Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:17, 19. 8. 2021.

| Društvo

U Dimitrovgradu raspisan poziv građanima za subvencije za zamenu stolarije, izolacije i kotlove

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Zagađenje dimnjak Niš oktobar 2020 foto Južne vesti Vanja Keser1
Građani će moći da dobiju 50% novca za kotlove na gas ili biomasu; Ilustracija; foto: A. K.

Stanovnici Dimitrovgrada koji žele da na kućama i stambenim zgradama zamene stolariju, kotlove za grejanje, dotrajale instalacije ili da postave novu termičku izolaciju mogu da se prijave do 2. septembra na konkurs za subvencije koji je ova opština raspisala. Na sajtovima ostalih 10 opština i gradova sa juga koji su potpisali ugovore o subvencionisanju mera energetske efikasnosti još nema poziva za građane.

Među 67 lokalnih samouprava koje su 25. juna potpisale ugovore sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović našlo se i 11 gradova i opština sa juga, a prema dostupnim podacima na zvaničnim sajtovima, od njih je poziv građanima trenutno raspisan samo u Dimitrovgradu.

Za radove na kućama i stanovima oni koji se prijavljuju mogu da odaberu jednu od devet firmi koje su se odazvale pozivu Opštine Dimitrovgrad, a koje su ispunile uslove u pogledu cene, kvaliteta i rokova.

Pravo učešća na konkursu imaju građani kojima je kuća ili stan za koji se prijavljuju mesto prebivališta i koji imaju građevinske dozvole i dokaze o legalizaciji.

Maksimalno učešće Opštine Dimitrovgrad i Ministarstva rudarstva i energetike je 120.000 dinara sa PDV-om za termičku izloaciju, do 100.000 dinara za stolariju, do 85.000 dinara za kotlove na biomasu i do 70.000 dinara za nabavku kotlova na gas.

Kako je navedeno u konkursu, građani se mogu opredeliti i za skuplje prozore, vrata, peći ili izolaciju, ali sami plaćaju razliku u ceni.

Sve dodatne informacije o pozivu nalaze se na sajtu Opštine Dimitrovgrad.

Kako je Mihajlović danas rekla za RTS, do sada je 11 lokalnih samouprava objavilo poziv građanima, mada nije precizirala koje. Ostale će, prema njenim rečima, učiniti to do kraja meseca.

Takođe, ministarka je najavila da će krajem novembra ili početkom decembra biti objavljen još jedan poziv za zamenu stolarije.

Podsetimo, program subvencionisanja mera energetske efikasnosti podrazumeva da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto subvencije za svaku pojedinačnu investiciju, a građani ostatak.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vesko

    23:05 // 19. 8. 2021.

    Te subvencije su za prizemne kuce.Nikad se posteno ne napravi kategorizacija.Ja na kuci imam 49 prozora sa balkonskim vratima.4 etaze.sa svako dete.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: