Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:40, 11. 8. 2021.

| Društvo

Turisti iz Srbije evakuisani, na grčkom ostrvu zahvaćenom požarom sada su srpski vatrogasci i lekari

Autor:Milica Milojević KostićIzvor:Južne vesti
Pogled sa trajekta 1
Pogled sa trajekta tokom evakuacije za Edipsos; Foto: I. Opranović

Buđenje u sred noći i i hitna evakuacija na trajekt, prebacivanje iz Pefkija u Edipsos i povratak kući samo tri dana nakon što su stigli na Eviju, neke su od uspomena sa letovanja koje opisuju za Južne vesti, ali će turisti odavde želeti da ih što pre zaborave. Upravo su na ovom ostrvu treći dan i srpski vatrogasci koji su krenuli iz Niša, a pridružio im se i medicinski tim.

PRvi dan Dim koji se video prvog dana; Foto: I. Opranović Kada je pre četiri dana Isidora Opranović sa porodicom stigla u Pefki, na sastanku im je rečeno da su bezbedni i da ih požar ne ugrožava. Ipak, iste noći su hitno poslati na trajekt.

Prvi put smo probuđeni oko 3.30 ujutro uz obaveštenje da jako pada pepeo, da spakujemo samo najbitnije i da se zaputimo ka hotelu na plaži koji je bio mesto sastanka. Od tog hotela peške smo otišli do trajekta udaljenog desetak minuta hoda. Pepeo je padao konstantno i dima je bilo svuda, do te mere da se od njega nije videlo. Proveli smo sledećih 4 sata na trajektu iz predostroznosti, a sa trajekta smo videli da se požar približio – priča Opranovićeva čije fotografije od te večeri objavljujemo.

Pogled sa trajekta na putu za Edipsos Pefki noću; Foto: I. OpranovićNakon što su se vratili u smeštaj, samo dva sata kasnije dobili su obaveštenje od Vlade Grčke da kreće evakuacija iz Pefkija.

Na trajektu smo proveli pet, šest sati dok nas nisu evakuisali za Edipsos. Čekanje je po mišljenju svih putnika sa tog trajekta bilo ludost, jer niko nije mogao da zna šta će se dalje desiti ni koliko će se požar proširiti – objašnjava Opranović.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija do pre dva dana na Eviji je bilo oko 500 srpskih turista sa Evije, koji se transportuju na bezbedne lokacije.

Iako nisu ugroženi, požar se ne smiruje, bezbednost naših građana je na prvom mestu i najbolje je da budu daleko od potencijalne opasnosti, rekla je Matić.

Kako javlja televizija N1, noć između utorka i srede bila je dramatična a vatrogasci iz Srbije bili su deo akcije i sa ekipom iz Slovačke uspeli su da odbrane sela Paraklesi i Avgarija na Eviji. Osim vatrogasaca iz Srbije, pomoć lokalnom stanovništvu sada pruža i medicinski tim iz Srbije koji čine tri lekara, medicinski tehničar i jedno sanitetsko vozilo, navode u saopštenju iz MUP-a.


U zavisnosti od agencije neki vraćeni za Srbiju, drugi nastavili odmor

slika bez filtera Pefki - fotografija bez filtera; Foto: I. OpranovićVećina od 70-tak turista, koliko ih je preko niške agencije Euroturs 4. avgusta otišlo na Eviju, nastavila je odmor u Olimpijskoj regiji gde im je agencija nakon evakucije obezbedila smeštaj. Poslednja grupa na ostrvo je stigla u prošlog četvrtka, kada je izgledalo da je sve kako treba, ali je situacija postala opasna već dva dana kasnije kada je vetar promenio pravac, kaže direktor agencije Milan Petković.

Objašnjava da njihovi gosti nisu oštećeni i da je bila u pitanju viša sila, kao i da agencije po zakonu mogu da naplate transfere nazad i zamenski smeštaj.

Naši gosti su sve dobili besplatno, preveženi su grčkim autobusom, dobili su nastavak letovanja o našem trošku u drugom mestu, zbog duge tradicije smo hteli da ispoštujemo goste - ističe Petković.

Na agenciji je da odluči da li će putovanje organizovati, kao i na putnicima koji mogu da krenu ili odustanu. Grupa koja je preko Eurotursa trebalo da otputuje na Eviju 14. avgusta, zameniće mesto letovanja, objašnjava Petković.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • nisliski mohikanac

    17:20 // 11. 8. 2021.

    ako je stvarno tako onda pohvale za agenciju. svaka cast.

  • Filozof

    16:43 // 11. 8. 2021.

    ... potrebno je upozoriti sve njih da su kazne za rad na crno u EU jako visoke i da za sobom povlace i zabrane ulaska na neko odredjeno vreme.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: