Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:14, 24. 1. 2022.

| Društvo

U Jablaničkom okrugu 149 osmaka manje nego prethodne godine, spajanje srednjih škola neminovnost

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
skola skolske klupe ucionica KOSTA
Gašenje odeljenja i spajanje srednjih škola realnost u Leskovcu; Ilustracija; Foto: A. Kostić

Zbog manjeg broja učenika koji ove školske godine završavaju osmi razred, kako je rekla načelnica Školske uprave Marina Ilić, u mnogim srednjim školama Jablaničkog okruga doći do gašenja pojedinih odeljenja. Čak 149 osmaka manje je ove nego prethodne godine, što će se, prema njenim rečima, direktno odraziti na spajanje pojedinih srednjih škola, ali i na povećanje tehnoloških viškova.

Direktori srednjih škola krajem prošle godine dostavili su predloge o tome koliko odeljenja bi trebalo da imaju njihove škole u školskoj 2022/23, ali pošto je broj učenika koji će ove školske godine završiti osnovnu školu mnogo manji, po rečima načelnice Marine Ilić, moraće da dođe do smanjenja planiranog broja odeljenja.

Dozvoljeno je po pravilniku da možemo 3% da odstupimo od plana, a mi za sada odstupamo čak 30%, jer 149 učenika nije malo. Početkom februara ćemo imati sastanak gde se uključuju predstavnici lokalne samouprave, regionalne komore, predstavnici tržišta rada, te molim sve direktore srednjih škola da ozbiljnije pristupe predlozima koji su dostavili. Dualno obrazovanje je upravo uvedeno da se prate potrebe privrede, a mi na našoj teritoriji možemo da se ponosimo školama koje su prve krenule u te projekte - rekla je Ilić.

Načelnica Školske uprave podsetila je i da se i pre dve godine desio isti problem, kada su Trgovinsko-ugostiteljska, Tehnička i Medicinska škola izgubile odeljenja gde se upisivao velikI broj učenika, te da će sE u budućnosti razmišljati o spajanju škola.

Ne može neko da ne ispunjava kvotu za upis učenika i da opet traži taj isti profil. Moraju neke promene da se dešavaju na ovom planu i neće biti jednostavno. Vi znate da su u pojednim školama ukinuta odeljenja koja su imala upis od 100%. Dolazimo do toga da ćemo pojedine škole u kojima imamo po jedno, dva odeljenja praktično ugasiti. Na nekim sastancima bila sam vrlo iskrena i direktna, nadam se da direktori to nisu lično shvatili, kao i da su svesni da će morati da dođe do sublimiranja pojedinih škola - rekla je Ilić.

Na sastanku sa direktorima škola koji je organizovao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, prisutni su bili i predstavnici Sindikata prosvetnih radnika, koji su naglasali da će problem smanjenja broja odeljenja pokušati da reše na što bezbolniji način, te da samim tim ne dozvole veliki broj tehnoloških viškova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Predrag Sofrenic

    13:17 // 25. 1. 2022.

    Za nasu decu?

  • Jovana

    08:32 // 25. 1. 2022.

    Ne bi bilo loše, kad smo već kod školskih tema, da dodjete u Doljevac da vidite kako se greju škola i Obrazovni centar. U Sibiru je toplije. Strašno!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: