Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:12, 22. 3. 2019.

| Društvo

U KC Niš učili lekare i sestre kako da se ophode prema pacijentima

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Lekari
Najveći procenat žalbi vezan za komunikaciju između medicinskog osoblja i pacijenata, kažu u Komisiji za podršku pacijentima; Foto: V. Milić

Oni koji krenu na lekarski pregled ili se nađu u bolnici kažu da moraju da se naoružaju strpljenjem, dok s druge strane zdravstveni radnici ističu je problem u tom što nema dovoljno lekara i drugih medicinskih radnika. Zbog ovakvih okolnosti često se dešavaju sukobi i nerazumevanja između pacijenata i zdravstvenih radnika, a na koji način bi lekari i sestre trebalo da se postave u odnosu na pacijente, predočeno im je na kursu koji je održan u Kliničkom centru u Nišu.

Velika je razlika u tome da li će pri ulasku pacijenta u ordinaciju lekar uopšte obratiti pažnju na njega ili neće, a preporuka Republičke stručne komisije za podršku pacijentima je da se lekar čak i pozdravi sa pacijentom. Brošura Imaju li lekari i medicinske sestre uslova da usvoje preporuke? Foto: V. Milić

Članica ove komisije sa grupe za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu Tamara Klikovac objašnjava da je jedna od osnovnih preporuka medicinskim radnicima da obrate pažnju čak i na neverbalnu komunikaciju.

Sasvim je druga situacija kada lekar odvoji vremena, uljudno ustane, pozdravi se, pruži ruku. Korektno ispoštuje pacijenta i porodicu. Druga preporuka je da rečima primerenim i razumljivim svakom pacijentu objasni, a ne da koristi stručnu terminologiju. Treća stvar je da, ukoliko nešto ne zna, to pošteno kaže i uputi kolegi dalje, izađe u susret potrebama tog konkretnog pacijenta - kaže doktorka Klikovac.

Na kursu su učili i kako da prepoznaju pacijente u različitim afektivnim stanjima, da ne bi upadali u konflikt sa njima, već umeli da smire situaciju.

Znamo da je medicinsko osoblje svakodnevno pod jako velikim pritiskom, veliki je broj pacijenata, a mali broj raspoloživih kapaciteta. Oni su podložni profesionalnom stresu i sindromu izgaranja, i upravo je kurs organizovan sa ciljem da im se pruže adekvatne metode samopomoći i što bolje lične organizacije da bi bilo što adekvatniji u kom sa pacijentima - dodala je Klikovac.

Anketa
Ono što su sami lekari i sestre istakli kao problematično je da ih to što imaju previše posla sprečava da se posvete komunikaciji sa pacijentima. Osim manjka kadrova, pojedini ističu kao problem i to što pacijenti često insistiraju samo na svojim pravima, bez razumevanja kako funkcionišu procedure u zdravstvu.

Pacijenti, s druge strane, kažu da imaju različita iskustva, posebno oni koji su bili na kliničkom lečenju.

Na pojedinim klinikama je medicinsko osoblje korektno i predusetljivo, pomažu pacijentima u oporavku. Na nekim drugim uopšte ne mare za nas pacijente i ne pomažu nam da se oporavimo - kaže jedna Nišlijka.


Oboleli od raka nemaju adekvatnu podršku

Kurs za medicinare Medicinski radnici prošli kurs i dobili brošure; Foto: V. MilićIz Republičke stručne komisije za podršku pacijentima posebno ističu kao problem nedostatak psihoonkologa, odnosno onih lekara koji su podrška obolelima od raka.

U svetu na jednog psihoonkologa ide do 30 pacijenata, dok kod nas i po 10.000 obolelih može da se osloni na jednog. Dok ne bude razvijena ta služba, treba da jednim delom obavljamo taj posao adekvatnije - rekla je predsenica Komisije Đerđi Šarić.

Oni koji su bili na kursu dobili su i brošure Dobra komunikacija sa pacijentima, a bilo je medicinskih radnika i iz drugih gradova sa juga Srbije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlada

    05:20 // 24. 3. 2019.

    Lekar treba da bude stručan, a konobar ljubazan!

  • Srednja skola

    17:33 // 23. 3. 2019.

    To je nesto kao kad umesto Metatrexata,Penicilamina,Ciklosporina daju Panadol ili Kafetin.

    • Срба

      20:57 // 23. 3. 2019.

      Управо то и раде старијим онколошким пацијентима на Хематологији!

  • Kako da-ne pitalice

    11:50 // 23. 3. 2019.

    Nek daju narodu da kupuje sve lekove u apoteci bez lekova ali da ih ne poskupljuju. Ionako se mnogo brinu za pacijente. Ovo smes,ovo ne.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: