Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:24, 11. 10. 2018.

| Društvo

Tužila Sportski savez Niša, žali se i na diskriminaciju, u Savezu kažu "sve po zakonu"

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
sud
"Prošla sam Golgotu, diskriminisana sam i zlostavljana na radu"; foto: JV arhiva

Gotovo 19 godina Gordana Zlatkov radila je u Sportskom savezu Niša, kako navodi, ali je poslednjih godina "preživljavala golgotu". Nedavno je dobila otkaz koji smatra nezakonitim, te je podnela tužbu protiv Saveza, ali generalni sekretar ove organizacije Predrag Pržić naglašava da je sve bilo po zakonu, te da je problem bio što nisu više imali potrebe za tim radnim mestom.

Pozivajući se na godine radnog staža i to što je, navodi, do pre tri godine sama završavala poslove koje sada obavlja nekoliko osoba, Zlatkov smatra da nikako nije mogla biti tehnološki višak, kojim je proglašena.

U rešenju o otkazu stoji da Savez više nema potrebe za "obavljanjem poslova na kojima zaposlena radi", što se u tužbi Zlatkov ocenjuje kao trivijalno objašnjenje, nedovoljno za otkaz.

Vođen prethodnim, zaključujem da je ceo postupak otkazivanja radnog odnosa tužilje krajnje nezakonit i da je sproveden manipulisanjem zakona, s ciljem da se zaobiđu ograničenja kojih se poslodavac mora pridržavati prilikom oglašavanja zaposlenih tehnološkim viškom, te njihovim otpuštanjem - piše u tužbi.

Međutim, generalni sekretar Saveza Pržić ističe da je sve bilo po proceduri i da je ispoštovano sve, od rokova, pa do zarada i otpremnine.

Doneta je sistematizacija, ne postoji potreba za tim radnim mestom, to mesto je ukinuto, nama je budžet smanjen više nego duplo, morali smo da uradimo takvu stvar. Da je bio bilo ko drugi, taj drugi bi se bunio. Ona je dobila otkaz kao što je mnogo ljudi dobilo otkaze, a nije se našlo u novinama - priča Pržić.

Sem samog otkaza, prema tužbi, problematično je i to što je mesto "administrativni referent", na kome je Zlatkov radila, Pravilnikom ukinuto oktobra prošle godine. Ipak, ona nije odmah izgubila posao, već je narednih 7 meseci obavljala, kako ona kaže, "nepostojeći posao", sve do maja ove godine, kada je i zvanično otpuštena.

Po Zakonu o radu, sistematizacija nije obavezujuća da neko dobije otkaz. Mi smo morali da ispoštujemo zakonske normative, a to je da ona prvo dobije otpremninu, pa onda da dobije rešenje o otkazu ugovora o radu. Kada smo dobili novac da isplatimo otpremninu, da isplatimo nju kao nekog ko je morao biti ispoštovan pre procedure razrešenja, onda smo tek došli na tu temu - objašnjava Pržić.


Zlatkov: Prošla sam golgotu, diskriminisana sam i zlostavljana na radu

Osim na sumnjive okolnosti prilikom otkaza, tužilja Gordana Zlatkov žali se, doduše ne preko Suda, i na uslove u kojima je radila prethodnih godina. Između ostalog, tu je i prošlogodišnja degradacija njene pozicije na mesto "pomoćni radnik", koje zahteva niži stepen stručne spreme. Zbog toga je reagovala i Inspekcija rada u Nišu, piše u tužbi, te je Zlatkov vraćena na poziciju "administrativni referent".

Preživela sam golgotu i disriminisana sam i zlostavljana na radu. Samo se meni kontrolišu dolasci i odlasci s posla i pauze, nemam ista prava kao i ostali zaposleni i oduzimaju mi se sredstva za rad, prvo mi se uzima referat, delovodnik, pečat, knjiga računa sa obrazloženjem da sam lice od nepoverenja - priča Zlatkov.

Sem promena pozicija, Zlatkov je menjala kancelarije, pošto je na neko vreme poslata na ispomoć u Rukometni klub Železničar, koji je tada bio u blokadi i zbog čega, kaže Zlatkov, nekoliko plata nije primila.

Po isteku udgovora na određeno u "Želji" Zlatkov se vratila u Sportski savez Niša, ali je nakon toga "prosleđena" u kancelariju Sportskog saveza Niška Banja na Vrtopu, gde kaže da nije imala ni posla ni uslova za rad.

Mogu vam reći da je strašno kad vam neko vređa inteligenciju, nema nikakvog posla niti ko kontaktira sa mnom, sve dok ja ne pozovem, iako mi je oduzet službeni mobilni telefon, a svi ostali zaposleni imaju mobilne telefone što znači da sam i u tom pogledu diskriminisana - priča Zlatkov.

Zbog brojnih neprijatnih situacija u kojima se našla tokom poslednjih godina rada u Sportskom savezu, kako Zlatkov tvrdi, obraćala se i raznim institucijama i osobama, počev od gradonačelinka Niša Darka Bulatovića, većnika za sport Branislava Kačara, poverenika Srpske napredne stranke Zvezdana Milovanovića, preko Inspekcije rada, Mobing centra Niš, pa do Niške inicijative, ali sve je, kaže, bilo bezuspešno - ili nisu hteli ili nisu mogli da pomognu.

Ona se svima redom obraćala i niko joj nije izašao u susret. Svaka inspekcija je dala pozitivno mišljenje o njenim uslovima na radu. Ja razumem da je ona nezadovoljna, ali ne razumem kako se ne pomiri sa tim da ne radi više. Nismo imali potrebu za tim radnim mestom i ukinuli smo ga - kaže Pržić.

Inače, iako je tužila Sportski savez zbog nezakonitog otkaza, Zlatkov ne želi da se vrati na posao, navodi se u tužbi, jer je "narušila poslovne odnose i poslovnu saradnju". Umesto toga, predlog je da se isplati naknada od 200.000 dinara, kao i troškovi parničnog postupka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aperkat

    22:58 // 12. 10. 2018.

    Ne znam za Gordanu,ali gradjani koji placaju porez,nemaju potrebe za tvojim radnim mestom,Przicu!
    Sisate budzet,paraziti i neradnici!

  • kukolj

    02:21 // 12. 10. 2018.

    Спортски савез стрпати у кавез! Легло корупције... покушао је ДИФ са струком да уђе и преузме Савез, али ови су тамо добро иуграни, и превеслали су Дифовце. Паре клубовима из буџета Савез дели по родбинској вези, а не по спортским успесима. Један тамо, сви знамо ко, радио је годинама са средњом школом на позицији која захтева факултетску диплому. Зато је нишки спорт ту где и јесте, какви га воде..

  • Gradska kuca

    19:57 // 11. 10. 2018.

    Samo da obavestim g.dina Generalnog sekretara, ako mozda nije upoznat, da ce uskoro i NJEGOVO RADNO MESTO, komandom biti ukinuto,tako da se previse ne cima oko ovoga.Vec se zna i ko ce doci umesto njega samo na drugom sistematizovanom radnom mestu sa istim ovlascenjima.
    Sta da ti kazem, bices zrtva politckog dogovora, a tvom nasledniku zelim sve najbolje, jer je dobar sportski radnik.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: