Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:40, 15. 12. 2021.

| Društvo

Tužilaštvo odbacilo prijave protiv zaposlenih u “Parking servisu” zbog sporne kupovine boja za ulice

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
boje
Oslobođeni zbog sporne nabavke; foto: J. A.

Posle hapšenja i istrage koje je vodilo Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Nišu, odbačene su prijave protiv sedmoro privođenih, među kojima su i zaposleni u Parking servisu koji su učestvovali u kupovini boja koje se po pravilniku i ne koriste.

Posle 2 pune godine od hapšenja u Tužilaštvu kažu da nema elementa krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Odbačena je prijava rešenjem Tužilaštva iz juna meseca. Nakon sagledavanja navoda iz krivičnih prijava i drugih dokaza utvrđeno je da nema osnova sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti - kažu u VJT.

Istraga je vođena protiv 7 osoba koje su uhapšene u maju 2019. godine. Kako je tada rečeno u Tužilaštvu svi oni bili su osumnjičeni za krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama.

Postoji i osnov sumnje da su članovi Komisije za javnu nabavku Parking servisa, za potrebe navedenog preduzeća, pored nabavke bele boje za saobraćajnu signalizaciju, predvideli i nabavku plave, crvene, sive i žute boje, iako njihovo korišćenje u obeležavanju puteva nije bilo predviđeno važećim propisima. Imajući to u vidu, preduzeće Pamax trgovina ponudilo je navedene boje po neuobičajeno niskoj ceni, istovremeno nudeći i belu boju ali po ceni znatno većoj od cene drugog ponuđača. Shodno tako predviđenim potrebama nabavke, ugovor je dodeljen ovom preduzeću, koje je isporučilo jedino belu boju i to po ceni drastično većoj od tržišne - rekli su tada u Tužilaštvu.

Tada je građane NIša ova kupovina koštala 6,4 miliona dinara, a Parking servis i danas raspisuje slične javne nabavke, tražeći iste boje. Prošle godine je posao dobila i ista firma - Pamax, a ugovor je bio vredan 18 miiona dinara bez PDV-a.

Tender za kupovinu boja ovog javnog preduzeća je trenutno u toku i zainteresovani ponuđači mogu da se jave do 28. decembra.

Podsetimo, i pre hapšenja Parking servis je boje kupovao od firme Pamax, sa kojom sarađuje gotovo od samog osnivanja marta 2016. godine, od kada ova niška firma dobija poslove na tenderima ovog javnog preduzeća.

Prvi od njih bile su boje za puteve za 2016. godinu u vrednosti od preko 14 miliona dinara, ali su taj tender osporili drugi ponuđači i Parking servis je morao da plati 120.000 dinara. Od njih su kupili i novogodišnju dekoraciju, za šta su građani platili oko 6 miliona dinara, kao i građevinski i vodovodni materijal.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • miki

    18:18 // 15. 12. 2021.

    Samo po sluzbenoj duznosti, apsolutni minimum, a i to je pitanje ‘slobodnog sudijskog uverenja’. Nema u tuzilastvu interesovanja za pravdu ili borbu protiv korupcije.

  • Vlada

    14:44 // 15. 12. 2021.

    Ko je vlasnik tog Pamaxa i da li ima veze sa nekim iz gradske vlasti (prošle i/ili sadašnje?

  • Ivan Milovanović

    11:07 // 15. 12. 2021.

    Plavom bojom se obelezavaju mesta za invalide, sivom se brisu stare linije, zuta se takodje koristi dosta, crvenu i zelenu su koristili na aerodromu

    • Ivan Milovanović

      15:57 // 15. 12. 2021.

      Cemu minusi? Samo vam objasnjavam zbog cega nije istinita izjava u novinama da se te boje koje su nabavili ne koriste u radu. Koriste se.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: