Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:10, 16. 3. 2018.

| Društvo

U Domu zdravlja ne znaju da li imaju vakcine protiv hepatitisa B

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
vakcina
Vakcine protiv hepatitisa B deficitarne i ovakva situacija je uobičajena; foto: A. Kostić

Roditelji koji su svoje mališane vodili ovih dana na vakcinaciju protiv hepatitisa B, kažu da su ih lekari sa pedijatrije vraćali jer trenutno nema vakcina. Ovakva iskustva roditelja ne mogu da potvrde u upravi niškog Doma zdravlja, već kažu da nemaju informaciju da li ima vakcina ili nema.

Odgovor na pitanje ima li vakcine protiv hepatitisa B u Domu zdravlja, direktor ove ustanove Milorad Jerkan nije dao novinarki, a Nevena Simović koja je zadužena za odnose s javnošću, potvrdno je odgovorila na konstataciju da u upravi ove zdravstvene ustanove ne znaju ima li vakcina ili nema. Oni su uputili novinarku na Institut za javno zdravlje Niš. Karton vakcinacije Vakcina protiv hepatitisa B obavezna; Foto: JV/V. Milić

Upućujemo vas na Institut za javno zdravlje koji koordiniše vakcinama na nivou Nišavskog okruga. Mi vas upućujemo na njih, dobićete sve informacije iz prve ruke - kazala je Nevena Simović.

Iako novinarka ni u niškom Instititutu za javno zdravlje nije dobila zvaničnu informaciju, prema nezvaničnim, vakcina protiv hepatitisa B je deficitarna u celoj Srbiji, te je takva situacija i u Nišu.

Zbog toga se često dešava da ove vakcine nema u niškom Domu zdravlja, iako posle prve doze koja se daje po rođenju, bebe treba da se revakcinišu već u drugom mesecu, pa još jednom do šestog meseca života, piše u kalendaru vakcinacije.

Novinari Južnih vesti su uputili Institutu za javno zdravlje Srbije “Batut” pitanja zbog čega nema vakcine i da li bi trebalo uskoro da stigne u Niš, s obzirom na to da se radi o obaveznoj imunizaciji.


Nema MMR vakcine za odrasle?

Pojedine Nišlije koje su želele da se zaštite od malih boginja, virusa koji se već nekoliko meseci širi po čitavoj Srbiji, nisu imale sreće. Navode da im je u niškom Domu zdravlja rečeno da ove vakcine za odrasle nema. U Institutu za javno zdravlje kažu da MMR-a sigurno ima za decu, međutim svedočenja roditelja su da odrasli ne mogu da se imunizuju.

Suprug je danas bio kod doktora opšte prakse i pitao da li ima vakcine za male boginje. Dobio je odgovor da vakcine nema i da ne mogu da se kupe - kazala je jedna Nišlijka.

Inače, od novembra do pre nekoliko dana od kada hara epidemija morbija, u Nišu je bilo skoro 800 obolelih. Juče je preminula beba koju je rodila zaražena majka, dok je prekjuče život izgubila 32-godišnja Nišlijka obolela od malih boginja.

Podsetimo, u niškom Kliničkom centru je početkom godine preminuo dvogodišnjak iz Aleksinca, a istog meseca je umrla 21-godišnja porodilja. Nedavno je preminuo i četvorogodišnjak iz Vranjske Banje koji je četiri nedelje bio priključen na mašinu za disanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko Markov

    18:38 // 16. 4. 2018.

    Evo nove informacije u vezi Dom zdravlja Nis:

    Zakazali smo pregled i vakcinaciju, bili smo danas - 16 aprila, 2018 i receno nam je da opet nema vakcina za hepatitis B. Zalosno, navodno cela kolicina vakcina je potrosena - to je informacija koju smo dobili....drzava Srbija

  • Naissus

    18:14 // 18. 3. 2018.

    "...ne mogu da potvrde u upravi niškog Doma zdravlja, već kažu da nemaju informaciju da li ima vakcina ili nema"

    Pa dobro, jel ja treba da znam da li ima vakcina ili nema??? Nesposobnjakovici nesposobni! Kog li djavola primate platu da mi je znati kad nemate najosnovnije informacije

  • Mara

    12:21 // 16. 3. 2018.

    Nemoguće.Pozdrav za najbolju doktorku Zoricu.Popović

    • MALI BUCKO

      07:15 // 17. 3. 2018.

      Ma nisu problem lekari. Problem je Dir. Jerkan
      Pacijenti vide kako se premazuje fasada kao i sam ulaz u Domu zdravlja. Bez ikakve pripreme samo premazu farbom sramota kako se nekvalitetno radi a debelo placa. Jerkan osrednji lekar a jako los organizator i vodja menadzmenta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: