Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:29, 10. 1. 2023.

| Društvo

U Aleksincu nema merenja u realnom vremenu, ali je vazduh zagađen

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
Aleksinac zagađenje; foto: JV
Ima zagađenja, ali nepoznato koliko je u realnom vremenu; foto: JV

Aleksinčani ne znaju kakav vazduh dišu u svakom trenutku jer ne postoji automatska merna stanica kao u drugim gradovima na jugu, a ona koja postoji do sada je merila samo PM 10 čestice 8 nedelja godišnje i pokazala je da vazduh jeste zagađen u zimskim mesecima. Od ove godine planirano je da se mere i sitnije i opasnije PM 2.5 čestice u vazduhu, ali takođe ne svakodnevno. Nadležni procenjuju da u Aleksincu dominantno zagađenje potiče od individualnih ložišta i saobraćaja.

U Aleksincu postoji jedno merno mesto, koje se nalazi u dvorištu Opštine Aleksinac, u Knjaza Miloša, a nadležni kažu da su tokom 2022. godine, 365 dana godišnje, 24 sata dnevno, merili samo nivo zagađenja sumpor-dioskida i azot-dioksida, dok su suspendovane PM 10 čestice merili 56 dana godišnje, odnosno 8 nedelja ravnomerno tokom godine.

Zagađenja je merio Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, koji je dobio taj posao na javnoj nabavci.

Što se tiče dobijenih rezultata merenja u 2022. godini može se generalno konstatovati da su sumporovi i azotni oksidi u toku cele godine bili daleko ispod graničnih vrednosti, dok su suspendovane čestice PM 10 u porastu u toku grejne sezone, pri čemu u najintenzivnijem periodu grejne sezone i pri nepovoljnim atmosferskim uslovima dolazi povremeno i do prekoračenja granične vrednosti od 50 mikro grama po metru kubnom (najveća do sada izmerena koncentracija u 2022. godini je 78,3 mikro grama po metru kubnom izmerena 25/26.11.2022. godine) - navode iz Opštine.

Zagađenje vazduha Aleksinac; foto: JV Ima zagađenja, ali nepoznato koliko je u realnom vremenu; foto: JV Aleksinčani ipak ne znaju kakav vazduh dišu u realnom vremenu, a to neće znati ni ove godine, jer automatska merna stanica za praćenje kvaliteta vazduha zasada nije planirana.

Ono što mogu da vide jesu mesečni izveštaji koje nadležni objavljuju na zvaničnom sajtu i dostavljaju Agenciji za zaštitu životne sredine, a ovog meseca građanima će biti dostupan i godišnji izveštaj.

Novina za 2023. godinu je, kažu, merenje i PM 2.5 čestica, koje su sitnije i opasnije.

Na sednici Skupštine Opštine usvojen je Program kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji opštine Aleksinac u 2023. godini, kojim je u odnosu na 2022. godinu utvrđen još jedan parametar nad kojim će se vršiti monitoring, a to su suspendovane čestice PM 2,5, odnosno vršiće se i Indikativna merenja (56 dana godišnje, odnosno 8 nedelja ravnomerno raspoređenih tokom godine) suspendovanih čestica PM 2,5 - dodaju iz Opštine.

Merno mesto koje je Opština izabrala za merenje kvaliteta vazduha u Aleksincu se nalazi u urbanoj sredini, jer su osim njihove zgrade u blizini i Opštinski sud, Policijska stanica, objekti osnovnog i srednjeg obrazovanja, ustanove kulture, crkva i drugo. Takođe su tu i objekti kolektivnog stanovanja do pet spratova i objekti individualnog stanovanja, kao i glavne saobraćajnice koje prolaze kroz Aleksinac, a koje su osim lokalnog opterećene i tranzitnim saobraćajem.

Merno mesto se nalazi u centralnom delu aleksinačke kotline, u kojoj je smešten Aleksinac, kulturno-administrativni i poslovni centar opštine (ostatak teritorije opštine je ruralno područje) i u kome živi jedna trećina ukupnog stanovništva opštine - navode iz Opštine.

Pojašnjavaju i da su radne zone koje u Aleksincu postoje na provetrenom delu aleksinačke kotline i u dolini Južne Morave, da nema proizvodnih procesa koje karakteriše značajan uticaj na kvalitet vazduha, kao i da je u prethodnoj deceniji izvršena konverzija najvećeg broja aktivnih kotlarnica sa čvrstih i tečnih goriva na prirodni gas. Takođe Aleksinac nema toplanu i sistema centralnog grejenja, pa očekuju da dominantno zagađenje potiče od individualnih ložišta i saobraćaja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • sanja biuk

    14:45 // 10. 1. 2023.

    Pa moraju ljudi sa necim da se greju, pa i da se voze..., zato koristim u svom stanu fotokataliticki preciscivac vazduha i uzivam kod kuce...

  • Ekolog

    12:22 // 10. 1. 2023.

    Ja odavno predlazem da se kubik ogrevnog drveta optereti sa bar 10 000 dinara takse kao i benzin sa jos bar 100 dinara po litru ne bi li se gradjani naucili da malo vise brinu o planeti ali nema ko da slusa. Svi bi samo da se greju i da se voze.

    • Ako nemaju za hleb, neka jedu kolače

      14:20 // 10. 1. 2023.

      Tako je, treba kazniti sve stanovnike najrazvijenije regije u Srbiji što svoje milione ne troše na solarne panele i elektične automobile. Ipak je u Srbiji zlatno doba, za ime Boga.

      Još bolji predlog: Sve zle ljude koji koriste zlo zagađujuće gorivo staviti u logore da se bolje koncentišu i da ih tamo reedukuju ovako prosvećeni ekolozi. A gde nema ljudi, nema ni zagađenja, pa eto rešenja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: