Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 13. 12. 2019.

| Društvo

Tužilaštvo istražuje nabavku džipa u Opštini Niška Banja

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
dzip
Sporni džip; foto: Opštna Niška Banja

Nakon prijava Niške inicijative i reakcije Ministarstva za evropske integracije, Specijalno odeljenje Višeg tužilaštva u Nišu pokrenulo je istragu o nabavci džipa za vanredne situacije, koji je Opština Niška Banja kupila preko projekta i fondova Evropske unije. U Niškoj inicijativi tvrde da je džip preplaćen, tender namešten, a prvi čovek Banje Dejan Jovanović kaže da je sve po zakonu i da vozilo nisu platili građani Srbije, već EU.

Opština Niška Banja je, piše i u izveštaju o trošenju budžeta za 2019. godinu, izdvojila 12,2 milona dinara, a onda i dodatnih skoro 8 miliona za kupovinu vozila i opreme.

To je upravo i bilo najsumnjivije Niškoj inicijativi, jer džip “folksvagen amarok” koji je kupljen, na tržištu vredi oko 40.000 evra, što je 4,5 miliona dinara.

Zaključili su da je džip u slobodnoj prodaji 3 puta jeftiniji.

Najsiromašnija i najmanja opština u Nišu i jedna od najnerazvijenijih u Srbiji Niška Banja, nabavila je vozilo u vrednosti od 100.000 evra, kao i dodatnu opremu za isto u vrednosti od oko 80.000 evra. Ne samo da je džip plaćen 100.000 evra, već isti džip košta najviše 42.000 evra - pišu iz Niške inicijative.

Istraživanje Južnih vesti je pokazalo da je Niška Banja ovaj IPA projekat, finansiran od strane Evropske unije, sprovela sa Opštinom Kostenec u Bugarskoj i da se on ticao poboljšanja spremnosti opštna da reaguju i izbore se sa vanrednim situacijama.

Sporni džip kupljen je na međunarodnom tenderu koji je raspisan po kriterijumima EU i zapravo su kupljena 3 identična džipa - dva su ostala u Bugarskoj, jedan je stigao u Niš.

Kako se vidi i u samoj javnoj nabavci, opštine su tražile mnogo više od običnog vozila koje na tržištu zaista košta oko 40.000 evra. S obzirom da se “amarok” u Banji već koristio za gašenje požara, on je odmah morao da ima još jedan motor, rezervoare za vodu i penu, creva odeđene dužine, raspršivače i šmrkove, vitlo i drugu dodatnu opremu.

Predsednik Opštine Niška Banja Dejan Jovanović kaže da je u stvari kupljeno vozilo za reagovanje u vanrednim situacijama.

Vozilo za gašenje požara suvim prahom, penom ili vodom. Služi prvenstveno za reagovanje u požarima i poplavama. Kupljeno je specijalizovano vozilo , jer smo mi formirali jedan centar za vanredne situacije. Zaključili smo da je jako bitno reagovati na vreme - kaže Jovanović ranije.

Već je, kako kaže, bilo nekoliko intervencija kupljenim vozilom, a nabavljena je i dodatna oprema kao što su čamci sa motorima i aparat za ranimaciju.

Posebno naglašava da je iz EU fondova refundiran kompletan iznos koji je utrošen za kupovinu džipa, kao i da su projekat i troškovnik opravdale brojne komisije i Ministarstvo finansija.


Istraga u toku

Ipak, jedno ministarstvo zaključilo je da u ovoj nabavci nešto ne štima. Reč je o Ministarstvu za evropske integracije.

Provereni su navodi i Vaše prijave i utvrđena je osnovanost, te je prijava prosleđena dalje nadležnim institucijama u Republici Srbiji - odgovorili su Niškoj inicijativi iz Ministarstva.

Nadležni organ kome je prijava prosleđena jeste Više tužilaštvo u Nišu, tačnije Specijalno odeljenje za suzbijanje korupcije.

O postupku nabavke u konkretnom slučaju postupa Više javno tužilaštvo u NIšu, Odeljenje za suzbijanje korupcije - kažu u Tužilatvu.

Predsednik Niške Banje i danas tvrdi da je sve urađeno po zakonu.

Tužilaštvo proverava navode iz krivične prijave Niške inicijative i imaćemo uskoro rezultate. Ja i dalje smatram da nije bilo nepravilnosti, ali svako radi svoj posao - kaže Jovanović.

U Niškoj inicijativi kažu da dva meseca nisu dobili odgovor od Opštine Niška Banja o tome da li su i kada na njihov račun uplaćena sredstva za ovaj projekat, pa zato ostaju pri stavu da su “džip i opremu svojim novcem platili građani ove opštine i Niša u globalu”.

Dodaju i da je vozilo kupljeno od bugarske firme koja se bavi prodajom medicinske opreme, a čiji je vlasnik kompanija specijalizovana za prodaju vatrogasnih vozila, a vlasnik te kompanije nekada je bio biznismen Rozen Mitov, hapšen zbog korupcije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • abc

    12:02 // 14. 12. 2019.

    Nonicu, vrati mandat Djb-u pa onda optuzuj druge za sve ostalo

  • Cak Noris

    22:04 // 13. 12. 2019.

    Ima ovde posla za tuzilastvo jer koliko su novca dali udruzenjima koje su oni osnovali to je cisto pranje para.

  • Dude

    19:03 // 13. 12. 2019.

    "Nisu narodne pare, vec pare EU"...glavni izgovor da ne odu u corku :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: