Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:16, 26. 4. 2020.

| Društvo

U Babušnici odložili otvaranje teretana i salona, druga mesta saopštila instrukcije za rad

Autor:B. S.Izvor:Južne vesti
frizer frizerski salon
Preporuka je da svi rade na zakazivanje, kako bi se izbegle gužve; ilustracija; foto: Flickr/adorn hairdressers

Odluku Vlade Srbije da se kozmetički i frizerski saloni, kao i teretane otvore, uz poštovanje prepisanih mera za sprečavanje širenja virusa korona, usvojila je većina mesta na jugu Srbije, te će ove radnje otvoriti vrata svojim klijentima od ponedeljka, 27. aprila. Zbog nepovoljne epidemiloške situacije, saloni i teretane do daljeg će biti zatvoreni u Babušnici.

Odluku da se ove radnje otvore donete su na lokalnom nivou u Leskovcu, Vranju i Nišu, dok je Štab za vanredne situacije u Babušnici odložio otvaranje salona.

Zbog nepovoljnije epidemiološke situacije i porasta broja obolelih od korona virusa na teritoriji opštine Babušnica, Štab za vanredne situacije opštine Babušnica doneo je na sednici održanoj 25. aprila 2020. godine, Preporuku o odlaganju početka rada frizerskih i kozmetičkih salona i teretana na teritoriji Opštine - piše u odluci.

Saloni u ovoj opštini neće raditi do daljeg, a nadležni apeluju na građane da ostanu kod kuće i pridržavaju se svih propisanih mera.

U isto vreme, ostale lokalne samouprave dale su instrukcije koje moraju da se poštuju u salonima, fitnes centrima i teretanama.

Obavezno je nošenje rukavica i maski i zaposlenih i klijenata u salonima, dok je zaštitna oprema obavezna za zaposlene u fitnes centrima. Na ulazima mora biti instalirana dezo barijera, a prilikom ulaska svim klijentima moraju biti dezinfikovane ruke.

Prilikom otvaranja i zatvaranja salona, dobro provetriti sve prostorije i dezinfikovati sve radne površine, kao i pod salona. U toku radnog dana provetravati sve prostorije što češće, a ista pravila važe i za fitnes centre - pravila su ponašanja u vanrednom stanju.

I u salonima i u fitnes centrima klijenti moraju unapred zakazati termin kako ne bi dolazilo do gužvi, a minimalno rastojanje između 2 korisnika mora biti 2 metra.

Prilikom pružanja usluga higijenske nege i ulepšavanja lica i tela, kao i nemedicinskih estetskih intervencija kojima se narušava integritet kože odgovorna lica salona dužna su da obezbede da se te usluge pružaju pod uslovima i na način kojim se sprečava pojava i prenošenje bolesti, a ukoliko to nije moguće, da takve usluge ne pružaju.

Sva oprema i sredstva za rad, radne površine, naročito oni koji se neposredno koriste na korisniku moraju biti obavezno dezinfikovani nakon svake upotrebe. Po mogućstvu koristiti jednokratnu papirnu ili plastičnu galanteriju, a ukoliko se koristi galanterija od tkanine obavezno ih koristiti samo za jednog korisnika. Otpadni materijal koji nastane u radu salona pokupiti i staviti u jednu kesu za đubre koju treba dobro zavezati, pa staviti u još jednu kesu i odložiti na za to predviđeno mesto. Upotrebljene peškire i drugu tekstilnu galanteriju odložiti u posebno određenu kesu, te ih na kraju radnog dana oprati u mašini za veš sa korišćenjem praška za veš na visokoj temperaturi - navodi se u uputstvu.

Korišćenje zajedničkih, pomoćnih prostorija moguće je samo ukoliko postoji mogućnost da se nakon svakog pojedinačnog korišćenja izvrši dezinfekcija te prostorije, a dezinfekcija prostora mora se raditi svakodnevno.

Korisnici teretana moraju nositi svoje peškire, a sprave se moraju dezinfikovati nakon svake upotrebe.

Podsetimo, prema poslednjim informacijama od virusa korone obolelo je 2.175 građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • babusnica sns zaraza

    18:45 // 26. 4. 2020.

    Rad samozvanih firmi bez zastite,nepostovanje uredbe od strane tgovaca,krsenje policijskog casa,aljakvost i neznanje opstine,policije i inspekcije ce ionako devastiranu Babusnicu dovesti do statusa mesne zajednice.

  • BUČICE

    18:19 // 26. 4. 2020.

    Prvo pa teretane. Pa da li je moguce da su toliko bitne? A svi koji su bar jednom bili u takvom prostoru znaju o cemu se radi. Objasnjenje P.Kona je smesno. Pa i one mogu sa radom kad i vrtici od 1. Juna. Verovatno da je u pitanju visa sila.

  • Mara

    17:07 // 26. 4. 2020.

    PametnO

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: