Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:15, 29. 5. 2019.

| Društvo

Turajlić: Korumpirane dekane čuva kolektiv da bi mogao da radi šta hoće

Autor:Jovana AdamovićIzvor:Južne vesti

To što su na čelu tri niška fakulteta dekani osuđeni za korupciju, za profesorku u penziji Srbijanku Turajlić nije iznenađenje, jer, kaže, na univerzitetima u Srbiji vlada samoupravljanje. Novi mandati umesto smene za dekane koje je Agencija proglasila krivim za korupciju je zapravo ideja da profesori sami sebi budu šefovi, ističe, jer nijedan kolektiv neće izabrati ozbiljnog šefa.

Da je visoko obrazovanje na ispitu kod profesorke u penziji i aktivistkinje Srbijanke Turajlić, kako je rekla u emisiji "15 minuta" - dala bi mu prelaznu ocenu, ali nije sigurna koliko dugo bi to trajalo. Ljude koji su zaposleni u visokom obrazovanju - profesore i asistente sigurno bi oborila.

Turajlićeva je govorila na tribini o budućnosti visokog obrazovanja na Filozofskom fakultetu i to baš u Nišu - gradu u kome Fakultet umetnosti, Građevinsko-arhitektonski i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja vode dekani osuđeni za korupciju. Turajlić "Dok god imate ovakvu akademsku zajednicu nećete imati ni posledice"; foto: JV

Profesorka kaže da te dekane čuva kolektiv, a da se taj fenomen mora razumeti jer na univerzitetima u Srbiji postoji samoupravljanje.

Znači ja sama odlučujem ko će sa mnom upravljati. Pa nema bolje osobe da sa mnom upravlja nego neko ko je zapravo proglašen ili osuđen za korupciju, jer je on ucenjen od strane celog kolektiva i svako u kolektivu može da radi šta mu padne na pamet, jer čovek koji je ucenjen ne može to da spreči. Dakle ideja da vi ponovo birate nekoga koga je Agencija proglasila krivim za korupciju je zapravo ideja da vi sami sebi budete šef, a to je najlagodnija pozicija na svetu i nema tog kolektiva koji će sebi izabrati ozbiljnog šefa koji će posle toga da zavodi red - pojašnjava Turajlićeva.

S obzirom da Univerzitet zapravo ne postoji, kako kaže, rektor u tom slučaju nema nikakva ovlašćenja i on je poput engleske kraljice, s tim što nju građanstvo ipak poštuje, dok rektora akademska sredina ne poštuje. To je posledica toga, objašnjava, što je samoupravljanje ukinuto svuda osim na Univerzitetu.

Ni Ministarstvo prosvete tu ne može ništa, ističe, a ni Vladu ne interesuje šta je sa Univerzitetom sve dok akademska zajednica ne štrajkuje na ulici.

Znači dok god su meni profesori mirni i nisu na ulici neka oni rade šta hoće, šta se to mene tiče. I u situaciji u kojoj imate zapravo neodgovorne vlasti, ja zato i mislim da je najveća odgovornost na akademskoj zajednici koja bi morala da shvati da propada, ali ne znam kako to da se desi - napominje Turajlićeva.

Šta profesorka misli o plagiranim doktoratima najviših funkcionera u državi i akademskoj zajednici koja na to ćuti i da li je sve veći broj doktora nauka zapravo osveta loših đaka i prepisivača, možete pogledati u emisiji "15 minuta". Turajlićeva je govorila i o tome da li oseća odgovornost za to kako danas bolonja izgleda, da li bi i danas nazvala "fijaskom" dobijanje nagrade za osvajanje slobode, da li bi opet bila beli listić i hoće li biti rata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Prof.Milan K.Pešić

    13:55 // 7. 7. 2019.

    Želim da pohvalim način vodjenja ovog razgovora koleginicom Jovanom Adamović. Reaguje tačno tada, kada je to u interesu gledaoca. I njena reakcija vodi sagovornika da tačno odgovori. Govornim jezikom i izgledom, visoko kultivisana tako kako bih je poželeo na nacionalnoj TV mreži neke sanjane a nadam se, buduće Srbije.

  • Dragan

    08:32 // 30. 5. 2019.

    Ako ti zaista mislis da je rektor Univerziteta u Nisu bez uticaja, kao i engleska kraljica onda stvarno nemas predstavu o tome kako funkcionise nas uninverzitet. Pa on je u stvari njegov vlasnik i sve je podesio tako da mu grupica placenih podanika u Savetu i Senatu omogucava da radi sta hoce.

  • Vladan

    22:31 // 29. 5. 2019.

    Ko o cemu, bivsa zamenica ministra prosvete o postenju. Gospodjo kazite bez uvijanja: borim se da se ovi moji opet docepaju vlasti, a Ja mogu i iz penzije da radim.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: