Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 30. 4. 2018.

| Društvo

“U Evropi nema aerodroma u vlasništvu Države, koncesija kriva za "Konstantinovu" sudbinu"

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
aerodrom
Pilot krivi koncesiju za situaciju sa niškim aerodromom; Foto: A. S.

Aerodromi poput “Konstantina Velikog” u Nišu nigde u Evropi nisu u potpunosti u vlasništvu države, tvrdi član Udruženja srpskih avio-profesionalaca (ASAP) i pilot Ryanair-a Vladimir Milićević i dodaje da se sve oko niškog aerodroma dešava zbog koncesije beogradske vazdušne luke "Nikola Tesla".

Evropski aerodromi koji su na nivou niškog, kaže Milićević, uglavnom su u privatnom vlasništvu ili su u vlasništvu lokalnih privrednih komora. Pored toga, dodaje, postoje i kombinacije gde je lokalna samouprava vlasnik.

To je spin. Ne znam ni za jedan aerodrom na teritoriji Evrope koji je 100% u vlasništvu države. Da se razumemo, postoje razne varijante u vlasništvu, ali ne znam ni za jedan aerodrom, čak ni manji od niškog, a da ne pričam o većem, koji je u potpunom vlasništvu države. To je nešto što ja prvi put čujem da neko tvrdi da je to tako - kaže Milićević.

pilot Pilot smatra da bi ugovor o koncesiji trebalo da bude što pre objavljen; foto: V. M.Ovaj pilot sa višegodišnjim iskustvom, koji trenutno živi u Londonu i za palicom je Ryanair-ovih aviona, kaže da ne postoji razlog zašto Država ne bi mogla da ulaže u nišku vazdušnu luku bez promene vlasničke strukture.

Cela situacija oko poklanjanja niškog aerodroma Državi, ocenjuje pilot, “isključivo je motivisana i definisana ugovorom sa Vansijem o koncesiji beogradskog aerodroma “Nikola Tesla”.

Pošto još uvek ne znamo tačno šta je sve ugovoreno između dve ugovorne strane, teško je izneti tačan zaključak. Iz dosada viđenog jasno je da Država, kao jedna ugovorna strana, ima obaveze prema koncesionaru, a te obavezu utiču na rad i postojanje Javnog preduzeća Aerodrom Niš. Na taj način se otvaraju mnogo pitanja koje nemaju odgovore - navodi pilot Milićević.

On smatra da je neophodno da se, zasad tajni ugovor o koncesiji objavi.

Podsetimo, ni pored mnogih obećanja najviših državnih funkcionera da će ugovor sa francuskim Vansijem biti objavljen, taj dokument je tajna. Vlada Srbije je odbila da ga dostavi i na zvaničan zahtev Južnih vesti.

Tajnovist je izazvala sumnju kod Inicijative "Ne damo niški aerodrom"; koja je odgovor na pitanje u kakvoj su vezi ugovor sa Vansijem i poklanjanje niškog aerodroma državi, zatražila od Direktorata za konkurentnost Evropske komisije da ispita.

Inače, najglasnija u izjavama da se niški aerodrom u ugovoru o koncesiji ne pominje bila je upravo ministarka Mihajlović, koju je odmah demantovao predsednik Vučić.

Da će država plaćati penale Vansiju ako sa niškog aerodroma poleti više od milion putnika, priznao je i pomoćnik ministarke, a osim što je i on demantovao, Mihajlovićeva je uspela i da "sama sebi uskoči u usta", objašnjavajući da država mora da se konsultuje sa koncesionarom, kada sa "Konstantina Velikog" poleti više putnika nego što bi smelo po ugovoru.

Prašinu oko tajnog ugovora podiglo je i saznanje da Vansi kroz konzorcijum upravlja i prištinskim Aerodromom "Adem Jašari", a stručnjaci su ocenili da bi zbog toga Niš mogao da ispašta.

Sve dok ugovor građani ne vide svojim očima, mogu samo da (ne)veruju u oprečne izjave državnika o tome koji su pravi razlozi za poklanjanje niške vazdušne luke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BATA

    11:01 // 3. 5. 2018.

    Kada vec smo oko AEROdruma,gradonacelnik Kraljeva nudi velikodusno nesto sto ne postoji,AERODRUM.Neka on ponudi konkretno AERODROM pa da vidimo da li bi gradjani ostali ravnodusni i dali deo svoje imovine besplatno na koriscenje.

  • Goca

    20:39 // 1. 5. 2018.

    Poslusajte molim vas ovo na temu protesta u Nisu https://www.youtube.com/watch?v=99sEmufkas4 Одрађене нишлије

  • serdar

    08:41 // 1. 5. 2018.

    Oni su svoj prodali I uzeli proviziju,sad ce da prodaju I vas aerodrom I opet se neko "ugradi".Sta ce vama aerodrom.

    • sta te briga

      10:38 // 1. 5. 2018.

      A,ti serdare,nisi iz Nisa i sta te briga za za nas aerodrom.Ti mozes leteti VAZDUPLOHOVOM SA AERODRUMA.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: