Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:51, 18. 2. 2011.

| Društvo

Turci zakupili "Leteks" iz Leskovca

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Leteks

LESKOVAC – Turska kompanija „Jeanci Istanbul“ stiže u Leskovac, jer je potpisan ugovor o zakupu dela Tekstilne industrije „Leteks“, najpoznatije leskovačke fabrike, koja je davno zatvorena.

U pogonima ove fabrike Turci nameravaju da pokrenu proizvodnju odeće od džinsa. Kako ističe Nenad Cvetković, koji je zvanični zastupnik turske kompanije u Leskovcu, do početka marta ugovore o radu potpisaće najmanje 70 tekstilnih radnika.

Na prvi konkurs organizovan posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje javilo se 170 kandidata, ali je odabrano 70, jer su uspešno položili testove. Narednih meseci biće otvoreno još nekoliko konkursa, a do kraja godine trebalo bi da se zaposli 500 radnka.

Prema nedavno iznetim planskim ocenama vlasnika kompanije „Jeanci Istanbul“ Taneta Bujkačina, otvoriće se od 1.000 do čak 1.500 radnih mesta i u proizvodnju će uložiti tri miliona evra.

„Jeanci Istanbul“ proizvodi odeću od džinsa za modne kuće kao što su Versaće, Kavali, Skoč i Soda i Fere.

U Leskovcu, koji je decenijama bio prepoznatljiv kao „srpski Mančester“, do pre petanaest godina, u 13 fabrika tekstila, radilo je više od 10.000 radnika, ali su posle promene vlasničke strukture poslednjih desetak godina gotovo svi ostali bez radnih mesta i ovo je još novi pokušaj da se obnovi proizvodnja u najpoznatijem tekstilnom centru u Srbiji. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djole

    03:06 // 19. 2. 2011.

    Leteks nije "davno zatvorena fabrika "! Fabrika jeste u ogromnim problemima. Bivsa vlasnica prodala sve masine, niko je u tome nije sprecio iz vlasti (republicke), vec su je nakon toga i oni prodavali, tacnije poklanjali! Poklonili Falkeu deo fabrike, da srusi i poravna zemljiste. Licno ucinio Dinkic, iako je Leteks u tom trenutku imao dogovor sa italijanskom firmom koja je bila spremna da isfinansira proizvodnju konfekcije i odma otkupi 80 i vise procenata proizvodnje. ali posto za Dinkica nije bilo procenta to nije dozvoljeno iz vrha, vec je receno "RUSI! Stize Falke."...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: