Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:02, 7. 4. 2023.

| Društvo

Tužili Grad Niš, tvrde da se gradi pijaca na njihovim parcelama u Panteleju

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
pijaca pantelej 3
Građani pitaju kako je moguće da neko počne da radi na njihovim parcelama, a da ih ne obavesti; foto: M. K.

Novu pijacu na Panteleju nadležni su najavili još krajem 2021, a pre dve nedelje na sajtu Grada Niša pohvalili su se da je njena izgradnja u toku. Međutim, vlasnici parcela na kojoj se pijaca gradi tvrde da ih niko nije obavestio, niti im ponudio neki dogovor, pa su tužili Grad, a neki i Tržnicu, za uzurpaciju. Direktor Tržnice Goran Đorđević kaže da će to preduzeće za pijacu moći da odgovara tek kada ona bude gotova, a da je do tada nadležan Grad, pa “ne želi da se meša”. Iz Grada ćute.

Vlasnici parcela navode da se tamo radovi izvode još od septembra prošle godine. Milica Kostić, jedna od njih, kaže da je najpre u medijima videla da se tu planira pijaca, a da joj je zatim sin, koji živi prekoputa buduće pijace, javio da neko nešto radi na njenoj parceli.

pijaca pantelej 1 Advokat situaciju vidi kao apsurdnu; foto: M. K.Napominje da ništa nije potpisala, niti dobila neko obaveštenje ili ponudu, pa to što su radnici samo došli i počeli da grade pijacu, kako kaže, na tuđim placevima, vidi kao apsurdno.

Nisam jedina, puno ljudi, vlasnika, imaju isti problem. U medijima smo videli da se gradonačelnica hvali da će Pantelej dobiti novu pijacu i da reklamira tu pijacu. Uveliko su tamo radovi. Na terenu su ekipe koje rade - objašnjava Kostić.

Dodaje da se sporna parcela ne vodi na nju, iako je zahtev podnela pre nekoliko godina, ali da za nju ima pravosnažno rešenje o nasledstvu.

Svih ovih godina menjan je urbanistički plan i nikad nismo mogli da raspolažemo svojim parcelama, ko zna koliko bismo para dobili. Ja pokušavam da preživim ceo život, to bi mi sasvim promenilo finansijsku situaciju - kaže Kostić.

Jedan od vlasnika koji imaju problem je i Miodrag Paunović, čiji je plac, kako navodi, uknjižen i nad kojim ima vlasništvo zajedno sa bratom. Da neko nešto radi na njegovom placu saznao je od drugog vlasnika dok je bio van Niša.

Već su izgradili kanalizaciju i vodovodnu mrežu, nije to još priključeno, ali je iskopano. Iskopane su i šahte, položene cevi - žali se Paunović.

Vlasnici su pokušali da dobiju objašnjenje u Direkciji za izgradnju, Upravi za građevinarstvo, Tržnici, od gradonačelnice, a zvali su čak i policiju i komunalnu inspekciju.

Išao sam u Direkciju i dobio ugovor gde je gradonačelnica kao načelnica Štaba za elementarne nepogode dala nalog da se radi, iako nema nikakve nepogode. Već su isekli i rodno drveće odatle - navodi Paunović.

pijaca pantelej 2 Odgovore i rešenje tražili u više preduzeća; foto: M. K.Nezadovoljni odgovorima, nedobijanjem odgovora i, kako kažu, praznim obećanjima, odlučili su da tuže Grad. Kostić je tužila i Tržnicu, a Paunović i firmu koja izvodi radove. Kostić kaže da na sudu traži da se obustave radovi.

Međutim, Kostić kaže da iz Grada na sudu negiraju da tamo bilo šta rade i da tvrde da samo postoji problem sa vodom koji se rešava.

Advokat Vladislav Radosavljević, koji zastupa Milicu Kostić, kaže da je apsurdno da neko uđe na tuđi plac, počne tu da izvodi radove, a zatim tvrdi da nije ušao.

Grad je bez ikakvog rešenja ušao na njihove parcele, pod plaštom da ima problema sa kanalizacijom i vodovodom, da postoji neko mešanje vode, što nije tačno, jer se iz katastarske skice vidi da oni tu prave pijacu - pojašnjava Radosavljević.

Ističe da je reč o smetanju državine, da je to na neki način i otimanje, kao i da za eksproprijaciju nema osnova jer nema javnog dobra - ne gradi se bolnica ili nešto slično, već pijaca. Dodaje da su već odbili neke tužbe, ali da su uložene žalbe, kao i da su neki postupci u toku.

Miličin plac nije uknjižen, ali tu postoji kontinuitet. To što nije uknjiženo, ne znači da nisu držaoci toga. To je uknjiženo na prethodnika. Njihovi prethodnici ostavili su im državinu - poručuje advokat.

Inače, na sajtu JKP Tržnica izgradnja i opremanje pijace na Panteleju jeste među planiranim javnim nabavkama poslednje dve godine i vrednost je 10 miliona dinara.

Na pitanja o tome da li zaista postoje problemi i na koji način oni mogu biti rešeni - iz Grada nisu odgovorili do objavljivanja teksta.


Direktor “Tržnice” kaže da ne želi da se meša

pijaca pantelej 4 foto: PrintscreenIako se u niškim medijima pojavljuje na snimcima i fotografijama na toj lokaciji, direktor JKP Tržnica Goran Đorđević kaže da preduzeće najavljuje tu pijacu jer ima obećanje da će je biti, ali da trenutno nema nikakve veze sa tim jer to radi Grad, sve dok pijaca ne bude gotova. Potvrđuje da su građani dolazili u preduzeće da najave tužbe.

Sva izvođenja tamo vezano za pijacu radi Grad Niš. Tek nakon završetka radova, oni nama treba da predaju pijacu i onda ona postaje naša, onda krećemo eksploataciju. Sve tužbe usmerene prema Tržnici nemaju smisla jer mi ne izvodimo radove, ne radimo eksproprijaciju, niti imamo trenutno bilo kakve veze sa tim. Nismo izvođači - objašnjava Đorđević.

Kaže da se raduje najavama nove pijace i da je to lepo, ali da ne želi da se meša pošto tvrdi da Tržnica u tome još nema učešće.

I gradonačelnica se više puta pohvalila time da će Pantelej dobiti modernu novu pijacu, pa je i 21. marta ove godine na sajtu Grada Niša objavljeno da su radovi tamo u toku i da će tu biti otvorena i Poštanska štedionica.

U skladu sa potrebama i zahtevima meštana GO Pantelej, delu grada koji se sve više širi, u toku je izgradnja nove moderne pijace. Ona će pored prostora za prodaju poljoprivrednih proizvoda imati i lokale koji će nuditi raznovrsnu robu za svakodnevne potrebe - piše na sajtu.


Pijaca najavljena još 2021, zahtev za lokacijske uslove najpre bio odbijen

Pijaca - krompir Najavljuju i otvaranje Poštanske štedionice na toj lokaciji; ilustracija; foto: M. M. Da Pantelej ima sve više stanovnika i da zato treba da dobije novu pijacu, direktor Tržnice govorio je još decembra 2021. godine. Ideja je bila da pijaca bude gotova u prvom ili drugom kvartalu 2022.

Međutim, tada je zahtev za izdavanje lokacijskih uslova odbijen, a Đorđević je rekao i da Tržnica nema dovoljno novca za izgradnju pijace, ali da se nada podršci Grada.

Na javnoj raspravi o budžetu za 2022. godinu i gradonačelnica Dragana Sotirovski potvrdila je da jeste u planu da se u tom naselju gradi pijaca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dalibor

    02:36 // 12. 4. 2023.

    Vlasnici parcela su se dobro setili da imaju parcele, koje godinama nisu obišli, kamoli radili nešto na njima, sve je uraslo u šumu i šiblje, i treba da im se oduzme, dosta je više onog rugla u naselju.

  • Torpedo

    19:25 // 8. 4. 2023.

    Zasto uznemiravate najveceg intelektualca medju niskim direktorima ,Djordjevica ?Nema covek vremena ,bavi se projektima a i ne placa iz svog dzepa !

  • KomŠa

    09:27 // 8. 4. 2023.

    I na Bulevarskoj pijaci otimaju prostor zgrada za Extra zonu parkinga naravno.
    I takođe od nas Naravno tužbica i par stotina glasova manje na lokalu .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: