Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:10, 6. 1. 2024.

| Društvo

U 2023. godini u pirotskom porodilištu rođene 72 bebe više u odnosu na prethodnu godinu

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Porodiliste-foto-Aleksandar-Kostic
Porast broja rođenih beba; foto: A. Kostić

U pirotskom porodilištu tokom 2023. godine rođeno je 428 beba, što je 72 novorođenčadi više nego za 2022. godinu, kada je rođeno tek 356. Prva beba u 2024. godinu na svet je došla 2. januara.

Devojčica teška 2,8 kilograma i dugačka 48 centimetra, drugo je dete u porodici, a načelnik Službe ginekologije Vlada Đurov podelio je podatke za prethodnu, 2023. godinu, po kojima je nakon nekoliko godina zabeležen porast broja beba.

Podaci iz porodilišta Opšte bolnice Pirot pokazuju da je 2019. godine rođeno je 540 beba, 2020. godine bilo ih je 495, 2021. godine 440, zatim 2022. godine 356, da bi prethodne godine na svet došlo 428 beba.

Porodilište beleži porast broja rođenih beba i to je popriličan broj. Na nivou okruga imamo ukupno 428 beba, 72 bebe više nego 2022. godine - rekao je Đurov.

Samo iz Pirota rođeno je 329 beba, odnosno 81 beba više nego 2022. godine, dok je Babušnica bogatija za 38 beba, što je jedna manje u odnosu na prethodnu godinu.

Sa teritorije Bele Palanke u pirotskom porodilištu rođeno je 35 novorođenčadi i to je 6 beba više u odnosu na 2022. godinu, a pad u broju beba zabeležen je u Dimitrovgradu - 26 novih stanovnika, što je za 14 manje nego prošle godine.

Doktor Đurov je rekao i da je na godišnjem nivou u okrugu broj novorođenih beba i veći jer se određeni broj žena porodi van Pirota, najčešće one koje idu na vantelesnu oplodnju decu i koje decu rađaju u centrima gde je vantelesna oplodnja urađena, u Beogradu, Nišu, Sofiji, Pragu ili Skoplju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    14:03 // 6. 1. 2024.

    Bilo bi ih značajno više kada ih ne bi (bez razloga) slali za Niš na porađaj

  • Djed iz Linovo

    11:52 // 6. 1. 2024.

    Babusnica nece stati.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: