Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:02, 10. 9. 2021.

| Društvo

U 6 gradova i opština na jugu Srbije srednjoškolci od ponedeljka prelaze na onlajn nastavu

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
škola
Od ponedeljka u srednjim školama učionice prazne; ilustracija; foto: Lj. J./JV

Pošto je procena Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola da se epidemiološka situacija pogoršala u nekoliko lokalnih samouprava, doneta je odluka da sedmi i osmi razred imaju kombinovanu nastavu, a da srednjoškolci rade od kuće. Na jugu Srbije ovakva odluka je doneta za sve škole u Nišu, Vranju, Preševu, Beloj Palanci, Doljevcu i Bojniku.

Kako piše u odluci Ministartstva prosvete, ova odluka stupa na snagu od ponedeljka 13. septembra, a važi za sve škole na teritoriji lokalne samouprave.

Drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivaće se u sedmom i osmom razredu, a treći model u svim srednjim školama - piše u odluci.

Ostali razredi u osnovnim školama pohađaju nastavu kao i do sada.

Ministar prosvete Branko Ružič je ranije pojasnio da drugi model predstavlja kombinovani model i da đaci jedan dan idu onlajn, a sledeći dan bi trebalo da imaju neposerdnu nastavu.

Razlika je u tome što bi se to radilo na dnevnom nivou za razliku od prethodne godine. Mađutim ako Tim za škole proceni da ima potrebe to bi se moglo sprovesti i kod učenika petog i šestog razreda. Ukoliko ima više učenika od 16 u jednom odeljenju učenici će se deliti u grupe - rekao je ranije Ružić, a preneo Danas.

Treći model je za najugroženije jedinice lokalne samouprave i za škole na njihovoj teritoriji je spremljena onlajn nastava za srednjoškolce.

Pojedini roditelji zbog ovakve odluke već negoduju.

Roditelji kupili knjige (mnogi profesori insistiraju na knjigama, ne mogu fotokopije), sveske, platili mesečne kartice, i puf nova odluka... Samo da kažem da su knjige od prošle godine ostale nove nakon tzv. školovanja ONLINE - jedan je od komentara.

U najnovijoj odluci, pored pomenutih modela, doneta je odluka o upotrebi zaštitnih maski za sve zaposlene i za one koji su preležali koronu ili su vakcinisani.

Tim je preporučio i da učenici svih razreda sve vreme boravka u školi nose maske, osim ako ima onih đaka koji iz zdravstvenih razloga to ne mogu. Ipak, za to je potrebno uverenje lekara i zahtev roditelja, a škola je dužna da tim učenicima obezbedi pojačane mere - veću distancu od ostalih i češću dezinfekciju.

Ove odluke donete su na osnovu procene epidemiološke situacije koju je uradio Institut za javno zdravlje Srbije “dr Milan Jovanović Batut”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zabrinuti leca

    10:21 // 14. 9. 2021.

    Onlajn cela drzava i resen problem. Kakva nam je prosveta i nema neke razlike, ovako ili onako. Deca ionako ne sticu neko znanje, prosvetni kadar... OMG, ministar takodje... OMG.

  • Sima

    12:03 // 13. 9. 2021.

    Do 24.09.2021 do 23.00h ce svi na online nastavu!Prvorodjeni je to najavio jos pre 8 neseci a on nikada ne laže!!Malo mu pomaže baba Vanga ali dobro..

  • Jelena

    08:54 // 11. 9. 2021.

    Ko će meni sad da vrati novac za kartice za dva djaka 100e ?????? Ko će meni sad da da novac za veb kameru? Odakle bre više. Bando!

    • Vesna Arandjelovic

      21:35 // 12. 9. 2021.

      Razumem te, isto se i ja pitam.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: