Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:32, 24. 3. 2020.

| Društvo

U KC Niš jedan pacijent više na respiratoru, u Srbiji ukupno 303 obolela, 15 izlečenih

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
špric korona
Lončar kaže da će epidemiolozi odlučivati u narednim danima ko sve treba da se testira; ilustracija; foto: Flickr/Governor Tom Wolf

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je da su u poslednja 24 sata na virus korona testirane 94 osobe, od čega je njih 54 pozitivno, pa je broj zaraženih u Srbiji porastao na 303. Petanestoro je izlečenih, a u Nišu novi slučajevi nisu detektovani. Lončar je rekao da ih je na niškoj Klinici za infektivne bolesti petoro na respiratorima - jedan više nego poslednja dva dana.

Ranije je Štab za vanredne situacije saopštio da u Nišu nije bilo novih potvrđenih slučajeva korone - i dalje ih ima 39, dok je jedan više hospitalizovan. Sada je Lončar saopštio da je petoro na respiratorima.

Oni imaju ozbiljne tegobe i za njih smatramo da su ugroženi - rekao je Lončar.

Lekari su apelovali na građane da nikako na svoju ruku ne uzimaju lekove preventivno, jer može biti štetno. Navode i da privatne laboratorije ne mogu da rade testove na virus covid 19, a da će uskoro svaki dom zdravlja morati da ima poseban objekat u kome će se uzimati uzorci za testiranje.

Najavljeno je da će, po savetu stručnjaka iz Kine, u narednim danima početi mnogo obimnija testiranja sumnjivih slučajeva. Sada epidemiolog Predrag Kon pojašnjava da će se testirati porodice i oni sa kojima su kontaktirali oboleli.

Imamo i one koji nisu bili u inostranstvu i ne znaju za neki kontakt, a imaju simptome. Biće definisan slučaj kada mogu i oni da se testiraju. Neće se testirati svako ko ima 37 sa 2, 3 temperaturu, ali svako ko ima respiratornu infekciju... Sada je pola negativnih, jer imaju infekcije drugog tipa - priča Kon.

Društvenim mrežama pronelo se upozorenje da se korona može preneti snegom, koji od sinoć pada. Kon kaže da virus svakako duže opstaje na hladnom i na snegu, ali da je čovek njegov "domaćin", te da je svakako neophodno prati ruke nakon dodirivanja snega.

Svi virusi opstaju na niskim temperaturama, uprkos našim ubeđenjima da kada padne sneg i kada je hladno nestaju virusi. Koliko se zadržava na snegu - definitivno duže nego na toplom. Ako sam čovek zarazi sneg, sigurno da će tu ostati duže - rekao je Kon.

Inače, od 54 novopotvrđena slučaja korone u Srbiji, 27 ih je hospitalizovano, dok se isto toliko nalazi na kućnom lečenju. Iako je 303 bilo pozitivno na koronu, njih 15 je izlečeno, naveo je Lončar, pa su epidemiolozi složni u tome da situacija u Srbiji nije tako loša, ali i da je su potrebne ekstremne mere opreza.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zabrinut

    19:20 // 24. 3. 2020.

    Ja bih pre postavio pitanje da li nakon prelezanog virusa ostaju trajne posledice? Niko do sada nije objavio konkretne detalje o posledicama nakon prelezanog virusa...Pdsecam da mnogi slicni virusi ostavljaju trajna ostecenja,pa se logicno postavlja pitanje da li i covid019 ostavlja trajne posledice ...

    • Victor Belicoff

      07:25 // 25. 3. 2020.

      Pa u zavisnosti od organizma a i samog stanja vaših bubrega, jetre i pluća pre nego što ste dobili virus.Mlađi i jači i imuni sistem,zdraviji organi bi trebalo da ostanu bez trajnih posledica dok stariji ljudi,oni koji su već bili bolesni od nekih težih bolesti ili sa hroničnim oboljenjima biće posledica.Posmatrajte to kao neku težu upalu pluća(a to je to u suštini) jer takve su posledice.

  • Nisliski mohikanac

    17:39 // 24. 3. 2020.

    Samo izleceni, samo doslo samo proslo.. To i ameri kazu za sve, pa da vidimo ciji su strucnjaci bolji nasi ili americki...???

    • DMXX

      19:27 // 24. 3. 2020.

      Ma da,ali za Ameriku 20 000 mrtvih nije nista,po broju stanovnika,a za nas je mnogo i 1000.

  • Tanos

    17:21 // 24. 3. 2020.

    Kako moze da bude izlecenih ako nije pronadjena vakcina za ovaj virus ?

    • LOs

      17:30 // 24. 3. 2020.

      Impresivno je koliko si zdravstveno nepismen a toliko samouveren.

    • Edukacija

      17:38 // 24. 3. 2020.

      Pitanje je šala, zar ne?
      Vakcina je prevencija da se ne biste razboleli, a ne lek kad se već zarazite. A organizam se sam izbori sa infekcijom i ozdravi, ko ima sreće, dobar imunitet, nema druge komorbiditete i sl.

    • No hard feelings

      19:49 // 24. 3. 2020.

      Bez uvrede, ali, Vas treba da testiraju na inteligenciju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: