan, starešina Hrama, kaže da jesu postavljani komadi drveta, ali da se podloga ringišpila većim delom oslanjala na zemlju.

Navodi i da se radi o iskusnim vašardžijama koji svoje mašine postavljaju na mnogim crkvenim saborima i što je najvažnije, kako kaže otac Jovan, svi imaju ateste i svi su kontrolisani.

- Oni godinama dolaze i nikada ništa nije bilo. Mi izdajemo prostor, oni pokažu atest, a kontrolu su vršili inspekcija i policija - kaže otac Jovan.

pantelej Vašar dugogodišnja tradicija u Panteleju, foto: mixmaximum1Međutim, sveštenik nije bio siguran koja je tačno inspekcija bila, ali, kako je rekao, misli da su bili iz Opštine Pantelej.

Ipak, u Opštini Pantelej tvrde da nikakve veze sa vašarom nemaju. Objašnjavaju da je reč o privatnom posedu i da tu nemaju nikakvu kontrolu.

- Nama su ruke vezane, jer je to privatan posed i sve je u ingerenciji crkve. Tu nemamo nikakvu nadležnost - kažu u Opštini Pantelej.

Kako potvrđuju građani, policija jeste bila svakodnevno prisutna i brinula o bezbednosti, a iako smo pokušali da razgovaramo sa nekim od vašardžija, nismo uspeli, jer su prikolice onih koji su ostali bile prazne.


vasar Nakon tri dana zabave ostalo smeće, foto: mixmaximum1Smeće na sve strane

Ono što je još zasmetalo Nišlijama jeste đubre koje je razbacano po dvorištu crkve. Otac Jovan kaže da je JKP “Medijana” postavila tri velika kontejnera za odlaganje smeća, kao i da su vašardžijama podeljene kese za odlaganje otpada.

- Smeće koje je ostalo ostavili su prodavci, koji su tu imali tezge. Otišli su i nisu pokupili za sobom. Organizovaćemo se tokom dana i očistićemo. Najvažnije da je gornji deo, kod samog Hrama, čist - kaže otac Jovan.

česma Obaveštenje na crkvenoj česmi, foto: mixmaximum1Tokom sabora crkveni oci morali su da zalepe i obaveštenje na javnoj česmi da se ona upotrebljava samo za osveženje i “da nije dozvoljeno pranje suđa, veša i umivanje oko nje”. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ignjatovic nenad

    01:01 // 14. 8. 2014.

    Jadni oni ljudi u Pantaleju.Kako podnose onu silnu buku.Takve manifestacije bi trebalo sto dalje od grada u nekoj sumi pa nek urlaju do mile volje!

  • Marko

    10:49 // 13. 8. 2014.

    Umesto što lupetate o sigurnosti, mogli bi ste prvo da odete i vidite malo koji deo ringišpila se oslanja na drva a koji na zemlju, pa tek onda da iznosite "ekspertize"

    • vandalizam u crkvi

      12:20 // 13. 8. 2014.

      Nije bitno koji je deo oslonjen, i da su stepenice oslonjene neko moze da polomi nogu, a ko ce posle da odgovara

    • Marko

      12:42 // 13. 8. 2014.

      Bitno je. Taj deo koji se oslanja na drva takođe ne može da "padne" pa da neko polomi nogu, ruku ili nešto treće. Može samo da se nakrivi i eventualno, ukoliko se duže ne reaguje, pukne

    • theLab

      13:02 // 14. 8. 2014.

      može da pukne? a ako pukne dok neko stoji tu? ajde ne lupaj. NE SME ništa na trupcima da stoji, nego mi nemamo nikoga da kontroliše te vašardžije, a ni crkvu, preračunajte koliko je poreza utajeno

  • KLIPANTROP

    07:27 // 13. 8. 2014.

    PANEM ET CIRCENSES

    Još jedan primer anticivilizacijske vlasti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: