Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:20, 31. 12. 2019.

| Društvo

U 2019. najmanji broj rođenih beba od kada postoji porodilište u Prokuplju

Autor:Lj. MitićIzvor:Južne vesti
porodiliste
U prokupačkom porodilištu ove godine rođeno nikad manje beba; Foto: LJ. M.

U prokupačkom porodilištu, koje pokriva ceo Toplički okrug, tokom 2019. godini rođeno je do 30. decembra 599 beba, najmanje od kada je 1929. otvorena Bolnica "Dr Aleksa Savić". Samo u odnosu na prošlu godinu rođeno je 30-ak beba manje, a broj novorođenčadi je u konstantom padu u poslednjoj deceniji.

Višegodišnji pad nataliteta u Toplici prethodnih nekoliko godina je alarmantan, jer se broj porođaja konstantno kreće ispod 700 na godišnjem nivou.

Sa izuzetkom 2001. godine, kada je svet ugledalo 1.038 novorođenčadi, pad nataliteta prisutan je u Toplici skoro dve decenije. Do 1990. godine rađalo se između 1.400 i 1.500 beba, a danas je taj broj skoro 3 puta manji.

U većini slučajeva, roditelji se odlučuju za samo jedno dete, retko dvoje, a gotovo se na prste mogu izbrojiti oni koji imaju tri i više deteta.

Drastično se pomerila i starosna granica rađanja kod žena koja je nekada bila do oko 25 godine, dok se danas sve više žena odlučuje za potomstvo nakon tridesete godine. Takođe, sve je više pobačaja u odnosu na broj porođaja - na svaka tri porođaja dolazi jedan prekid trudnoće.


Podsticajne mere daju slabe rezultate

Pad nataliteta je, uz iseljavanje mladih i nezaposlenost, jedan od gorućih problema juga Srbije, a u Gradskoj upravi u Prokuplju tvrde da oni rade kako bi podstakli mlade bračne parove na potomstvo i da ozbiljno shvataju problem bele kuge, te raznim podsticajnim sredstvima za porodilje pokušavaju da reše taj problem.

Grad Prokuplje se trudi da raznim podsticajima pomogne mladima, da im olakša roditeljstvo, te su tu novčana pomoć za prvo, drugo i treće dete, besplatni udžbenici za prvake, nagradno letovanje za decu iz socijalno ugroženih porodica i odlične đake, novogodišnji paketići za decu slabijeg materijalnog statusa i niz drugih mera. Tu je i vantelesna oplodnja koju Grad finansira - ističu u Gradskoj upravi.

Kažu i da se u rešavanje problema takozvane "bele kuge“ mora uključiti čitava zajednica i sve strukture društva, ali da ovaj trend prati gotovo čitavu Srbiju.


Svake godine sve manje beba

Od 2010. do 2019. godine se u proseku godišnje rodi oko 20 deteta manje, mada će ove godine taj broj biti oko 30.

Razni faktori utiču na činjenicu zašto se bračni parovi sve ređe odlučuju na potomstvo, ali su to uglavnom socijalna i ekonomska nesigurnost.

Siguran posao od koga se može živeti, da bi se uopšte gajilo dete, najbitniji je da bi se uopšte razmišljalo o potomstvu, a toga nema - kaže jedan prokupački par.

I drugi razlozi, mada u manjoj meri, postoje kao razlozi zbog kojih je sve manje beba - migracija u veće gradove, najčešće u insotranstvo, kao i pomeranje starosne granice rađanja.

Statistika kaže da je u ovoj deceniji najviše beba rođeno 2013. godine - 692, a najmanje će se roditi ove, oko 600.

Broj beba rođenih u poslednjoj deceniji u prokupačkom porodilištu

2010. godine - 660

2011. godine - 666

2012. godine - 671

2013. godine - 692

2014. godine - 683

2015. godine - 684

2016. godine - 666

2017. godine - 650

2018. godine - 629

Do 30. decembra 2019. godine - 599

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • aFRODITA

    10:24 // 1. 1. 2020.

    Pa šta?

    • Mirko

      16:13 // 7. 1. 2020.

      Pa rodi, najmanje 4 bebe...

  • Goran

    23:29 // 31. 12. 2019.

    Krivi su ovi što su u opoziciju to je barem jasno, hahahahahaha, ako meni ne verujete pitajte av

  • Jelena

    13:15 // 31. 12. 2019.

    To je zbog pronatalitetne politike...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: