Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 23. 1. 2024.

| Društvo

Tužilaštvo treći put odlučilo da niko nije kriv za pogibiju rudara "Soko", advokat kaže da još ništa nije gotovo

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
rudnik soko
Advokat odluku smatra sramnom; foto: JV / Vanja Keser

Posle skoro dve godine od nesreće u rudniku "Soko", kada je 8 rudara izgubilo život u jami, Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je i treći put odbacilo krivične prijave i zaključilo da niko nije kriv za njihovu pogibiju, te da je u pitanju "viša sila". Advokat porodica preminulih Bratislav Stojanović takvu odluku smatra sramnom, priprema i treći prigovor i ponavlja da je tragedija mogla da se spreči da nadležnima nije bio prioritet ruda, već ljudski životi.

Šta je aleksinačko Tužilaštvo navelo u novoj, trećoj odluci da odbaci krivične prijave protiv odgovornih za rudarsku nesreću od 1. aprila 2022. godine, za sada nije poznato, jer su rekli da će se oglasiti sutra, kada prvo sve oštećene obaveste o tome.

Advokat Bratislav Stojanović koji zastupa porodice poginulih rudara ističe da je nova odluka sramna za pravosuđe Srbije i da sada ima uslova da se obrate i Strazburu, ali da će podneti prigovor i nada se da će i ovog puta Više javno tužilaštvo u Nišu vratiti ovaj predmet aleksinačkom na novo razmatranje. advokat rudara Advokat će i treći put podneti prigovor; foto: JV

Sad je suština celog našeg postupanja to što su "prebacili loptu" na Komisiju koja je formirana pri Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, da oni izveštače koji je uzrok rudarske nesreće i onda su oni prekoračili svoja ovlašćenja, nisu veštačili tehnički deo, opremljenost onih aparata koji mere metan, nego su veštačili da je u pitanju viša sila, da to ispada neočekivana prepreka sa većom koncentracijom metana, što nije tačno, zato što je to čisto pravno pitanje o kome treba da odluči sud - napominje Stojanović.

Da ne može uzrok pogibije rudara da bude "viša sila" Stojanović objašnjava time što je nesreća mogla da se spreči da su dežurni inženjeri evakuisali svoje kolege nakon povećane koncentracije metana u jami i da im prioritet nije bila eksploatacija rude.

Mašine koje su radile kada se javi koncentracija metane preko 1,5 %, da ne bi došlo do paljenja kao što je bilo 1989. godine kada je poginulo 99 rudara, one se automatski isključuju, ali se isključuje i dovod vazduha. Te noći su se 4 puta isključivale mašine pre kritičnog događaja, međutim ovaj dežurni inženjer nije reagovao i nije naredio da se evakuišu radnici, već im je prioritet bio da eksploatišu rudu i došli su u situaciju da je bila prevelika koncentracija metana odjednom i trovanje za desetak, 15, 20 sekundi - ističe Stojanović.

To je ključni argument koji izdvaja kako bi objasnio da je ova nesreća mogla biti sprečena, jer napominje da je jama bila obezbeđena, merila se količina metana i bili su angažovani radnici koji su to kontrolisali i na osnovu toga reagovali, ali ne i te noći. mural Ne prihvataju da je u pitanju "viša sila" i da niko nije kriv; foto: "28. jun"

Tako da nikako ne može da bude viša sila. Ja zato očekujem da će Više tužilaštvo da reaguje kao drugostepeni organ i ponovo vrati ovaj postupak, sa podizanjem optužnog predloga protiv odgovornih lica, sa ciljem da se takve rudarske nesreće ubuduće više ne dešavaju, to je i suština našeg postupanja - zaključuje advokat.

Advokat pojašnjava i da su do sada prikupljeni svi dokazi, ispitani svedoci, preživeli rudari, inženjer, dispičar, rukovodilac jame i predstavnik Komisije veštaka, te da će u narednih nedelju dana podneti prigovor na ovu odluku Tužilaštva, koje potom takođe ima kratak rok za odgovor da li će ponovo vratiti predmet Osnovnom javnom tužilaštvu na novo odlučivanje.

Podsetimo, prošle godine je Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo optužni predlog za privredni prestup protiv direktora Rudnika "Soko", a potvrdili su informacije koje je izneo i advokat oštećenih - da su radarski radovi obavljani bez dozvole i u trenutku pogibije rudara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • sns nikada nije kriva za bilo šta

    22:45 // 23. 1. 2024.

    u rudniku je kažu bila katastrofalna bezbedonosna situacija a time i rudari "potrošni materijal" . Jer rudnik nesme da stane a tajkuni da zaradjuju

  • S aki

    22:04 // 23. 1. 2024.

    Bedan narod koji ne reaguje na ovakve nemoralne odluke svojih sudija, "eksperata", "veštaka", . . . A, Lučani . . . grupa zviždi ocu i porodici momka koji je poginuo. Eeeeej . . . Šta reći za takve "ljude" . . . možda samo . . . fuj. Samo laž i obmana kao "modus operandi". Nekada dostojanstven i ponosan (koliko-toliko) narod strmoglavio se u ambis greha. Propast. Ima li nade i pomoći za nas?

  • Miloš

    22:04 // 23. 1. 2024.

    Niko nije kriv što je vetar kriv...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: