Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:33, 20. 1. 2017.

| Društvo

U Aleksincu izmenili sistematizaciju da bi obezbedili radna mesta za direktore

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Većinom glasali doneli odluku o sistematizaciji; foto: Google mape
Većinom glasali doneli odluku o sistematizaciji; foto: Google mape

Prema novoj Odluci o sistematizaciji radnih mesta koju su na jučerašnjoj sednici izglasali odbornici u Aleksincu, biće povećan broj zaposlenih u kulturnim ustanovama, dok će Opštinska uprava imati jednog radnika manje. Načelnik Opštinske uprave Dejan Milošević kaže da se time obezbeđuju radna mesta za direktore.

Nova odluka znači da će broj zaposlenih na neodređeno vreme u Gradskom pozorištu “Teatar 91” i Zavičajnom muzeju biti povećan za po jednog radnika. Ustanova za odmor i rekreaciju dece “Lipovac” i Javna biblioteka “Vuk Karadžić” ubuduće će imati po dva radnika više.

Milošević je objasnio da ovo ne znači da će biti zaposleni novi radnici, već se obezbeđuju radna mesta za direktore navedenih ustanova nakon isteka mandata

Odluka o sistematizaciji je, kaže, doneta u skladu sa navodnim "izveštajem budžetskog inspektora" i morala je da bude doneta do 20. januara, zbog čega je sednica i održana po hitnom postupku.

Iako zbog ovoga ne bi smela da se menja sistematizacija, jer se praktično povećava broj stalno zaposlenih i predsednik Opštine Aleksinac Nenad Stanković je za govornicom kazao da se ovim "obezbeđuju radna mesta za direktore koji ostaju bez funkcije". 

Kao neko ko sve ovo nadgleda i prati sa strane, mogu da kažem da oni koji tvrde da će ovaj akt izazvati nova upošljavanja radnika govore neistinu. Ovo će ljudima koji su imenovani za direktore dati ono što im Zakon o radu garantuje, da im izborom na funkciju miruje radno mesto. Ukoliko bi neko ostao bez funkcije direktora u narednom periodu, a mi mu sistematizacijom nismo projektovali radno mesto, vodio bi se višegodišnji spor koji bi verovatno lokalna samouprava izgubila - objašnjava Stanković.

On je kazao da se na ovaj način “formalno stavljaju stvari na mesto”, a kako će to izgledati videće se, dodaje, u martu kada “Ministarstvo najavljuje drugačiju primenu Zakona o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru”.

Izmenom i dopunom odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave, Opštinska uprava će imati ukupno 146 zaposlenih, “Teatar 91” 5 radnika, Zavičajni muzej 4, Ustanova “Lipovac” 11, a Biblioteka 19 zaposlenih.


Aleksinačka opozicija: Nova odluka priprema za zapošljavanje novih radnika

Odbornik DSS-a Ivan Dimić smatra da je nova odluka doneta kako bi se radnici koji su dosad bili zaposleni u ovim ustanovama na određeno vreme, sada zaposlili za stalno. Tražio je da se odloži održavanje sednice, jer je Opštinska uprava imala 3 meseca da odluku donese, a ne da čeka poslednji dan.

On i njegov kolega iz partije Boban Ranđelović su tražili i da im se dostavi navedeni zapisnik republičkog budžetskog inspektora.

Nismo imali prilike da vidimo taj zapisnik budžetske inspekcije koja je naložila tu sistematizaciju, navodno je to neka državna tajna i to je razlog zbog koga smo se mi bunili. Sednica koja je imala samo jednu tačku trajala je 4 i po sata. Ova odluka je zapravo priprema za zapošljavanje novih radnika. Trenutno je još uvek na snazi uredba da se ne zapošljavaju radnici, ali je ovo sad dobar uvod u to da će sa bilo kakvim libaralnijim odnosom prema zapošljavanju stići i novi radnici. To se očekuje već u martu, naravno pred izbore - smatra Ranđelović.

Stanković im je rekao da izveštaj treba da traže od državnog organa koji je potpisao dokument. Opozicija je to protumačila kao samovolju i nepoštovanje institucije odbornika i Skupštine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: