Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 3. 7. 2020.

| Društvo

U KC Niš 75 obolelih od korone - među njima i jedno dete, u poslednja 24 sata troje preminulo

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
korona
Troje preminulih u poslednja 24 sata; foto: Vanja Keser

Ukupno su u starom delom Kliničkog centra Niš smeštena 154 pacijenta, a kod njih 75 potvrđena je infekcija virusom korona, kaže pomoćnik direktora KC Niš Goran Stanojević. Među obolelima je dete sa virusom, a 3 pacijenta su preminula u poslednja 24 sata. Direktor Infektivne klinike MIodrag Vrbić rekao je da se od danas primenjuju i neki novi lekovi u tretmanu obolelih od korone.

Klinički centar Niš je na današnjoj konferenciji za medije, za koje je najavio da će se održavati svakog radnog dana u 12 sati, obavestio javnost o stanju sa virusom korona u ovoj ustanovi. Podaci pokazuju jednog više hospitalizovanog u odnosu na jučerašnju statistiku.

Ukupno je hospitalizovano 154 pacijenata odo toga 75 sa potvrđenim prisustvom virusa kovid 19. Na bolničkom lečenju je i desetoro dece, a kod jednog je potvrđen virus. 5 pacijenata je u izuzetno teškom stanju i nalaze se na respiratoru - kaže doktor.

On pojašnjava da su sva deca u dobrom opštem stanju i da je njihova klinička slika lakša.

Stanje dece je dobro i radimo na tome da s epoboljša stanje ostalih pacijenata. Kliničke slike kod dece su u blažoj formi. Deca su stabilna i van životne opasnosti - kaže doktor.

Tokom jučerašnjeg dana primljeno je 28 pacijenata, a 11 je bilo kovid pozitivno.

Od korone oboljevaju i lekari i medicinske sestre i tehničari i ukupno ih je 20 zaraženih u niškom KC.

Do sada je izlečeno 49 lekara, 59 medicinskih lekara i tehničara i 2 pomoćna radnika - kaže doktor.

Doktor Stanojević izneo je podatke i za kovid bolnice na jugu Srbije, pa je tako u Vranju u 2 bolnice ukupno 95 hospitalizovanih, od toga njih 54 kojima je kovid potvđen, u Leskovcu 69, od toga 40 sa potvrđenim virusom, a u Surdulici 35.


Novi protokol u lečenju

Direktor Infektivne klinike Miodrag Vrbić kaže da se stalno radi na traženju bolje terapije u lečenju infekcije kovid virusom i dodaje da to rade svi u svetu, pa i lekari u Nišu.

Novoformirani su protokoli, kako je rekao Vrbić, za tretman bolesnika.

U celom svetu se luta i traže se ti lekovi, ali nažalost tako autoritativnog leka koji bi to rešavao još uvek nema, ali je ovo što se tiče Republike Srbije već sedma revizija tog protokola, naravno ne kompletno izmenjenog, ali unapređenog gde imamo i sada nove virustatike za koje se pokazalo da imaju efekta u tretmanu - kaže dr Vrbić.

Pojašnjava da novi lekovi koji se koriste ne mogu da se nađu u slobodnoj prodaji, već da su bili u ekspermentalnoj fazi za druga oboljenja, ali su se pokazali delotvornim u lečenju kovida 19.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan Milicevic Van

    15:53 // 4. 7. 2020.

    Ovo vise nije virus kako se verovalo...zasto ne ukljuce obdukciju, ovo je posao za patologe, zato i nema ni jednog patologa, ovo je posao za patologe ne za virusologe, zasto u krizni stab nema patologa,ali nece namerno, otkrice da je trovanje, samo da se ustanovi kako? ovo nije pandemija, ovo je klasican genocid...u virusima nema mirovanja, i bakterije, to se leci. Ukljucite sve patologe po gradov

  • Rade

    15:33 // 3. 7. 2020.

    Meni neverovatno zvuči da je u Nišu juče zvanično testirano 32 osobe , a u celoj Srbiji preko 8000 osoba. Od 11 umrlih osoba u Srbiji, u N. Pazaru, Nišu i Vranju 9 umrlih, a Beogradu gde je kako kaže Precednik najteža situacija i odakle je 82% zaraženih nije umro niko. Da li ovo sve pokazuje gde smo na mapi. Otidjite do ambulante Duvanište i vidite taj narod koji čeka...

  • Dragan

    14:27 // 3. 7. 2020.

    Sad mozete da saopsavate. Na ulicu ako necete da radite.A za prikrivanje KPD.Oduximanje licence i lustracija

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: