Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:08, 4. 1. 2023.

| Društvo

U 2022. godini u Pirotu i Palanci manje beba u odnosu na prethodnu, više u Dimitrovgradu i Babušnici

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
bebe
U 2022. godini najmanji broj novorođenih beba; ilustracija; foto: Lj. M.

Tokom 2022. godine u pirotskom porodilištu rođeno je 356 beba i to je za 84 manje u odnosu na 2021. godinu kada je bilo 440 novorođenčadi. Prva beba u Novoj godini na svet je došla 2. januara, a ubrzo su rođeni još jedan dečkić i devojčica.

Broj novorođene dece opada iz godinu u godinu, kako u Pirotu, tako i u ostalim opštinama Pirotskog okruga. Podaci iz porodilišta Opšte bolnice Pirot pokazuju da je 2019. godine rođeno je 540 beba, 2020. godine bilo ih je 495, a 2021. godine 440.

Načelnik Službe ginekologije Vlada Đurov kaže da su brojke neumoljive.

Primetno je da godinama konstantno opada broj novorođenih beba, prošle godine je bilo 55 beba manje, a ove godine je naglo vidljiv pad - rekao je Đurov.

Broj od 356 novorođenčadi je najmanji od kada postoji pirotsko porodilište, rekao je Đurov, a najveći pad zabeležen je u samom Pirotu koji je bogatiji za 248 beba, što je ipak 91 beba manje u odnosu na 2021. godinu i tadašnjih 339 novorođenčadi.

Manji broj dece je i sa teritorijie Bele Palanke, tek 28 beba iz tog mesta je došlo na svet u pirotskom porodilištu u prošloj godini (42 bebe rođene su 2021. godine), dok više dece, prema podacima porodilišta u kome se porađaju trudnice iz celog okruga, ima u Dimitrovgradu i Babušnici.

Roditelji sa teritorije Dimitrovgrada su bogatiji za 40 beba i to je za 16 više u odnosu na godinu dana ranije, dok je u Babušnici 39 beba došlo na svet u 2022. godini - 5 više u odnosu na 2021. godinu.

Kako je objasnio Đurov, u prošloj godini 29 trudnica iz Pirotskog okruga poslato je u ustanove višeg ranga, a bilo je onih trudnica koje su se porodile u drugim gradovima i državama i taj broj je konstantan godinama unazad.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djed

    18:07 // 7. 1. 2023.

    Ja sam sef, a i cepim drva da pojacam kesh, precednicinu sliku cuvam na zid ko ikonu

    • pipen

      12:23 // 8. 1. 2023.

      SNS sef,vanredno polozio za cuvara,kupio E pa kamionom iz Madjarske promasio celu drzavu,iz tigra pobegao ali pre toga premesten na pakovanje jer je pravio probleme,posle se smirio i prenosio informacije i botovao.Ali pre tigra bio u vojsci gde je takodje pobegao pa ga otac preko Bozilovica ubacio u tigar da otplati dug drzavi.

  • direktno iz Vojnegovac

    00:53 // 5. 1. 2023.

    deca su naše najveće blago,ove godine očekujemo dobar izvoz

  • Dajte pomoc penzijonerima decu da prave.

    16:48 // 4. 1. 2023.

    Puna usta da su deca najvece bogatstvo.Cemu ovo vodi ? Istrebljenje za 15 g.A koliko tek vise umire? Takva situacija je i u Nis.Ne verujte nista.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: