Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 13. 7. 2016.

| Društvo

U Beloj Palanci kasni isplata subvencija za poljoprivrednike

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
poljoprivreda
Poljoprivrednici i dalje čekaju obećani novac; Ilustracija; foto: D. M. Car

Iako je isplata trebalo da bude završena još početkom juna, mesec dana nakon propisanog roka nisu svi poljoprivrednici u Beloj Palanci dobili svoj novac iz opštinskog budžeta. Predsednik Opštine Goran Miljković kaže da bi sve trebalo da bude isplaćeno do kraja avgusta.

8 miliona dinara je Bela Palanka opredelila kako bi poljoprivrednike sa svoje teritorije podstakla da proizvode, rade i zarađuju na svojim njivama.

Međutim, iako su ugovori uredno potpisani još marta, kako kaže Stefan Popović iz sela Krupac, novca još nema.

Trebalo je da nam novac, kako piše u ugovoru, bude isplaćen do početka juna, ali ništa. Pisao sam projekte mnogim komšijama, nadali smo se tom novcu i svi se pitamo šta se dešava - priča Popović.

On dodaje da mu je kašnjenje poremetilo brojne planove.

Komšiji je odobreno 100.000, a meni 300.000 dinara. Pošto taj novac nismo dobili, nismo mogli da konkurišemo kod Ministarstva poljoprivrede. Rokovi su istekli i mi smo ostali bez 250.000 dinara koje smo mogli da dobijemo od Ministarstva - kaže Popović.

Bela Palanka je jedina Opština koja izborni proces nije sprovela do kraja, a aktuelnom predsedniku Goranu Miljkoviću je mandat istekao 6. juna, ali i dalje Opštinom upravlja na osnovu mišljenja Ministarstva lokalne samouprave koje za Belu Palanku priprema uvođenje privremenog organa i raspisivanje novih izbora.

I sam Miljković kaže da je sve što se izdešavalo oko izbora uticalo i na redovnu isplatu subvencija, ali da to zavisi i od para koje se slivaju u budžet.

Do sada je isplaćeno oko 2 miliona dinara. Malo je bilo problema i oko izbora i svih stvari koje se dešavaju. Zastalo se, ali nadam se da ćemo u toku jula i avgusta isplatiti sve subvencije koje su dodeljene poljoprivrednicima - rekao je Miljković.

On kaže da je 2012, 2013. i 2014. godine bilo slabo intersovanje poljoprivrednika za subvencije, pa se isplaćivala polovina sredstava od 8 miliona dinara koliko je bilo opredeljeno.

Ipak, poslednjih godina je interesovanje veliko, pa su ugovori potpisani za celokupnu sumu, a kako kaže, ukoliko ostane na funkciji predsednika, plan je da u 2017. za subvencije poljoprivrednicima bude izdvojeno između 15 i 20 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: