Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:02, 10. 4. 2020.

| Društvo

U Domu za ometene u razvoju u blizini Blaca 11 osoba zaraženo korona virusom

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
trbunje
Za sada 11 inficiranih korona virusom u Domu u Trbunju; Foto: Lj. M.

Nakon što je potvrđeno da je radnica Doma za smeštaj odraslih lica ometenih u razvoju u blačkom selu Trbunje pozitivna na korona virus, testirani su i pojedini zaposleni i korisnici Doma, pa je potvrđeno da je još 7 radnika i 4 štićenika zaraženo, potvdio je za Južne vesti predsednik Opštine Blace Milan Ćurćić. On najavljuje da će po hitnom postupku biti testirani svi iz ovog Doma i oni koji su bili u kontaktu sa obolelima.

Predsednik opštine Blace ističe da je u jeku borbe protiv pandemije izazvane virusom korona, u Blacu došlo do povećanja broja obolelih u odnosu na prošlu nedelju kada ih je bilo samo dvoje.

Od 30 testiranih osoba, njih 11 je pozitivno na novi virus i to svi iz Doma u Trbunju od kojih je 7 zaposlenih i 4 štićenika. Ovakvo stanje zabrinjava i po hitnom postupku biće testirani svi zaposleni i štićenici u Domu u Trbunju kao i osobe sa simptomima koje su bile u kontaktu sa obolelima. Na teritoriji Blaca za sada imamo ukupno 13 obolelih, jer je kod dve osobe još ranije ustanovljen korona virus. Dakle od 32 ukupno testiranih od početka epidemije do danas, imamo 13 obolelih od korona virusa – rekao je Ćurčić.

Pojašnjava da su u Domu testirane ukupno 22 osobe - 13 radnika i 9 korisnika, ali da je kod 11 zvanično potvrđeno da imaju virus korona.

Osim korisnika i radnika Doma u Trbunju, testirana su i 3 radnika Doma zdravlja Blace i 5 osoba koje su bile u kontaktu sa osobama koje su imale simptome slične virusu Covid 19.

Cilj nam je da što pre dođemo do svih kontakta koji su imali oboleli kako bismo što hitnije zaustavili vrtoglavo širenje virusa. Ne želimo da Blace bude novo žarište virusa, molim sugrađane da ostanu kod kuće. Svi koji osećaju simptome slične virusu ili su imali kontakte sa obolelima da se jave Domu zdravlja u ambulanti za Covid 19 koja je otvorena od 7 do 22 sata. Lokalna samouprava obezbedila je zaštitna sredstva i sredstva za dezinfekciju Domu zdravlja, Domu u Trbunju i Domu za smeštaj starih lica. Činimo sve što je moguće u ovom trenutku - ističe Ćurčić.

Iz nadležnog Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja nismo uspeli da dobijemo zvaničnu informaciju o broju obolelih u Domu u blačkom selu Trbunje, jer još uvek nisu odgovorili na meil novinara Južnih vesti koji je poslat pre 2 dana.


Krizni štab: Bilo smrtnih slučajeva među Prokupčanima, ali su svi preminuli u Nišu

Što se tiče ostalih opština Topličkog okruga, u Kuršumliji su do danas registrovana 3 slučaja zaraze, dok prema poslednjim podacima ukupan broj pacijenata pozitivnih na virus korona u Prokuplju je 18, a za opštinu Žitorađa za sada nema podataka da je iko zaražen korona virusom.

U Prokuplju je testirano do sada 100 osoba, od kojih su 33 sa negativnim nalazom, dok se za 39 čekaju rezultati. Prethodnih dana, bilo je smrtnih slučajeva lica sa područja Prokuplja, ali nijedan pacijent nije preminuo u Opštoj bolnici u Prokuplju, već su se svi smrtni slučajevi desili u Nišu, na Klinici za infektivne bolesti. S tim u vezi, informacije o uzrocima smrti, treba zatražiti od Klinike za infektivne bolesti u Nišu i republičkog štaba za praćenje korona virus – kažu u Kriznom štabu Prokuplja.

Iako nisu želeli da preciziraju o kojim se smrtnim slučajevima tačno radi, samo u poslednja 3 dana, u Prokuplju su, kako nezvanično saznajemo, pod sumnjom na korona virus preminule bar dve osobe, od kojih je jedan policajac, a druga preminula je medicinska sestra u prokupačkoj bolnici.

Iz Kriznog štaba napominju da na osnovu naloga republičkog štaba za praćenje Kovid 19 i Ministarstva zdravlja, svi pacijenti, kod kojih je potvrđena infekcija virusom korona, upućuju se iz Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ u Prokuplju za Niš, gde se teži slučajevi smeštaju na Kliniku za infektivne bolesti, a lakši u improvizovanu, kovid bolnicu na "Čairu".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: