Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:09, 7. 9. 2016.

| Društvo

Tužbe za mobing u Leskovcu sve češće

Autor:D. MarinkovićIzvor:Južne vesti
Visi sud
Sve češće prijave za mobing; foto: D. M.

Nastavnica leskovačke škole dobila je spor za mobing protiv sada bivšeg direktora, nastavnik druge škole morao je da je zbog mobinga napusti, a u toku je spor zaposlene u gradskoj Agenciji za lokalni ekonomski razvoj koja tvrdi da joj direktor te ustanove uskraćuje radne obaveze.

Ovo su procesi koji su završeni ili se trenutno vode pred leskovačkim Višim sudom, a interesantno je da se niko od njih nije prethodno žalio Inspekciji rada.

Pred Višim sudom okončan je spor u kom je službenica ustanove u okviru obrazovnog sistema, koja zahteva anonimnost, dobila spor protiv sada već bivšeg direktora.

Spor sam pokrenula u vreme dok je on bio direktor jer se više nije moglo izdržati. Ne želim sada da izlazim sa pričom u javnost jer sam taj pakao ostavila za sobom. Kada mi je najteže bilo, niko me nije pitao, ni pomogao, samo moja porodica i ja znamo kroz šta smo prolazili - kaže ona.

Direktor je u tom slučaju morao da plati 365.000 dinara, od čega mobingovanoj radnici 85.000 dinara.


Zbog mobinga promenio radno mesto u školi 

Mobing Momčilo Conić tužio je direktora Trgovinsko-ugostiteljske školePoznati leskovački kulinar i profesor Momčilo Conić tužio je direktora Trgovinsko-ugostiteljske škole Gradmira Ilića, ali i samu školu za, kako kaže, "četvorogodišnje zlostavljanje na poslu".

Omalovažavao me, vređao, diskreditovao pred kolegama i učenicima, precrtavao mi rubrike u dnevniku, nije obezbeđivao namirnice za obavljanje praktične nastave, pa smo roditelji i ja bili primorani da ih plaćamo iz svog džepa, donosio nezakonita rešenja o strukturi mog radnog mesta i podeli časova, izbacivao sa nastave i mene i učenike - tvrdi Conić.

Posle zabrane da učenike vodi na jedno od takmičenja i burne rasprave s direktorom, Conić se od stresa onesvetio u školskom toaletu i pri padu povredio glavu, zbog čega je 9 dana bio u bolnici.

Više puta je protiv mene pokretao disciplinske postupke i do danas su ostali otvoreni. Žalio sam se Školskom odboru, ali otuda nisu stizali ni odgovor, ni zaštita, što mi je, kako zakon nalaže, onemogućavalo da pokrenem sudski spor - dodaje ovaj profesor.

Conić je u Trgovinsko-ugostiteljskoj školi bio u stalnom radnom odnosu od 2011. do 2016. godine. Zbog mobingovanja bio je primoran da stalno radno mesto menja za reizborno radno mesto.

Ništa od toga nije tačno. On je otišao iz škole kada je sebi obezbedio drugo radno mesto. Naprotiv, imali smo dobru saradnju i škola mu je uvek izlazila u susret. Tužio je, ali mobing treba da dokaže - kaže direktor škole Gradimir Ilić.


Direktor joj ne dozvoljava da radi?

Ivana-Trajkovic Ivana Trajković kaže da joj 4 godine ne dozvoljavaju da radi svoj posaoNedavno je službenica Agencije za lokalni ekonomski razvoj Ivana Trajković podnela treću po redu tužbu u Leskovcu za mobing, a protiv direktora te agencije Bojana Tojage, uz tvrdnju da joj 4 godine ne dozvoljava da radi, iako je zadužena za odnose sa javnošću.

Ne daju mi bilo kakav posao i već četiri godine nemam ni kompjuter, ni pristup internetu, što je osnovno za moj rad. Imam samo prazan sto i sa tim ne mogu da se pomirim jer, za 10 godina, koliko sam u Agenciji za lokalni ekonomski razvoj, nisam loše radila i nisam bila kažnjena, već me jednostavno ignorišu - tvrdi Ivana Trajković, koja je dobila i dijagnozu "stanje produženog stresa".  

Direktor Bojan Tojaga nam je kratko kazao da ne želi da daje izjave povodom ovog slučaja "dok se sud ne izjasni".


Inspekcija: Niko nam se nije žalio na mobing

Zanimljivo je da se niko od njih nije prethodno žalio Inspekciji rada, gde tvrde da do sada nema nijedne prijave protiv mobinga.

Možda zbog toga što su naše ingerencije ograničene. Mi kontrolišemo da li je poslodavac upoznao zaposlene s njihovim pravima u slučaju zlostavljanja na radu i seksualnog uznemiravanja. Do sada nema pojedinačnih prijava za mobing - kaže Svetlana Marjanović, šef Odseka inspekcije rada za Jablanički okrug.

Ako ovakvih prijava ubuduće i bude, jedino što inspektori mogu da urade je da pojedinca posavetuju i upute na sud i policiju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Lj

    08:36 // 10. 9. 2016.

    Kad bi bili ograniceni mandati direktora na dva uzastopna i kada bi izgubljene sporove sami placali onda bi se NORMALNO PONASALI. Onad nebi bilo ni mobinga ni presije.

  • Ovca za šišanje

    16:47 // 7. 9. 2016.

    ОнАј снс-ОВАЧКИ градоначелник из Оксфорд-Кембриџ ради ли нешто?! Беее, беее, беее...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: