Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:29, 20. 2. 2013.

| Društvo

Tvrđavski most bezbedan

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
most-tvrdjava.jpg

Most u centru Niša, na kome su se pre nekoliko dana pojavile rupe, bezbedan je za vozila i pešake, kaže profesor Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Dragoljub Drenić.

Iz Direkcije za izgradnju grada najavili da će most biti popravljen za dvadesetak dana. Međutim profesor Drenić, stručnjak za građevinske konstrukcije, skreće pažnju na to da do sada niko nije “ušao u most”, da ga pogleda i proceni.

- Poznajem konstrukciju mosta i ona jeste bezbedna, ali zahteva održavanje. Na mostu postoji sloj asfalta i sloj betona, asfalt je elastičan, a beton je kruta konstrukcija. Ono što je potrebno uraditi je napraviti dobar prelaz između ova dva materjala kako se ne bi oštećivalli - kaže Drenić.

Profesor Drenić objašnjava da su ploče na mostu montažnog karaktera i da za njegovu popravku nije potrebno mnogo para, ali, kako kaže, za to neko treba da se angažuje i da to uradi.

- Na žalost mostovi se saniraju tek kada bude nešto alarmantno ili kada je već problem očigledan, kao što se sad pojavila ova rupa. Most treba da se zatvori, da se popravi kako treba i da to ne ometa građane, pa čak i da ne primete - rekao je Drenić.

On dodaje da Građevinski fakultet ima stučnjake koji su uvek voljni da savetima ili na drugi način pomognu gradu bez ikakve nadoknade, ali kaže da se niko nije obratio fakultetu.

- U godini kada grad obeležava jubilej Milanskog edikta očekuje se da nam dođu i turisti. Oni će sigurno obilaziti i Tvrđavu, a do nje moraju preko oštećenog mosta. Zamislite sad te ljude koji prolaze a dole, kroz rupe gledaju korito reke, ili si neko čak i povredi ti. Bruka je da se most ne sredi ove godine - kaže Drenić.

Drenić napominje da bi trebalo napraviti i nove statičke proračune i imati u vidu da sada preko mosta prelaze teža vozila nego ranije, kao i da više ljudi koristi most. Samo na osnovu dobre analize i procene most može da bude saniran na najbolji način.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Branko Savić

    11:58 // 21. 2. 2013.

    Da se ja pitam, ja bi protero ovuda!

  • smak

    09:50 // 21. 2. 2013.

    eeejjj profesoreee

  • nikola jovanovic

    15:40 // 20. 2. 2013.

    e gde smo mi zavrsili kao poslednja rupa na svirali(mostu)kad se radi o proslavi milanskog edikta a zato drza finansira zavrsetak hrama sv save gde ce se i odrzati i zavrsiti proslava a nama ostatoze rupe

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: