Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 14. 10. 2018.

| Društvo

Tvrđava u Nišu kao dom "Ulice starih zanata"

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
tvrdjava
Bitno je samo da objekti zadrže izgled karakterističan za period između 17. i 19. veka; Ilustracija; foto: V. Keser

Kujundžije, abadžije, ćurčije, grnčari, sapundžije, ikonopisci ili drvodeljci mogli bi da se nađu u niškoj Tvrđavi, u "Ulici starih zanata", za čije se formiranje zalaže Udruženje zanatlija Niša. Iako zanatlije tvrde da imaju podršku Grada kada je reč o ovom projektu, o tome da li će ona biti sprovedena u delo, od Grada Niša Južne vesti nisu dobile odgovor.

Iako u Udruženju zanatlija kažu da je Grad zainteresovan za njihovu ideju, i pored upornih poziva Južne vesti nisu uspele da dobiju zvanični komentar kabineta gradonačelnika o tome hoće li sve ostati na ideji ili će se od nje nastati nešto više. Grnčarija Mesto za zantalije, slikare i ugostitelje; ilustracija; foto: Flickr/Md. Aktar Hossain Ratan

Za lokaciju “Ulice starih zanata” Udruženje zanatlija Niša predlaže izgorele slikarske ateljee, koje bi trebalo dozidati i preurediti potkrovlje, kako bi se ono ponudilo slikarima. Bitno je samo da objekti zadrže izgled karakterističan za period između 17. i 19. veka, što bi se uklopilo u Tvrđavu.

To će turistima stvoriti utisak da su bitisali vekovima zajedno sa Tvrđavom, što se savršeno dopunjava sa starim zanatima. Fasada objekata trebalo bi da bude delom od kamena, delom okrečena vrata i portali od drveta sa kasetnim staklenim površinama, krov obložen biber crepom ili ćeremidom, trotoar - ulica od kaldrme - kažu u niškom udruženju.

Stolar Za organizaciju bi bila zadužena novooformljena zadruga; ilustracija; foto: Flickr/Jrwooley6U nekadašnje ateljee trebalo bi da se “smeste” dućani u kojima bi radili oni koji se bave starim zanatima koji se, kažu u Udruženju zanatlija, graniče sa umetnošću. Pored njih, mesta bi bilo i za ugostitelje, navode u Udruženju, ali isključivo one koji bi na licu mesta pripremali tradicionalnu hranu i piće, poput crepulja, sača, pečenja, tavčeta, đuveča, boze, salepa ili kadaifa.

Jedan od uslova bio bi i da deo navedenih delatnosti bude izvođen u dućanu i ispred dućana, kao i izlaganje proizvoda van dućana, uvek kada spoljašnja temperatura i vremenske prilike to budu dopuštale. Kada su ugostiteljske radnje u pitanju, da naši sugrađani i turisti mogu da sede, gledaju i uživaju u posmatranju postupka bavljenja starim zanatima - kažu u Udruženju zanatlija.


Da zanatlije oforme Ulicu, a Grad da im je da na korišćenje

Imaju u Udruženju zanatlija Niša ideju i kako bi se rešili problemi finansiranja celog projekta. Javno partnerstvo sa Gradom, priča predsednik udruženja Goran Popadić, najbolji je način da se ova zamisao sprovede u delo. Naime, Udruženje bi finansiralo uređenje, a Grad bi zauzvrat trebalo da im da zemljište na korišćenje u narednih 20 godina. Ateljei Najbolja lokacija izgoreli atelji u niškoj Tvrđavi; foto: print screen/Youtube

Za organizaciju svih aspekata ovog projekta, navode, bila bi zadužena zadruga, koju bi oformili članovi Udruženja zanatlija i drugi zainteresovani građani.

Na taj način postavila bi se kontrola nad obavljanjem svih delatnosti u Ulici starih zanata u odnosu na korisnike, turiste, zakup zemljišta, kvalitet usluga i održanje i razvoj zanata u Nišu, uz poštovanje svih pozitivnih zakonskih propisa uključujući i obaveze prema poreskoj upravi - rekli su u ovom udruženju.

Ne zadržavaju se u niškom udruženju samo na zanatskim radionicama, već žele da se kod ateljea nađu i zanatlije iz okolnih zemalja, koji bi u Tvrđavi predstavljali neku od delatnosti karakterističnih za njihovu zemlju. Takođe, postoji i inicijativa za muzej oldtajmera na dva i četiri točka, starih zanata, kao i Vojni muzej na otvorenom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk

    23:35 // 14. 10. 2018.

    O čemu , be , pričate ?????
    Najstariji zanati su bili u "Kazandžijskom sokačetu" ... sve sami kafići u tursko doba pa do danas !
    Ljudi be...nema ništa od onoj što je bilo , sve je propalo i propašće mnogo brzo , može samo ... da ni l'že da imamo nešto od "historije" ! Hrvati si prave historiju a mi smo uspeli sve da upropastimo , da ne kažem - da ... !
    Ponosni Srbi ... tužnooooo.....

  • Amsterdam

    17:16 // 14. 10. 2018.

    Kad bi mogo da odem samo da se poklonim pred onim postenim u toj ulici.

  • Goca

    16:34 // 14. 10. 2018.

    Lepa ideja. Nadam se da ce se i drugima dopasti i da ce se ostvariti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: