Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:13, 6. 3. 2020.

| Društvo

Tužioci: Vlast ne želi da digne ruke od mešanja u izbor tužilaca

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti

Ni aktuelna, ni prethodne vlasti, kako kaže član predsedništva Udruženja tužilaca Goran Ilić, nije htela da digne ruke od tužilaštva u smislu načina izbora tužilaca, a drugi je problem što se ne želi suštinska reforma ovog organa, već i dalje ono funkcioniše po sovjetskom modelu sa samo jednim glavnim tužiocem, dok su ostali zamenici.

Nacrt amandmana na Ustav Srbije, koji se odnose na pravosuđe, Vlada Srbije usvojila je krajem 2019. godine.

U Udruženju tužilaca kažu da se sa tim trenutno stalo i da se najverovatnije čeka novi saziv Skupštine koji bi se time bavio, ali da ni ti amandmani ne menjaju suštinski način izbora tužilaca, tačnije politika nije izašla iz tog procesa.

Postoji taj problem da ova i prethodne vlasti ne žele da dignu ruke od tužilaštva, pre svega u načinu izbora tužilaca i starešina tužilaštva. Politički uticaj je zadržan na zaobilazan način tako što će promeniti sastav budućeg Višeg saveta tužilaca. Kada je reč o ovom telu, većinu članova tog tela ubuduće neće činiti tužioci koje biraju njihove kolege, već predstavnici politike vlasti - kaže Goran Ilić iz Udruženja.

Ilić kaže da je još jedan od problema što se ne želi reforma unutrašnje organizacije, već se istrajava na čvrstoj hijerarhiji gde postoji jedan tužilac, a svi su surogat tužioci.

To je sistem sovjetske prokurature u kome je samo jedna osoba na vrhu organizacije pravi tužilac. I ukoliko kontrolišete to dugme, vi kontrolišete celokupan sistem. To je prevaziđen sistem koji slabi odgovornost - zaključuje Ilić.


Komunikacija sa medijima i javnošću može biti bolja

Česte su primedbe građana da tužilaštvo ne radi, ne reaguje i ne oglašava se o brojnim aferama koje potresaju naše društvo, a kritike su najčešće upućene republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac, koja se u medijima skoro uopšte ne pojavljuje, a na vrhu je tužilačke piramide.

Tužilac Sandra Kulezić kaže da je njen utisak da se ona i njene kolege nisu na pravi način i u dovoljnoj meri odvažili da na pravi način kominiciraju sa medijima.

Još uvek nismo u dovoljnoj meri napredovali da shvatimo do koje mere je i za nas same važno, pogotovo kada postoje problemi i za određeni predmet i za određenu situaciju, da mi sami izađemo pred medije i iznesemo svoj stav, stručno i odgovorno i u onoj meri u kojoj možemo u kontekstu zaštite podataka o ličnosti - kaže Kulezić.

Kako provlačenje tužilaca kroz tabloide utiče na njihov rad, kako su pojedine afere okončane, ko iza toga stoji, kao i zašto je bitna decentralizacija u pravosuđu, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milorad Marjanović

    14:41 // 10. 5. 2020.

    Vi stvarno živite u iluziji. Pazi, predsdnik države može da pokrene vojsku, nedaj Bože pritisne dugme za atomsku bombu, ako je ima, ali ne može da bira javne tužioce. Pa dokle ide vaša sujeta, sram vas bilo. Kada ste to postupili po službenoj dužnosti a da nije podneta prijava pre toga. Pa vi ste stvarno zabrazdili. I oćete još. Jednog dana će vas kontrolisati obični građani. Živim za taj dan.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: